Cupkiezer maakt het makkelijk om een duurzame menstruatiecup te kiezen

gepubliceerd op 22 september 2017 door Nynke

Ik zou willen dat ik hier veel eerder van gehoord had!” zeggen bijna alle nieuwe menstruatiecupgebruikers, als ze eenmaal gewend zijn aan het inbrengen en eruit halen van de cup. Dit is meestal rond de tweede menstruatiecyclus. Ook de twee oprichters van cupkiezer.nl vonden het jammer dat ze niet eerder van de magische cups hadden gehoord. De menstruatiecupkiezer is een simpele quiz om een menstruatiecup te vinden die bij jouw lichaam past. Die informatie is zonder de cupkiezer best moeilijk te vergaren omdat er online veel onjuiste en tegenstrijdige informatie te vinden is.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is net als de tampon en maandverband een manier om ongesteldheid op te vangen. Het is een klein, flexibel en opvouwbaar kuipje gemaakt van bijvoorbeeld siliconen. Je kunt de menstruatiecup tot 12 uur achtereenvolgens in je vagina dragen en bovendien gaat de cup tot wel tien jaar mee! Veel cupgebruikers ervaren minder erge krampen met een cup dan met de alternatieven.

Het gemak van de menstruatiecup

Nynke, een van de makers van Cupkiezer is zelf #teamcup. “Wat ik fijn aan de cup vind, is dat ik tijdens de 12 uur dat ik de cup draag, gewoon vergeet dat ik ongesteld ben. Ik hoef niet bij elk wc-bezoek bezig te zijn met het verwisselen van wegwerpproducten en hoef ook niet van te voren goed na te denken of ik wel voldoende producten bij me heb.

Door de verkeerde informatie ontstond de cupkiezer

Cupkiezer is ontstaan door de moeilijke zoektocht naar de juiste menstruatiecup voor ons lichaam. “Wanneer we mensen vertelden over de cups was de eerste vraag: “Maar welke moet ik dan nemen?”. Wij konden advies geven, omdat we meerdere uren hadden besteed aan de juiste informatie lezen op internet. Echter moet je wel de foute informatie weten te filteren.“

Er zijn niet maar twee maten cups

Zelfs cupfabrikanten verspreiden de verkeerde informatie dat er maar twee modellen zijn (één model voor onder de 30 jaar en ééN voor boven de 30 jaar en/of als je bevallen bent), terwijl er veel meer factoren meespelen. Daarom besloten de oprichters een makkelijke Nederlandstalige quiz te maken waar iedereen de juiste eerste cup kan vinden zonder eerst veel research te moeten doen.

Zeker nu menstruatiecups -eindelijk- bekender worden (ze kwamen zelfs in Orange is the New Black langs!) is het belangrijk dat de juiste informatie makkelijk te verkrijgen is.

Onafhankelijk en genderneutraal

Wat Cupkiezer bijzonder maakt is dat het een onafhankelijke site is, de makers worden niet betaald door cupfabrikanten. Ook vinden de makers het belangrijk dat alles genderneutraal gecommuniceerd wordt. “Cupkiezer is gericht op elk persoon met interesse in een menstruatiecup. Niet iedereen die menstrueert is een vrouw en niet iedere vrouw menstrueert. We willen de site zo inclusief en genderneutraal mogelijk houden, zodat iedereen zich welkom voelt.” aldus Nynke.

Meer dan alleen een cupquiz

Cupkiezer is niet alleen een menstruatiecupquiz maar ook een onafhankelijke informatiebron. Er is een uitgebreide FAQ-pagina met meer dan 50 beantwoorde vragen. Zo vind je de uitleg hoe je de cup moet onderhouden, antwoord op de vraag: “Kan ik de cup gebruiken in combinatie met een spiraaltje?” en de kenmerken hoe je kan herkennen dat je cup toe is aan vervanging. Ook zijn er herkenbare verhalen van cupgebruikers te vinden.

Geen dokters

Cupkiezer is opgericht door twee mensen. Ze zijn beiden geen dokter maar hebben door hun eigen ervaringen, gesprekken met vrienden en discussies op fora veel informatie verzameld die ze graag op een makkelijke manier willen delen. Als een cupgebruiker ergens niet zeker over is raden ze altijd aan om eerst met je dokter of gynaecoloog te overleggen.

Cupkiezer.nl is vanaf augustus 2017 live. Doe zelf de quiz en vind de menstruatiecup die bij jou past!


Wil je reageren op dit bericht? Je kan ons bereiken via Facebook