Menstruatiecup schoonmaken door uitkoken in pan

Menstruatiecup schoonmaken

Omdat een menstruatiecup van een niet-poreus materiaal gemaakt is (silicone, TPE en soms rubber) is een cup makkelijk schoon te houden. Als je je menstruatiecup goed onderhoudt gaat hij wel 5 tot 10 jaar mee! Hieronder lees je alle manieren waar op je jouw cup kan schoonmaken en goed kan onderhouden.

Menstruatiecup reinigen

Je hebt verschillende manieren om je menstruatiecup te reinigen:

 • Afspoelen met water
 • Afvegen met een doekje, zoals wc-papier of katoenen doek.
 • Ontsmetten door uitkoken in een pannetje of in de magnetron.
 • Schoonmaken met speciale milde zepen die vagina-vriendelijk zijn.
 • Schoonmaken met zepen speciaal gemaakt voor menstruatiecups.
 • Schoonmaken met tabletten, die werken zoals bij een kunstgebit schoonmaken.
 • Schoonmaken met special cup-doekjes (wipes).
 • Je kunt het ook extremer aanpakken door bijvoorbeeld azijn, zuiveringszout (baking soda) of waterstofperoxide aan het water toe te voegen. Vooral als je cup verkleurd is (wat niet erg is).

Menstruatiecup schoonmaken tijdens gebruik

Je menstruatiecup schoonmaken tussen het dragen door kun je op verschillende manieren doen. Het ligt aan de heftigheid van je menstruatie hoe vaak je hem moet legen, maar draag de cup niet langer dan 12 uur aaneensluitend. Als je geen wasbak hebt, kun je wc-papier gebruiken of een waterflesje meenemen.

 • Met iets schoonvegen (speciale vochtige cup wipes, wc-papier of een herbruikbare katoenen doek)
 • Met water afspoelen (wasbak, of waterflesje meenemen)
 • Met speciale milde zeep schoonmaken die vagina-vriendelijk is

Bloed ik niet tijdens het wassen?

Ben je bang dat je tijdens het verschonen van de cup, en het lopen naar bijv. de wasbak, doorlekt? Meestal bloed je niet zo snel, maar je kan een stukje wc-papier in je onderbroek leggen.


Menstruatiecup uitkoken in pan

Wat is het verschil tussen schoonmaken en steriliseren?

Schoonmaken (ontsmetten) vermindert het aantal ziekteverwekkende organismen tot een niet-bedreigend niveau. Dit meestal voldoende om een menstruatiecup schoon te maken voor veilig gebruik. Een mooie regel is: als het schoon genoeg is om van te eten (bord/vork) dan is het schoon genoeg voor je menstruatiecup.

Steriliseren doodt alle organismen inclusief ziekteverwekkende bacteriën, sporen, schimmels en virussen (wanneer dit correct wordt uitgevoerd).

We zeggen vaak dat je de cup kan steriliseren, maar om dat 100% te doen is (5 minuten) koken niet voldoende. Maar daarmee dood je wel veel, wat voldoende is om de menstruatiecup veilig te gebruiken.

Menstruatiecups schoonmaken na/voor gebruik

Menstruatiecup uitkoken in een pan

Uitkoken kan je doen door een pan op het vuur te zetten met genoeg water om je cup in onder te dompelen. Kook de cup zo’n 5 minuten. Zet een timer, want je wilt niet de cup vergeten… dan kan hij gaan smelten als al het water opdroogt!

Tip: gebruik een garde om je cup in te doen, zodat hij nooit de bodem aanraakt en niet gaan drijven. Zo weet je zeker dat je cup niet te heet wordt én dat hij altijd helemaal onderwater zit.

Je menstruatiecup schoonmaken door te koken
Tip: Als je de cup in een garde stopt blijft hij helemaal onderwater.

Menstruatiecup steriliseren magnetron

Je kan je menstruatiecup ook in de magnetron schoonmaken.

Dit kan met verschillende bakjes. Maar sluit deze nooit luchtdicht af! Dus je deksel geen luchtgat heeft moet je de deksel er een beetje af laten.
Voorbeelden waarin het kan:

 • in een grote mok (die in de magnetron mag)
 • een bakje (wat in de magnetron mag)
 • Speciale magnetron-bakjes voor cups (let erop dat jouw cup er in past, want het verschilt per merk).

Hoe maak je je cup schoon in de magnetron?

 1. Vul je bakje/mok 3/4e met water (genoeg zodat je cup helemaal onderwater kan) en zet hem in de magnetron. Sluit deze nooit luchtdicht af!
 2. Zet de magnetron aan.
 3. Wacht tot het water kookt. Stop dan je cup er, voorzichtig, in. (Ligt aan de instellingen van je magnetron hoe lang dit duurt)
 4. Zet opnieuw in de magnetron en laat hem 3 tot 5 minuten aan staan.
 5. Laat daarna afkoelen, zodat je jezelf niet verbrandt. Het water is kokend heet, dus de mok is dat ook!
Menstruatiecup stinkt

Menstruatiecup stinkt

Bloed ruikt normaal een beetje naar ijzer. Als je bloed stinkt, ga dan naar de dokter! Als je menstruatiecup stinkt kun je hem behandelen door bijvoorbeeld azijn, zuiveringszout (baking soda) of waterstofperoxide aan het water toe te voegen. Laat de cup een nachtje hierin staan. Lees hier meer over.

Menstruatiecup te lang laat zitten

Als je de menstruatiecup te lang laat zitten kan het zijn dat hij wat gaat stinken. Het kan niet heel veel kwaad (tenzij je hem echt extreem lang laat zitten.) maar maak er geen gebruik van om hem langer dan 12 uur achter elkaar te dragen. Hierbij loop je wellicht risico op TSS.

Menstruatiecup bewaren in bijgeleverd zakje op een droge locatie

Hoe zorg ik er voor dat mijn cup zo lang mogelijk mee gaat.

Door goed voor je cup te zorgen zorg je ervoor dat je cup zo’n 5 tot 10 jaar mee kan. Dit betekent dat je de cup niet bewaart in een luchtdichte of vochtige verpakking. Dat je hem niet te lang draagt en dat je hem omspoelt na gebruik. Als de cup gebruikssporen, barsten of plakkerig aanvoelt is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe cup.

Menstruatiecup schoonmaken
Deel dit artikel op Pinterest door op deze afbeelding te klikken.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!