MeLuna cup in waterstofperoxide naast een zelfde soort kleur cup (ongebruikt)

Wat kun je doen als je cup verkleurt?

gepubliceerd op 17 maart 2019 door Nynke

Bloed is een sterke kleurstof dus als je cup verkleurd is, is dat niet erg of raar. Door je cup met koud water af te spoelen en na elke menstruatiecyclus uit te koken kun je het verkleuren verminderen. De verkleuring kan geen kwaad, maar vind je het storend? Dan kun je je cup een nachtje in een (verdund) waterstofperoxide-badje laten dobberen. Lees hier hoe dat moet.

Verschillende cups op een rij met een verkleurde cup
Verschillende cups op een rij met een verkleurde cup.

Hoe zorg je ervoor dat je cup zo min mogelijk verkleurd?

Menstruatiecups zijn gemaakt van niet-poreuze materialen (siliconen, TPE of rubber) en zijn daarom makkelijk schoon te houden. Met de juiste zorg kunnen ze wel tien jaar mee gaan. Maar zeker de lichter gekleurde cups zullen verkleuren. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom twee tips om te zorgen dat je cup zo min mogelijk verkleurd:

  1. Gebruik koud water: Je kunt je cup na gebruik beter eerst met koud water afspoelen. Dat breekt het bloed af en lost het op. Warm water zorgt ervoor dat bloed stolt, dus het is beter om het eerst met koud water af te spoelen zodat het niet aan de cup blijft plakken. Daarna kun je wel warm water gebruiken.
  2. Kook je cup minstens één maal per maand uit, eventueel met een scheutje azijn (3%) erbij of met speciale ph-neutrale zeep die gemaakt wordt door cupfabrikanten. Lees hier meer over je cup schoonmaken als je niet weet hoe dat moet. Het koken en schoonmaken is optioneel. Afspoelen met water zou voldoende moeten zijn maar dan gaat je cup eerder verkleuren.
Je menstruatiecup schoonmaken door te koken
Tip: Als je de cup in een garde stopt blijft hij helemaal onderwater.

Hoe kun je je menstruatiecup terugkleuren?

Nogmaals: het kan geen kwaad dat je cup verkleurd is. Maar als je toch je cup wilt terugkleuren kun je waterstofperoxide gebruiken. Maar doe dit niet te vaak!

Waterstofperoxide kun je alleen verdund kopen bij o.a. de drogist. Gebruik maximaal 7%, ik gebruikte 3%. Je kunt je waterstofperoxide ook verdunnen met water als je minder wilt gebruiken.
Pas op met koper, lood, messing, ijzer, zilver, brons. Hier reageert waterstofperoxide mee. Lees de veiligheidsvoorschriften op de verpakking goed voor gebruik.

Stap 1: Vind een glas of potje waar je cup helemaal in past. Giet hier waterstofperoxide overheen tot je cup helemaal ondergedompeld is.
Stap 2: Laat je cup een nachtje in een badje met waterstofperoxide staan.
Stap 3: Was je cup goed met water, je wilt geen restje waterstofperoxide in je vagina.

De verkleurde cup voor en na een nachtje in waterstofperoxide (3%).
De verkleurde cup voor en na een nachtje in waterstofperoxide (3%).

Doe je cup niet te vaak in zo’n badje. Eens in de paar maanden is voldoende. En let op: veel cupfabrikanten raden een waterstofperoxide-bad af, dus het kan zijn dat je garantie dan weg is.

Hoe lang kan je je cup in het badje laten?

Waterstofperoxide verandert langzaam in water als het met lucht samenkomt (H2O2 H2O + O2). Dus je kan het zo lang erin laten als je wilt, de werking wordt alleen steeds minder.

MeLuna cup in waterstofperoxide naast een zelfde soort kleur cup (ongebruikt)
MeLuna cup in waterstofperoxide naast een zelfde soort kleur cup (ongebruikt)

Wat is waterstofperoxide (H2O2)?

Je kent waterstofperoxide vast als blondeermiddel. Als bleekmiddel wordt het veelal gebruikt om stoffen te bleken waarvan het meest bekende het blonderen van haar. Het wordt ook als ontsmettingsmiddel gebruikt bij bijvoorbeeld ontstekingen in de mond of bij besmetting van drinkwater. Waterstofperoxide (H2O2) bestaat uit de elementen zuurstof (O2) en waterstof (H2O). Deze kunnen overal op aarde gevonden worden. Waterstofperoxide ontstaat door twee zuurstofatomen en twee waterstofatomen met elkaar te verbinden. Waterstofperoxide valt langzaam uit elkaar in water en zuurstof. (H2O2 H2O + O2.) Waterstofperoxide is een veel sterker oxideermiddel dan bijvoorbeeld chloor. Het reageert snel en vervalt vervolgens tot zuurstof en water, zonder bijproducten te vormen. Hierbij wordt het zuurstofgehalte in water verhoogd.

Bij de drogist zijn oplossingen met een sterkte tussen de 3% en 12% verkrijgbaar. Hogere percentages zijn gevaarlijk. 
Meer weten over Waterstofperoxide?

Andere schoonmaakmethodes voor je cup

Naast waterstofperoxide kun je ook azijn (3%) gebruiken om je cup terug te kleuren. Er zijn ook speciale zepen die gemaakt worden door cupfabrikanten en dus veilig zijn voor je vagina.

Verkleurde cup na 3 jaar gebruik
Verkleurde cup door jaren gebruik.

Is verkleuring de reden om een nieuwe cup te kopen?

Verkleuring maakt je cup niet slechter, dus je hoeft geen nieuwe cup te kopen. Maar als je cup gaat barsten of raar plakkerig aanvoelt dan kun je beter een nieuwe aanschaffen. Cups gaat wel vijf tot wel tien jaar mee, dus dit zou bij normaal gebruik niet snel moeten gebeuren. De kans is groter dat je jouw cup kwijt raakt of dat je een andere model wil proberen, haha.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!