De cupervaring van Charlotte met de Organicup

gepubliceerd op 24 maart 2019 door Nynke

Charlotte (28) gebruikt vier maanden de OrganiCup maat B. Als backup gebruikt ze ook wasbare inlegkruisjes. Het duurde even voordat ze over de “iewl”-fase heen was. Maar de voordelen wonnen het van de nadelen en ze is nu een tevreden cupper. Voor ze bij de cupclub kwam gebruikte ze 240 tampons per jaar.

Hoe leerde je de cup kennen?

Charlotte: “Ik heb nog nooit iemand in mijn omgeving over de menstruatiecup horen praten. Ik las er een keer online over en vond het echt ontzettend ranzig! Wie gaat er nou een cupje vol bloed uit haar doos trekken, leeg kiepen en omspoelen!?”

“Wie gaat er nou een cupje vol bloed uit haar doos trekken, leeg kiepen en omspoelen!?”

“Zoals je begrijpt heeft het even geduurd voordat ik om was. Ik vond het nog steeds smerig maar de geldbesparing, minder verschonen (dus met een gerust hart een middagje op pad kunnen) en kleinere kans op TSS trokken mij over de streep. Via Google kwam ik bij de webwinkel Cute Cotton terecht. Op hun site kun je alle mogelijke informatie vinden. Toen ik twijfelde tussen twee cups, hebben zij mij geholpen de juiste te kiezen: de OrganiCup maat B. Omdat deze, net als ik, gemiddeld is en omdat ik een kindje heb gekregen.“

Hoe was beginnen met de cup?

“Mijn eerste ervaring met de menstruatiecup was was gewoon kut. Het inbrengen en verwijderen is gewoon niet zo gemakkelijk en zo snel als een tampon. Ook moest ik de juist vouw voor mezelf vinden. Aan het begin was ik makkelijk een half uur zoet met een wissel en tijdens het dragen lekte ik door en/of voelde ik hem zitten. Pas na twee maanden had ik door wat werkt en vooral wat niet. Hoewel ik het nog steeds ontzettend ranzig vind, vind ik het vanwege de eerder genoemde voordelen de beste keuze voor mij.”

En hoe is het na vier maanden?

“Ik gebruik nu zonder ongemakken en met veel plezier de cup. Ik raad hem anderen zeker aan. Jongeren die nog geen kinderen hebben… tja, die zullen er wel vies van zijn. Die zou ik het dan minder snel aanraden.”

Vertel je anderen over je cup?

“Ik heb niemand over de cup verteld. Ik zou er ook niet uit mezelf over beginnen omdat ik geen behoefte heb aan een ‘gatver’ van een ander. Als het ter sprake komt zou ik het wellicht benoemen, afhankelijk van de persoon. Ik zou wel willen dat het minder taboe was. Dat zou het gebruik prettiger maken. Zeker als je nieuw bent met het concept. Dan kun je vrijwel bij niemand in je omgeving terecht om ervaringen uit te wisselen of vragen te stellen.“

Heb je een tip voor nieuwe/toekomstige cuppers?

“Geef het tijd! Gooi hem niet direct in de hoek. Als je eenmaal gewend en vertrouwd bent, is het echt een super product.“

“Wie gaat er nou een cupje vol bloed uit haar doos trekken, leeg kiepen en omspoelen!?”

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!