Heb je vragen over menstruatieondergoed? Dat komt goed uit, want deze pagina staat bomvol informatie! Lees het dus maar rustig door. Ik, Nynke, heb meerdere mensturatieonderbroek-merken getest waardoor ik weet wat belangrijk is in menstruatieondergoed. Staat je vraag er echt niet tussen? Stel je vraag in onze Facebookgroep!
Onderwerpen:
Wat is menstruatieondergoed?
Wat is menstruatieondergoed?
Verschillende modellen menstruatieondergoed met verschillende absorptie
De menstruatieonderbroeken komen in verschillende modellen, net als bij normale onderbroeken. Zo zijn er bijvoorbeeld high waist, string en boxers en per model verschilt het hoeveel vocht ze kunnen absorberen. Let er bij het aanschaffen dus goed op dat je een absorptie kiest die bij jouw menstruatie past. Per merk verschilt dat ook weer. Zoals met veel andere menstruatie-producten: hoe meer je menstrueert, hoe vaker je ze zult moeten verschonen. Je kunt ze ook gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld de cup. Of alleen op de dagen dat je wellicht ongesteld wordt of juist op die laatste dagen dat je nog maar een beetje bloedt.Materialen menstruatie-onderbroeken
De meeste menstruatie-onderbroeken worden gemaakt van katoen of nylon. Meestal zit er een waterdichte ademende laag PUL (poly urethaan laminaat) in. De absorberende ingenaaide kruisjes zijn meestal van katoen of bamboe gemaakt. Waar ze precies van gemaakt zijn heeft veel invloed op de werking van de menstruatieslip. Dus als je het merk niet kent, let daar dan goed op.Menstruatieondergoed bestellen
Bekijk hier alle verkooppunten van alle menstruatie-ondergoed merken die te vertrouwen zijn!Menstruatieondergoed ervaringen
Lees hier alle reviews van menstruatieondergoed. Zoals Nynke’s mening over THINX menstruatieondergoed en Modibodi menstruatie-ondergoed!Waarom zou je een menstruatieonderbroek gebruiken?
Gemiddeld gooien menstrueerders 10.000 tampons en/of maandverbanden in hun leven weg, wat gelijk staat aan zo’n 240 tampons per jaar. Met een menstruatieonderbroek bespaar je dus veel afval!
Ook zitten ze lekker, zijn mooi, geuren niet en ze hebben veel capaciteit. Je kunt ze als back-up gebruiken of gewoon als hoofd menstruatie-opvang-methode.
Menstruatiebroekjes zijn ideaal op dagen dat je ongesteld zou kunnen worden. Ook zijn ze te gebruiken bij ongewild urineverlies.
Is er iets mis met tampons of wegwerp maandverband?
Wegwerp menstruatieproducten kunnen chlorides, pesticiden en aceton bevatten, en ze zitten vol met plastics. Die chemicaliën kunnen leiden tot irritatie, ontstekingen, allergieën en hormoonverstoring.
Hoe werkt menstruatieondergoed precies?
De werking van een menstruatieonderbroek zit hem in het absorberende kruis. Hoe meer vocht deze kan opvangen, hoe langer jij hem kan dragen.
Het kruisje bestaat uit meerdere lagen. Het verschilt per merk hoeveel, meestal ziet er er zo uit:
- De 1e laag werkt tegen geurtjes en is vocht-afdragend. Dit zit tegen je vagina aan. Bloed, afscheiding en urine worden opgenomen in de laag eronder.
- De 2e laag is de absorberende laag, vaak anti-bacterieel. Dit is meestal katoen of bamboe.
- De 3e laag is anti-lek. Dit is meestal PUL poly urethaan laminaat.
- De onderste laag is meestal de ademende laag. Vaak dezelfde stof als de rest van je onderbroek.
Hoe lang gaat menstruatieondergoed mee?
Bij goed gebruik gaat een onderbroek zo’n 20 tot 75 wasbeurten mee voordat het absorberende kruisje minder goed gaat werken. Dit verschilt per merk. Je kunt ze dan natuurlijk nog wel blijven dragen, alleen werken ze iets minder goed.
Goed gebruik is: niet heter dan 40 graden wassen, zonder wasverwachter. Ze mogen ook niet in de droger of gestreken worden, dat is vaak te heet.
Wat zijn de alternatieven van menstruatieondergoed?
Benieuwd naar welke menstruatieproducten er allemaal zijn? Bekijk dat het overzicht! Er staan er nu al 14!
Waar lees ik ervaringen van gebruikers van menstruatie-ondergoed?
Je vindt reviews van de grootste menstruatieondergoed-merken op Cupkiezer! Wil jij zelf jouw ervaring delen, dan mag dat zeker! Graag zelfs.
Lees hier alle reviews van menstruatieondergoed. Zoals mijn mening over THINX menstruatieondergoed en Modibodi mensturatieondergoed!
Wat zijn de voordelen met menstruatieondergoed?
De voordelen van menstruatieondergoed zijn:
- Je kan ze 10 uur dragen. Dus je kunt 10u lang vergeten dat je menstrueert.
- Ze zijn praktisch geurloos (zeker in vergelijking met wegwerp maandverband)
- Ze zijn comfortabel (verschilt -uiteraard- per merk en model)
- Ze zien er mooi uit. Ze komen (tegenwoordig) in hele mooie modellen ondergoed. Mijn menstruatieonderbroeken zijn mooier dan mijn reguliere onderbroeken!
- Je hoeft geen menstruatieproduct in te brengen. Sommige vinden het tellen als Free Bleeden.
- Je produceert geen extra afval.
- Ze gaan lang mee, dus je hoeft niet elke maand weer tampons te kopen. Ze gaan zo’n 20 – 75 wasbeurten mee (verschilt per merk). Meestal betekent dat, dat de werking van de laagjes in het kruisje wat minder worden. Je kunt hem blijven dragen tot hij uit elkaar valt.
- Menstruatiebroekjes zijn ideaal op dagen dat je ongesteld zou kunnen worden of juist bijna niet meer ongesteld bent.
- Ze zijn ook te gebruiken bij ongewild urineverlies.
- Ze zijn onzichtbaar bij bijvoorbeeld omkleden.
- Ze zijn ideaal voor sporten en om in te slapen. Je maandverband kan bijvoorbeeld nog wel verschuiven bij sporten of slapen, deze niet.
- Bij wasbaar maandverband voel je nog wel eens de sluiting zitten, dat hebben deze niet!
Bekijk hier alle verkooppunten van alle menstruatie-ondergoed merken!
Wat zijn de nadelen van menstruatieondergoed?
De nadelen van menstruatieondergoed zijn:
- Duur(der dan normale onderbroeken). In een set zijn ze wel voordeliger.
- Je moet omkleden bij het verschonen, dus schoenen en broek uit. Modibodi heeft wel een paar onderbroeken met haakjes aan de zijkant, zodat je ze makkelijker kan verwisselen.
- Als je onderweg wilt verschonen, moet je een extra zakje meenemen om je gedragen ondergoed in te bewaren.
- Beetje luier-gevoel bij de onderbroeken met een veel opslag, omdat het kruisje dan wat dikker en langer is. Vooral als je onderbroek niet goed aansluit om je billen maar iets te groot is.
- Als ze vol zitten beginnen ze als een soort natte zwembroek te voelen.
- De dikkere gedeeltes van je menstruatie blijven op de oppervlak van het kruis liggen (wel met een wc-papiertje eraf te vegen).
- Je hebt meer wc-papier nodig om je menstruatie af te vegen na elk wc-bezoek (in tegenstelling tot inwendige producten zoals een tampon om een cup).
- Het kraakt een beetje. Maar dit is niet vervelend, gewoon wat gek.
- Ze gaan 20 – 75 wasbeurten mee. Dus niet 10 jaar, zoals een menstruatiecup.
Bekijk hier alle verkooppunten van alle menstruatie-ondergoed merken!
Is menstruatieondergoed duurzaam?
Menstruatieondergoed is duurzamer dan wegwerp producten! Een onderbroek gaat zo’n 20 tot 75 wasbeurten mee voordat het absorberende kruisje minder goed gaat werken. Dit verschilt per merk, maar je kunt ze dan natuurlijk nog wel blijven dragen, alleen werken ze iets minder goed.
Gemiddeld gooien menstrueerders 10.000 tampons en/of maandverbanden in hun leven weg, wat gelijk staat aan zo’n 240 tampons per jaar. Met een menstruatieonderbroek bespaar je dus veel afval!
Op zoek naar duurzame menstruatie-artikelen?
Vergelijk alle verschillende menstruatieproducten met elkaar: Hier vind je alle menstruatieproducten op’n rij.
Van welke materialen wordt menstruatieondergoed gemaakt?
Waar een menstruatieonderbroek van gemaakt wordt verschilt per merk. De meeste menstruatie-onderbroeken worden gemaakt van katoen of nylon. Meestal zit er een waterdichte, ademende laag PUL (poly urethaan laminaat) in. De absorberende ingenaaide kruisjes zijn meestal van katoen of bamboe gemaakt.
Waar ze precies van gemaakt zijn heeft veel invloed op de werking van de menstruatieslip. Dus als je het merk niet kent, let daar dan goed op.
- Bekijk alle verkooppunten van alle menstruatie-ondergoed merken!
- Lees alle reviews van menstruatieondergoed. Inclusief waar de menstruatie-onderbroeken van gemaakt worden.
Hoeveel bloed vangt menstruatieondergoed op?
Het verschilt per model hoeveel vocht menstruatieondergoed kan absorberen. Ze kunnen tot wel 4 theelepels vocht (bloed, afscheiding of urine) opvangen. Dat is gemiddeld gezien meer dan genoeg.
Bij de meeste merken staan een aantal druppels bij het product, zodat je weet hoeveel ze kunnen absorberen. Die staan namelijk ook op wegwerp tampons en andere menstruatie-producten. Dus op die manier makkelijk te vergelijken.
Hoeveelheid bloed in menstruatieondergoed:
1 druppel = 2,5 ml = 0,5 tampon = 0,5 theelepel =🩸
2 druppels = 10 ml = 1-1,5 tampons = 1-2 theelepels = 🩸🩸
3 druppels = 15 ml = 1,5-2 tampons = 2 theelepels = 🩸🩸🩸
4 druppels = 20 ml = 2-3 tampons = 3-4 theelepels = 🩸🩸🩸🩸
Zijn menstruatieonderbroeken een alternatief op andere menstruatie-producten of een aanvulling?
Of je menstruatieondergoed los kan gebruiken ligt aan jouw menstruatie en aan de opslagcapaciteit van je menstruatieondergoed.
Ben je heftig ongesteld?
Ben je echt heftig ongesteld, dan zou je waarschijnlijk niet 10 uur met één menstruatieslip kunnen doen. Maar dan red je de 12 uur met een cup ook niet.
Je kunt het wel, door de combinatie van cup + menstruatieondergoed te gebruiken, langer ermee doen. Of menstruatieondergoed alleen als backup gebruiken.
Heb je een redelijk lichte menstruatie?
Zelf ben ik, Nynke, gezegend met een redelijk lichte menstruatie waardoor ik zelfs op mijn eerste, heftigste menstruatiedag 12 uur met een menstruatie-onderbroek of menstruatiecup kan doen. Wel alleen een met een hoge capaciteit.
Conclusie
Dus het ligt aan jou! Probeer het uit en vind jouw ideale menstruatie-opvang methode.
Benieuwd naar welke menstruatieproducten er allemaal zijn?
Bekijk dat het overzicht! Er staan er nu al 14!
Waarom heb ik nog niet eerder van menstruatieondergoed gehoord?
Waarom je nog niet eerder over een menstruatieonderbroek hebt gehoord is denk ik dezelfde reden is waarom de menstruatiecup nog niet bekend is, terwijl die even oud is als tampons! Want kende je wasbaar maandverband al wel? Of incontinentie-ondergoed? Want dat is allemaal vergelijkbaar!
Geld
Ik denk dat het nog niet bekend is omdat er meer geld wordt verdiend aan wegwerp-artikelen zoals tampons en maandverband. Die heb je elke maand opnieuw nodig. En met meer wint heeft een bedrijf een groter reclamebudget. Daar worden de reclames op tv en in de krant van gemaakt. Ook liggen wegwerp artikelen in elke supermarkt en drogist. Je kunt overigens jouw supermarkt gewoon vragen om een artikel wat je mist op te laten nemen in hun assortiment! Dat moet ook al helpen bij de bekendheid van een product!
Menstruatie is een taboe
Ook rust er nog best een taboe op menstruatie. Gelukkig wordt menstrueren en alles wat daar bij komt kijken steeds vaker openbaar besproken. Zo’n 50% van de mensheid heeft er mee te maken (gehad) of krijgt er mee te maken! Dus best raar dat we er zo geheimzinnig over deden. Bespreek jij jouw menstruatie openbaar?
Maar? Ik heb nog wat vragen over menstruatieondergoed!
Is dat niet vies, een hele dag dezelfde menstruatieonderbroek dragen
Of jij iets vies vindt is jouw mening. Maar het is niet onhygiënisch. De bovenste laag van de slip heeft meestal een vochtafdrijvende functie. Zodat die goed droogt en je niet met een natte lap tussen je benen loopt. En deze werkt ook tegen geurtjes.
Het is wel zo dat als je menstruatieondergoed “vol” zit, je kan gaan doorlekken. En de dikkere gedeeltes van je menstruatie blijven op de bovenkant van het kruisje liggen. Dat is net als bij (wasbaar) maandverband. Je kunt dit met een wc-papiertje eraf vegen als je dat vervelend vindt.
Conventionele wegwerp menstruatieproducten kunnen chlorides, pesticiden en aceton bevatten en zitten vol met plastics. Die chemicaliën kunnen leiden tot irritatie, ontstekingen, allergieën en hormoonverstoring. Herbruikbaar menstruatieondergoed is daardoor vaak fijner in gebruik omdat je precies weet wat er in zit.
Voel je de menstruatieonderbroek als je hem draagt?
Als je een goed passend model menstruatieondergoed hebt zou je het niet moeten voelen tijdens het dragen.
Het absorberende kruis is wel wat dikker dan de rest van de onderbroek. Hoe dik, breed en lang dit kruisje is, verschilt per merk en model. Mijn ervaring is dat de goedkoopste onderbroeken dikkere kruisjes hebben.
Je voelt het wel als je met je hand over je billen gaat. Niet op een vervelende manier per se, maar het is dan wel zeker voelbaar dat een gedeelte iets dikker is. Onder hele strakke kleding zou je het wellicht een klein beetje kunnen zien. Maar onder mijn skinny jeans zag ik zelf niks.
Ik heb ook gemerkt dat als de onderbroek een beetje losser zit, en de naad van waar het absorberende kruisje ophoudt erg dik is, je dit over je bil kan voelen bewegen/schuren tijdens het lopen. Maar dit had ik maar bij 1 merk.
Voelt menstruatieondergoed niet aan alsof je een luier draagt?
Ik weet niet of jij precies weet hoe het voelt om een luier te dragen, maar ik denk dat je bedoelt: voelt het niet nat aan? En voel je de onderbroek tijdens het dragen?
Voelt menstruatieondergoed nat aan bij het dragen?
Meestal niet! Als je veel vocht bent verloren kan het wel een beetje nat aanvoelen.
De eerste laag van het absorberende kruis is vocht-afdragend. Bloed, afscheiding en urine worden opgenomen in de laag eronder. Hier geldt weer: het verschilt per merk hoe goed het werkt. Het kan zeker dat het niet snel genoeg gaat en dat de bovenste laag nog een beetje nat is. Dan voelt het een beetje als een nat badpak. Maar het valt echt reuze mee!
Ik (Nynke) heb verschillende menstruatieondergoed-merken getest en had het alleen op het einde van een dag een beetje. Maar het ligt dus aan hoeveel vocht jij hebt verloren.
Voel je de menstruatieonderbroek als je hem draagt?
Als je een goed passend model menstruatieondergoed hebt zou je het niet moeten voelen tijdens het dragen. Het is wel voelbaar als je met je hand over je billen gaat dat het absorberende kruisje wat dikker is.
Kan ik TSS krijgen met menstruatieondergoed?
Iedereen kan altijd TSS (Toxischeshocksyndroom) krijgen, het is niet per se verbonden aan menstruatie.
TSS wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, de Staphylococcus aureus en soms ook door de Streptococcus pyogenes bacterie. Dit zijn op zich onschuldige micro-organismen en de meeste mensen dragen deze altijd bij zich. Je afweersysteem en een gezonde flora zorgen ervoor dat je hier niet ziek van wordt. Deze ziekte kan bij iedereen voorkomen, niet alleen bij menstrueerders.
Dus je zult nooit 0% kans hebben op TSS. Wel is menstruatieondergoed geen intern product waardoor de kans op TSS heel laag ligt.
Voelt een menstruatieonderbroek zweterig?
Een menstruatieonderbroek zou niet zweterig moeten voelen. Slechtere kwaliteit menstruatieondergoed kan wel zweterig voelen. Of wanneer hij vol zit, kan de bovenkant van het kruisje vochtig voelen.
De bovenste laag van de slip heeft meestal een vochtafdrijvende functie. Zodat die goed droogt en je niet met een natte lap tussen je benen loopt. En deze werkt tegen geurtjes. Bloed, afscheiding en urine worden opgenomen in de laag eronder.
Kun je ook zwemmen met menstruatie-ondergoed?
Nee, het wordt zeker niet aangeraden om met menstruatieondergoed te zwemmen. Omdat dan al het zwemwater in het absorberende kruisje gaat zitten.
Er zijn wel speciale menstruatie-zwempakken! Maar een andere optie is een wegwerp tampon of een herbruikbare menstruatiecup! Hier kun je wel mee zwemmen.
Is menstruatie ondergoed wasbaar of wegwerp?
Het meeste menstruatieondergoed is wasbaar en dus herbruikbaar. Maar er zijn ook wegwerp exemplaren. Zoals die van het grote merk Always. Dit zijn volgens mij re-branded incontinentie slips.
Gebruik ik dan alleen een onderbroek als ik ongesteld ben?
Dat is jouw keuze, of je alleen een onderbroek gebruikt.
Maar het ligt er ook aan of de capaciteit van een menstruatieonderbroek jouw menstruatie aan kan. Ben je heftig ongesteld, dan kan het zijn dat je vaker je menstruatieonderbroek moet verwisselen.
Ook kun je een menstruatieonderbroek als backup gebruiken wanneer je tampons of een cup gebruikt.
Voelt menstruatieondergoed nat aan bij het dragen?
Meestal niet! Als je veel vocht bent verloren kan het wel een beetje nat aanvoelen.
De eerste laag van het absorberende kruis is vocht-afdragend. Bloed, afscheiding en urine worden opgenomen in de laag eronder. Hier geldt weer: het verschilt per merk hoe goed het werkt. Het kan zeker dat het niet snel genoeg gaat en dat de bovenste laag nog een beetje nat is. Dan voelt het een beetje als een nat badpak. Maar het valt echt reuze mee!
Ik (Nynke) heb verschillende merken getest en had het alleen op het einde van een dag een beetje. Maar het ligt dus aan hoeveel vocht jij hebt verloren.
Gaat menstruatieondergoed niet ruiken?
Wanneer je wegwerp menstruatieproducten gebruikt denk je vaak dat menstruatie altijd een geur heeft. Een van de opvallende dingen aan overstappen op wasbare producten (zoals wasbaar maandverband en menstruatieondergoed) is dat het echt bijna geurloos is!
Menstruatiebloed heeft op zichzelf niet echt een geur. Het kan wat naar ijzer ruiken, net als ander bloed. Pas als je menstruatiebloed geabsorbeerd wordt komt er meer geur bij kijken. Daarom is bijvoorbeeld een menstruatiecup praktisch geurloos, omdat die niks absorbeert. Wasbaar menstruatieondergoed heeft ook bijna geen geurtjes, tenzij je het te lang draagt.
In de meeste wegwerp menstruatieproducten kunnen chlorides, pesticiden en aceton bevatten, en zitten vol met plastics. Blijkbaar zorgen juist die producten dat je menstruatie echt een geur krijgt.
Als je menstruatie echt heel erg ruikt kan het zijn dat je bijvoorbeeld een schimmelinfectie hebt, dus ga dan zeker naar je huisarts.
Krijg ik geen vlekken in mijn menstruatieondergoed?
Bij goed gebruik: nee. Je krijgt geen vlekken in je menstruatieonderbroek.
Was je menstruatieondergoed eerst met koud water uit. Warm water stolt je bloed juist, waardoor het beter vast gaat zitten. Koud water spoelt het bloed er echt uit. Was het daarna op maximaal 40 graden.
Meer info over het schoonmaken en het verzorgen van je menstruatieondergoed vind je bij het kopje “Verzorging van menstruatieondergoed”.
Vlekken kunnen geen kwaad
Verder zijn vlekken niet per se erg, bloed is een heftige kleurstof. Ook kan je vagina zure afscheiding produceren die je onderbroek wat bleekt. Dat is ook heel normaal en kan geen kwaa
Hoef ik met een menstruatieonderbroek dan geen tampons meer te gebruiken?
Dit is jouw keuze! Maar het ligt er ook aan of de capaciteit van een menstruatieonderbroek jouw menstruatie aan kan. Ben je heftig ongesteld, dan kan het zijn dat je vaker je menstruatieonderbroek moet verwisselen.
Ook kun je een menstruatieonderbroek als backup gebruiken wanneer je tampons of een cup gebruikt.
Maar ik (Nynke) gebruik mijn menstruatieonderbroeken als enige product. Soms op de eerste dagen wanneer ik ongesteld zou kunnen worden. Of juist op de laatste dagen wanneer het nog maar een heel klein beetje is. Ik gebruik normaal het liefst een menstruatiecup, maar soms heb ik daar geen zin in en dan gebruik ik alleen een menstruatieonderbroek.
Werkt menstruatieondergoed ook met strakke kleding?
Het absorberende kruis is wat dikker dan de rest van de onderbroek. Hoe dik, breed en lang dit kruisje is, verschilt per merk en model. Mijn ervaring is dat de slechtere kwaliteit onderbroeken dikkere kruisjes hebben.
Je voelt wel dat het kruisje wat dikker is als je met je hand over je billen gaat. Niet op een vervelende manier, maar het is dan wel zeker voelbaar dat een gedeelte iets dikker is. Onder hele strakke kleding zou je het wellicht een klein beetje kunnen zien. Maar onder mijn skinny jeans zag ik zelf niks.
De menstruatieondergoed met veel absorptie hebben vaak een kruisje wat helemaal door gaat tot de achterkant van de onderbroek. Dus die zul je meer zien. Je hebt ook menstruatieondergoed in een string-model. En naadloze ontwerpen.
Werkt menstruatieondergoed ook voor zware menstruaties?
Of een menstruatieonderbroek genoeg is voor jouw zware menstruatie ligt aan hóe zwaar je menstrueert. Hoeveel vocht (bloed, afscheiding en urine) kunnen worden opgenomen in een menstruatieslip verschilt per model/merk menstruatieondergoed. Dus let goed op bij de aanschaf hoeveel druppels erbij staan afgebeeld.
Modibodi heeft bijvoorbeeld onderbroeken met veel capaciteit: 20ml, 3-4 tampons of 4 theelepels aan vocht! Of jij het daar 10 uur mee red, weet ik niet.
Je kunt voor onderweg een wetbag meenemen om hem te verwisselen. Die worden ook gebruikt voor wasbare luiers en wasbaar maandverband. Het is een waterdichte zak met twee vakken: een voor schone producten en een voor gebruikte.
Deze FAQ wordt snel nog verder aangevuld!
Menstruatieondergoed bestellen
Bekijk hier alle verkooppunten van alle menstruatie-ondergoed merken die te vertrouwen zijn!
Menstruatieondergoed ervaringen
Lees hier alle reviews van menstruatieondergoed. Zoals Nynke’s mening over THINX menstruatieondergoed en Modibodi menstruatie-ondergoed!
Hier vind je heel veel van je vragen over menstruatieondergoed beantwoord! Staat je vraag er echt niet tussen? Stel je vraag in onze besloten Facebookgroep!