De verkleurde cup voor en na een nachtje in waterstofperoxide (3%).

Hoe weet je dat je menstruatiecup aan vervanging toe is?

gepubliceerd op 28 juli 2017 door Nynke

Elk persoon en dus ook elke vagina is anders, de zuurgraad van de vagina is niet bij iedereen hetzelfde wat invloed heeft op de cups. Daardoor is het een persoonlijke kwestie wanneer de cup vervangen moet worden. Er zijn drie dingen waar je op moet letten:

Gebruikssporen

In de eerste plaats vervang je de cup als deze duidelijke tekenen van gebruik gaat vertonen, bijvoorbeeld bij de gaatjes of wanneer de cup minder makkelijk uitvouwt.
Tref je een dof filter aan op de cup, dan kun je deze beter direct vervangen. Bewaar je cup altijd in het meegeleverde zakje en niet luchtdicht of in plastic. Ook liever niet zonder zakje of in vochtige gebieden zoals de badkamer.

Let op: Veel cups gaan verkleuren bij gebruik, dat is normaal en heeft geen invloed op de werking of je gezondheid. Net als dat cups gemaakt van TPE ovaal kunnen worden met gebruik maar dat is niet dat je cup al “op” is.

Infecties of schimmels

Menstruatiecups houden het vaginale milieu intact en verkleinen de kans op een schimmelinfectie(klachten) enorm. Toch kan het dat je met een menstruatiecup last krijgt van een infectie. Redenen kunnen onder andere zijn: ziekte, gebruik van vaginale wasmiddelen, geen katoenen ondergoed maar van synthetische stoffen, teveel suikers, het wisselen van sekspartner, hormonale anticonceptie etc. Het kan zijn dat koken voldoende is om de schimmels te doden maar dat is geen 100% garantie.

Andere maat

Ten slotte kan het natuurlijk zo zijn, dat je toe bent aan een andere maat of merk omdat je bijvoorbeeld meer bent gaan vloeien. Misschien wil je gewoon een ander merk cup of kleurtje proberen wat natuurlijk ook helemaal prima is.

Ben je niet zeker of je je cup moet vervangen? Stuur ons een berichtje voor advies.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!