Ik lek toch door, waar komt dat door?

gepubliceerd op 28 juli 2017 door Nynke

Dit kan verschillende redenen hebben. De meest voorkomende oorzaken hebben we hier kort en krachtig beschreven.

De cup is niet goed uitgevouwen
Oefen met een vouwtechniek die voor jou goed werkt. Het kan zijn dat de ene beter werkt dan de andere, dit verschilt per persoon. Per cup kan de ideale vouwtechniek ook verschillen, zeker als het om andere materialen gaat.

De cup komt tegen je baarmoederhals aan
Het kan zijn dat de cup je baarmoederhals mist en het daardoor erlangs lekt.

Bij mensen met een lage baarmoeder kan het zijn dat de baarmoederhals zelf ín de cup zit. Hierdoor heeft de cup minder capaciteit en moet je de cup vaker legen. Check dus of je cup niet te lang is en controleer waar je baarmoederhals zit. Bij het kopje “Een menstruatiecup kiezen” vind je hier meer info over.

De cup is niet volledig geopend
In veel gevallen de cup niet volledig geopend. Hoe weet je of dat zo is? Door het vacuüm te checken! Dit doe je door met je vinger langs de rand van de cup te voelen. Voel je dat de cup niet helemaal open is of er deuken in zitten? Dan moet je de cup opnieuw in doen en eventueel een andere vouwmethode proberen.

Om je cup extra te helpen met volledig openvouwen kun je de cup wat naar beneden trekken na het inbrengen. Draai de cup daarna 360 graden door aan het steeltje te draaien.

De cup is te hard of zacht
Dit komt door het materiaal van de cup. Zachte cups zijn wat moeilijker te openen en vereisen dan wat extra werk. Je kan je cup tijdelijk steviger maken met koud water, waardoor deze makkelijker openklapt. Met warm water kun je de cup tijdelijk zachter maken wat fijner kan zijn als het wat gevoeliger is daar beneden.

Veel mensen rapporteren dat als ze sterke bekkenbodemspieren hebben, ze de cup ook beter inhouden. Maar er is ook de kans dat je de cup als het ware plet. Waardoor de cup niet alles kan opvangen. Een stevige cup zal hier veel beter werken dan een zachte cup.

Indien je bekkenbodemspieren niet zo sterk zijn is het geen probleem natuurlijk, dan moet je alleen een zachtere cup gebruiken.

Je bent niet ontspannen
Wat je kan doen is je mond opendoen terwijl je de cup inbrengt! Raar maar waar, dit zorgt ervoor dat je je spieren meer ontspant. Waardoor de cup langzaam op de juiste plek terechtkomt.

Je hebt niet de juiste cup

Dit kan natuurlijk voorkomen. Met onze cupquiz hopen we te helpen met de juiste eerste cup te vinden maar ook daar kan het (omdat het allemaal om gemiddelden gaan) toch mis gaan. Er zijn diverse maten en vormen van cups. Een te grote cup of te stevige cup zal oncomfortabel zijn. Een te grote cup zal niet volledig uitklappen en kan zelfs pijnlijk zijn bij het dragen ervan. Probeer na te gaan waar het aan ligt dat je toch doorlekt en probeer een nieuwe cup uit.

 

Hoe kom je erachter wat het is?

Voelen, voelen, en nog steeds eens voelen. Ga met je vinger over de rand van je ingebrachte cup heen en kijk of je de volledige 360 graden langs de rand kan gaan. Indien dit niet lukt is het heel waarschijnlijk dat de cup niet volledig geopend is. Een veelgebruikte oplossing is de cup weer in en uitdoen en opnieuw proberen.


Lek je nog steeds? Stuur ons gerust een mail en we zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!