Zachte en harde menstruatiecups: Maakt hardheid uit?

gepubliceerd op 21 februari 2020 door Nynke

Ik zal deze pagina aanpassen als ik nieuwe cups ontvang.
Laatste update: 21 feb 2020.

Jouw perfecte cup vinden is ingewikkeld, omdat er zo veel verschillende merken en modellen zijn. Lichamen verschillen, daarom verschillen cups ook in hardheid, lengte, breedte, vorm, model en materiaal.

Menstruatiecups verschillen in stevigheid

Oké, menstruatiecups verschillen dus onder andere in stevigheid. Maar maakt dat verschil uit? Voel je een zachtere cup echt minder? Klapt een hardere cup altijd makkelijker open?

Hieronder beantwoorden we al je vragen over hardheden van menstruatiecups. Waardoor jij kan uitvinden of een zachte, reguliere of juist een harde cup bij jouw lichaam werkt. Heb je nog meer vragen? Kom dan bij de #Cupclub, onze besloten fb-groep.

Menstruatiecups op een rij van zacht naar hard

Het is lastig om cups echt van hard naar zacht te sorteren, omdat het niet alleen ligt aan hoe zacht het materiaal zelf is. Er zijn verschillende factoren die samen samen een rol spelen in hoe je de hardheid van jouw cup ervaart. Bijvoorbeeld hoe stevig de rand is en de vorm van de cup. Maar ook de lengte en breedte van de cup maakt uit.

Stevige menstruatiecups

 • Harde cups springen sneller terug naar hun oude vorm.
  Dat betekent dat de cup makkelijker open vouwt als je hem in hebt gedaan. Dit is fijn omdat je wilt dat een cup naadloos op je vaginawand aansluit. Zodat er geen gaten zitten waardoor je kan gaan lekken.

“Cool, dan koop ik dus de hardste cup!”
Helaas is niet de oplossing dat je dan maar de stevigste cup koopt, want dan is de kans groot dat je de cup voelt tijdens het dragen. Ook is de cup lastiger eruit halen dan zachtere cups. Omdat hij minder makkelijk indeukt en vouwt, waardoor het vacuüm verbreken moeilijk is. Ook kan het openklappen pijn doen bij het indoen.

Zachte menstruatiecups

 • Zachtere cups zijn makkelijker te vouwen.
  Dat is fijn bij het inbrengen. En ook bij het eruit halen.
 • Zachter cups voel je minder snel tijdens het dragen.
  Dit is vooral fijn als je een zwakke blaas of gevoelige vagina hebt.

“Klinkt goed, je hebt me overtuigd. Ik koop gewoon de zachtste cup!”
Helaas is ook de zachtste cup kopen die je kan vinden niet de oplossing om de beste cup voor jouw lichaam te vinden. Want als je een te zachte cup hebt, kan het zijn dat je vaginawand de cup induwt, waardoor je kan gaan lekken. Ook kan het zijn dat je de cup er uit duwt tijdens het lopen. Het openklappen gaat ook een stuk lastiger dan bij hardere cups.

Meestal zijn cups gemaakt van TPE zachter dan cups gemaakt van silicone. Goedkope, merkloze siliconen cups zijn vaak zachter dan silicone merk-cups. Ik denk omdat weekmakers goedkoper zijn dan pure silicone.

Reguliere menstruatiecups

Tussen echt zachte en harde menstruatiecups zitten ook heel veel cups. Dit worden de “regular” of “medium” cups genoemd.

 • Gemiddelde cups
  Als je niet denkt dat je hele sterke bekkenbodemspieren hebt, of een gevoelige blaas, kan je het beste hier voor gaan.

Maar het nadeel is dan weer… hoe weet je wat een “gemiddelde hardheid” is? Om het nog wat ingewikkelder te maken zijn er regular cups, die erg hard zijn. (Zoals de Yuuki classic). Er is geen eenheidsmaat die de hardheid van een cup kan aanduiden, zoals je wel hebt met de inhoud (ml). Daarom proberen wij die hier voor jullie te maken.

FAQ

Hoe weet ik hoe sterk mijn bekkenbodemspieren zijn?

In de quiz gebruiken we de volgende regel voor de sterkte van je bekkenbodemspieren, maar jij kent je lichaam het beste. Ga bij twijfel voor “gemiddeld”.

Als je veel sport (3+ keer per week een uur), heb je waarschijnlijk sterkere spieren en kun je beter een iets hardere cup nemen. Sport/beweeg je gemiddeld, dan heb je gemiddelde spieren. Sport/beweeg je bijna nooit of heb je moeite met je plas ophouden? Kun je bijvoorbeeld tijdens het plassen niet kort je plasstraal onderbreken? Dan heb je waarschijnlijk zwakke bekkenbodemspieren en kun je beter een zachte cup nemen.

Ook als je een gevoelige vagina of blaas hebt kun je beter voor een zachtere cup gaan, omdat je hem anders zult voelen. Gevoelige vagina in combinatie met sterke bekkenbodemspieren is een lastige combinatie. Hier wat tips:
 • Probeer eerst een gemiddelde cup qua hardheid.
 • De Claricup is een redelijk zachte cup met lijnen. Dit ontwerp zorgt er voor dat de cup makkelijker uitklapt. Die cup kan wellicht werken in jouw geval.

Benaming van harde en zachte cups

De hardheid heeft vaak een andere naam. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte termen. Zachte cups: soft reguliere cups: classic of regular harde cups: sport of hard

Wat is het verschil tussen de hardheden?

Menstruatiecups worden van verschillende materialen gemaakt. Ook zijn er speciale zachte en stevige cups, naast de reguliere cups. Als je een te zachte cup koopt terwijl je sterke spieren hebt, kan de cup moeilijk uitvouwen en zal je gaan lekken. Een te harde cup kan moeilijker inbrengen en er uithalen zijn. 

Zijn alle cups even hard of zacht?

Nee, zeker niet. Er zijn zelfs reguliere cups die harder zijn dan de sport-editie cups van andere merken (verwarrend he). In de Cupkiezer wordt uitgegaan van de drie hardheden (soft, regular, hard) maar we proberen van alle verschillende merken meer informatie te krijgen. Lees hier alles over verschillen in hardheden.

Hieronder vind je een klein overzicht van gebruikelijke cups in de Nederlandse en Belgische markt, van zacht naar hard. Maar, zoals ik al zei, is het lastig om echt een schaal te bedenken. Ik ga nog even bedenken hoe ik het duidelijker kan weergeven. Deze website heeft bijvoorbeeld echt cijfers per hardheid. Dat is beter filterbaar.

Zacht naar hard – menstruatiecups op een rij

Onderstaande cups heb ik allemaal in mijn bezit. Dus heb ik goed kunnen vergelijken van zacht naar hard. Tussen sommige cups verschilde het bijna niet.

Zacht

 • Lamazuna Cup
 • ClariCup (alle cupmodellen)
 • Haakaa cup
 • Meluna – soft (alle cupmodellen)
 • FairSquared
 • MamiCup L
 • MamiCup S
 • Fettle cup
 • MyCup (alle cupmodellen)
 • Practicups (alle cupmodellen)
 • LaliCup
 • LouLou cup – soft
 • Divacup S
 • Genialday cup (S, M & L)
 • Divacup L
 • Lunette S
 • Yuuki – soft
 • Ladycup S
 • Ladycup L
 • Mooncup UK (A & B)
 • Belladot cup (alle cupmodellen)
 • Merula (alle cupmodellen)
 • Goodlife cup (alle cupmodellen)
 • RubyCup
 • Organicup (alle cupmodellen)
 • MeLuna – classic
 • LouLou cup – hard
 • Eve Cup (alle cupmodellen)
 • Lunette L
 • Yuuki Cup – regular (alle cupmodellen)
 • Meluna – sport (alle cupmodellen)

Hard


Cups die ik niet zelf heb, dus niet in het rijtje kan krijgen:

Zacht
Fun Cup
Super Jennie

Hard
Keeper (van Rubber, dus heel hard)

Hoe meet je hoe hard een menstruatiecup is?

Dit doe ik met de samendruk-methode. Dit is de meest gebruikte methode om cups te vergelijken. Je houdt twee cups tegen elkaar, in je hand, en kijkt welke verder indrukt.

Conclusie – Zachte vs harde menstruatiecups

Er is geen eenheidsmaat om hardheid aan te duiden. Dus proberen we het via een lijstje wat overzichtelijker te maken. Het ligt aan je lichaam welke hardheid qua cup bij je past. Twijfel je? Ga dan voor een regular cup. En maak de Cupkiezer als je dat nog niet hebt gedaan!

Ben jij op zoek naar de CUP die bij jou past?

Met 5 vragen weet ik jouw cup te vinden.

Doe de cupquiz

Ben jij op zoek naar de DISK die bij jou past?

Met 4 vragen weet ik jouw disk te vinden.

Doe de diskquiz


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!