Hoe ver moet je de Menstruatiecup inbrengen?

gepubliceerd op 14 oktober 2020 door Nynke

Hoe diep je de menstruatiecup inbrengt, verschilt per persoon. De cup moet onder (of rondom) je baarmoedermond zitten. Dat is nodig om het bloed op te vangen wat daaruit komt (je menstruatie).

Het is belangrijk dat je de cup niet zou moeten voelen tijdens het dragen! Wanneer de cup te laag zit, kan die uit je vagina steken, wat oncomfortabel kan zijn. Dan moet je de menstruatiecup hoger inbrengen. Dit kun je doen door de cup op een andere manier te vouwen bij het inbrengen.

Menstruatiecup: Hoe ver inbrengen?

Probeer te testen wat jij fijn vindt qua diepte. Na het indoen zal de cup vaak nog wat hoger gaan zitten wanneer je gaat bewegen, doordat je je bekkenbodemspieren aanspant.

Het steeltje van de menstruatiecup kun je uit je vagina, tussen je schaamlippen laten steken. Maar als je het steeltje voelt, kun je die ook gewoon afknippen.

Met de knokkelregel meet je je baarmoedermondhoogte.

Met de knokkelregel meet je je baarmoedermondhoogte.

Hoe diep kan je menstruatiecup zitten?

Hoe ver je menstruatiecup kan zitten ligt aan de hoogte van je baarmoedermond tijdens je menstruatie. Voordat je een menstruatiecup aanschaft, is het goed om eerst op te meten waar die zit. Dit doe je met een schone vinger, tijdens je menstruatie omdat je baarmoedermondhoogte verschilt door je cyclus heen. Omdat je de cup tijdens je menstruatie gaat dragen, is het belangrijk dat je weet hoe veel ruimte er dán is.

Menstruatiecup zit te diep

Zit je menstruatiecup te diep, maar voel je hem niet tijdens het dragen en lek je niet door? Dan is er niks aan de hand. Wanneer je de menstruatiecup weer eruit gaat halen kan het zijn dat de cup omhoog is “gekropen”. Als je er dan niet meer goed bij komt, probeer dan wat te persen, zoals bij het poepen. Op die manier kun je de cup binnen handbereik krijgen. Ook kun je squatten, op die manier wordt je vaginakanaal zo kort mogelijk.

Je menstruatiecup kun je niet kwijtraken in je vagina, want dit is een afgesloten deel. Vergeet niet dat je het vacuüm van je cup moet verbreken voordat je de cup eruit kunt halen, dus een langer steeltje is niet per se de oplossing. Het steeltje kan wel handig zijn om de cup wat lager te trekken, zodat je het vacuüm beter kunt verbreken.

Mocht je het echt storend vinden dat je menstruatiecup te diep zit, kun je een langere cup overwegen. Op onze vergelijken-pagina kun je cups op lengte sorteren.

Menstruatiecup zit te laag

Merk je dat je menstruatiecup te laag zit tijdens het dragen? Dan kun je proberen om je cup op een andere manier te vouwen bij het inbrengen. Maakt dit geen verschil? Dan heb je waarschijnlijk niet de juiste menstruatiecup. Heb je de hoogte van je baarmoedermond al opgemeten? Als je baarmoedermond laag zit tijdens je menstruatie dan past een langere cup gewoonweg niet in jouw lichaam. Gelukkig zijn er genoeg lage cups. Op onze vergelijken-pagina kun je cups op lengte sorteren.

Menstruatiecup zakt naar beneden

Het kan ook zijn dat je menstruatiecup te zacht (of te hard) is. Waardoor je bekkenbodemspieren de cup er langzaam uitduwen. Lees hier meer over hardheden van menstruatiecups en waarom het belangrijk is.

 

Wil je weten welke menstruatiecup bij jouw lichaam past? Doe dan anoniem onze cupquiz op Cupkiezer!

 


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!