Menstruatieondergoed – alles wat je erover wilde weten

De onderbroek met een ingebouwde menstruatie-opslag is nog bezig met z’n opmars, terwijl ze een stuk duurzamer zijn dan wegwerp-artikelen. Menstruatiecups en wasbaar maandverband ken je wellicht al als alternatief. Menstruatieondergoed ziet er hetzelfde uit als gewoon ondergoed en ze ruiken niet. Ik vind de meeste modellen luxer of sexyer dan normale onderbroeken!

Meer vragen? Lees dan dit uitgebreide overzicht!

menstruatieondergoed van THINX
Thinx menstruatieondergoed

Zelf gebruik ik mijn drie menstruatieonderbroeken vooral als aanvulling op mijn menstruatiecup. Maar je kunt ze ook je hele menstruatie gebruiken! Ze vangen tot wel 6 eetlepels aan vocht op. Ze zijn ook te gebruiken bij incontinentie.

Er zijn verschillende benamingen die allemaal hetzelfde bedoelen: Menstruatieonderbroek, period proof panties, Menstruatieslip, menstruatieondergoed, period panties, period underwear, incontinentie broekjes. Wij gebruiken in dit artikel de benamingen door elkaar, maar ze betekenen hetzelfde.

Wat is een menstruatieonderbroek?

Het is een absorberende onderbroek. Eigenlijk een onderbroek met ingebouwd maandverband in het kruis. Dit kruisje vangt het menstruatiebloed op en bestaat uit meerdere lagen. Je draagt deze maximaal 10 tot 12 uur en spoelt hem daarna met koud water uit om hem vervolgens te wassen met je andere kleding.

Zijn er ook mooie menstruatieslips?

Het meeste menstruatieondergoed ziet er hetzelfde uit als gewoon ondergoed. Ik vind de meeste zelfs luxer of sexyer dan normale onderbroeken! Ze zijn er in alle variaties: short, hotpants, heupslip, boxershort, bikinislip, high waist en zelfs in een string. En ze zijn er voor jong en oud! Je hebt keuze tussen met en zonder kanten details.

Het verschilt per model wel hoeveel vocht het kan absorberen. Ze kunnen tot wel 6 eetlepels vocht (bloed of urine) opvangen. Dat is gemiddeld gezien meer dan genoeg.

Twee menstruatieonderbroeken van THINX

Voelt menstruatieondergoed niet aan alsof je een luier draagt?

Nee! Ik was hier zelf bang voor, dat ze veel te dik zouden aanvoelen. En dat je ze zou zien onder strakke kleding. Maar je voelt en ziet ze helemaal niet. Wel maken ze een iets anders geluid als je ze voelt, omdat er toch iets van plastic in zit. Maar dat hoor je echt niet tijdens het dragen. Hooguit voel je een dikker kruisje of een dikker vlak op je billen, omdat deze plekken uit verschillende laagjes stof zijn opgebouwd.

Lekt menstruatieondergoed dan echt niet door?

Nee, dankzij de waterdichte laag in het ondergoed lek je niet door. Houd je hem te lang aan, of ben je te heftig ongesteld voor de onderbroek dan kan hij wel nat gaan aanvoelen. Dan is het tijd om een schone aan te doen.

modibodi menstruatieondergoed aan een waslijn
Modibodi menstruatieondergoed

Gaat menstruatieondergoed stinken?

Nee, goed menstruatieondergoed is geurvrij. Of tenminste: Het is niet de bedoeling dat ze stinken en de merken zeggen ook dat dat niet zou moeten.

Als je ervaring hebt met wegwerp maandverband ken je de geur van menstruatie waarschijnlijk wel. Wasbaar maandverband heeft deze geur ook (bijna) niet. Komt de geur wel, dan is het tijd om je onderbroek te verwisselen. En vergeet ook niet dat menstruatie normaal is, dus als het wat geurt is dat niet gek. Ik vind zelf mijn menstruatie als ik een cup gebruik nergens naar ruiken, maar dit verschilt per persoon. Stinkt je menstruatie echt? Dan is het tijd om even langs de huisarts te gaan, grote kans dat je een schimmel hebt.

Hoe maak je een menstruatieslip schoon?

Na het dragen spoel je hem af met koud water (zonder zeep) en daarna was je de onderbroek met je andere was op 40 graden. Gebruik geen wasverzachter of bleek en doe ze ook niet in de droger. Strijken is ook niet aan te raden omdat dat te heet is. Als je er goed mee om gaat gaan ze meer dan vijf jaar mee!

Waarom eerst met koud water afspoelen? Het koude water spoelt het bloed weg, terwijl warm water de eiwitten in het bloed doet stollen waardoor het zich eerder hecht aan het materiaal. Daarom spoel je het eerst met koud water uit, tot de rode kleur helemaal uit het water is, om het vervolgens goed te wassen zoals een normale onderbroek.

Moet je vies menstruatieondergoed gelijk wassen?

Niet gelijk, als je onderweg bent. Maar als je hem thuis uit doet zou ik hem wel gelijk met koud water uit spoelen. Dan even te drogen hangen en binnen 3 dagen wassen.

Drie menstruatieonderbroeken van THINX naast elkaar
Drie menstruatieonderbroeken van THINX naast elkaar

Hoeveel menstruatieonderbroeken heb je nodig?

Hoeveel menstruatieslips je nodig hebt verschilt per persoon. Wat zijn je wensen? Wil je ze tussendoor wassen? Vergeet dan niet dat je ze in de lucht moet laten drogen, ze mogen niet in de droger, dus dat kost wel een dag. Wil je ze elke dag gebruiken? Hoeveel dagen ben je ongesteld? Ben je heftig ongesteld?

Ik zou er minstens 2 per dag nemen, als je gemiddeld ongesteld bent. Ben je heftig ongesteld, dan wellicht iets meer of draag ze samen met een cup. Kies onderbroeken met de juiste absorptie-graad uit.

Zelf heb ik er drie gekocht, omdat ik ze als aanvulling op de cup wilde gebruiken. En dan vooral ’s nachts of de laatste dagen, zodat ik niet weer in m’n normale onderbroeken bloedvlekken achterlaat. Dit vond ik voor dat doel voldoende. Ik heb ze ook wel eens zonder cup gebruikt en dan waste ik ze tussendoor. Maar ik zou drie erbij wel fijn vinden.

Ik zou zeggen, begin bij 3-5 en kijk of ze bevallen. Dan kun je er altijd meer kopen.

De binnenkant van een menstruatieonderbroek van THINX

Waar worden menstruatieonderbroeken uit gemaakt?

Dit verschilt per merk. Maar de goede merken hebben verschillende laagjes, die ze samen tot de perfect absorberende, lekvrije en geurvrije onderbroek maakt. De meeste onderbroeken zijn van katoen of nylon. Meestal zit er een waterdichte ademende laag in PUL (poly urethaan laminaat). De absorberende ingenaaide kruisjes zijn meestal van katoen of bamboe.

De vier lagen van het ingenaaide kruisje zijn meestal:

 1. De bovenste laag van de slip heeft meestal een vochtafdrijvende functie. Zodat die goed droogt en je niet met een natte lap tussen je benen loopt :). En deze werkt tegen geurtjes.

2. Absorberend & Anti-bacterieel. Deze houdt je menstruatie vast.

3. Waterproof. Die er voor zorgt dat je niet doorlekt.

4. de buitenste laag is een ademende stof, waar ook de rest van je onderbroek van gemaakt wordt.

Hoeveelheid bloed in menstruatieondergoed:

 • 2,5 ml = 0,5 tampon = 0,5 theelepel
 • 10 ml = 1-1,5 tampons = 1-2 theelepels
 • 15 ml = 1,5-2 tampons = 2 theelepels
 • 20 ml = 2 tampons = 3 theelepels

Meer lezen over het materiaal van menstruatieonderbroeken en incontinentie-slips? Lees deze blogpost van mamas Jungle.

Menstruatieonderbroeken als je heftig ongesteld bent

Als je echt heftig ongesteld bent, zul je vaker van onderbroek moeten wisselen. Onderweg kan dat door een wetsack mee te nemen, waar je het gebruikte ondergoed in doet. Dit wordt ook gebruikt bij wasbaar maandverband en wasbare luiers.

Let bij het kopen van je onderbroeken vooral op de absorptie-graad. Meestal staat per onderbroek aangegeven hoeveel ze op kunnen vangen.

Menstruatie ondergoed voor grotere maten

Modibodi heeft de grootste maten, tot maat 54. Hieronder heb ik de kleinste en grootste maten vergeleken met THINX. Ik raad echt aan om jezelf eerst op te meten, ipv de maat te nemen die je denkt nodig te hebben. Sommige vallen groot, andere weer klein.

Thinx gaat van xxs tot 3XL (bekijk chart)
Dat betekent de volgende afmetingen:
Taille: van 58cm tot en met 98 cm
Heup: van 84 cm tot en met 126 cm

Modibodi gaat van maat 32 (3XS) tot maat 54 (6XL) (bekijk chart)
Dat betekent de volgende afmetingen:
Taille: van 58 cm tot en met 123 cm
Heup: van 78,5 cm tot en met 148 cm

Menstruatieonderbroeken kopen

Bekende merken, met goede reviews die ik sowieso aanraadt. Het nadeel is dat je soms importkosten moet betalen.

THINX

Volgens mij het grootste merk met veel aanbod. Ik heb er hier zelf drie van (Lees hier mijn review) en ben er echt heel tevreden mee. Ze komen uit Amerika, dus je betaald extra importkosten. 60 dagen bedenktijd (exclusief verzendkosten).

Thinx menstruatieondergoed te koop in Nederland
Een paar modellen zijn ook te koop bij asos!

Modibodi

Groot merk met veel aanbod. Komt uit de UK, dus volgens mij betaal je geen importkosten. Al weet ik niet hoe het met Brexit zit.

Je kan binnen 30 dagen je onderbroeken weer terugsturen als je ze toch niet fijn vindt en dan krijg je je geld terug (min de verzendkosten).

Menstruatieslips in Nederland

 • Bol.com – Nederlandse webshop
  verkoopt verschillende merken. Let er goed op bij het kopen of het betrouwbare merken zijn of niet. Ik zou geen merkloze slips aanschaffen, omdat die vaak niet goed werken.
  Merken die ik ken en betrouwbaar zijn: Cheeky Wipes en Volcare.
  Prijs: €14,99 tot €39,-
 • Lotties Period – Nederlandse webshop
  Merk: Alleen eigen Lotties.
  Prijs: vanaf €17,50 tot €22,50 per stuk.
  Inhoud: 5 tot 20 ml
 • Grace is green: Nederlandse webshop.
  Merken: Cheeky Wipes en SELENACARE.
  Prijs: €14,95 – €22,35

Menstruatieslips in Belgie

 • Tante Rosa, Belgische webshop.
  Merken: EvaWear en La Renarde menstruatieondergoed
  Prijs: €11,45 tot €33,95

Body positivity

Nog als laatste een leuk iets: Wat ik tof vind om te zien, is dat veel Amerikaanse period underwear-merken modellen met verschillende lichamen gebruiken. Op de productfoto’s zie je modellen met verschillende maten maar ook verschillende huidskleuren. Daar kunnen de Nederlandse bedrijven nog heel wat van leren!

Ben jij op zoek naar de CUP die bij jou past?

Met 5 vragen weet ik jouw cup te vinden.

Doe de cupquiz

Ben jij op zoek naar de DISK die bij jou past?

Met 4 vragen weet ik jouw disk te vinden.

Doe de diskquiz

Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!