De cupervaring van Saskia met de MeLuna Shorty

gepubliceerd op 18 oktober 2019 door Nynke

Saskia (39) gebruikt zo’n 3 jaar de cup maar helaas nooit helemaal lekvrij. Het duurde even (3 cups) voordat ze doorhad dat ze een lage baarmoedermond had. Ze draagt wanneer ze de cup gebruikt wasbaar maandverband als back-up. Voordat ze de cup leerde kennen gebruikte ze tampons.

Hoe leerde je over de menstruatiecup?

Saskia: “De eerste keer dat ik over de cup las was toen ik een jaar of 10 was, in een blad van mijn ouders, over duurzaam leven en wonen. The Keeper heette het ding. Een natuurrubber cupje met een slangetje eronder waar je een knoop in legde. Tenminste, dat was in mijn herinnering. GOOR leek me dat! Dat ging écht te ver hoor. Ieuw.”

“Een cupje met een slangetje eronder waar je een knoop in legde.”

“Het duurde even voordat ik overtuigd was. Inmiddels ben ik zelf wat ouder en bewuster bezig met duurzaam leven. Maar ook het feit dat tampons me na twee kinderen baren niet lekker meer zitten hielp mee. Op de “Ouders Natuurlijk”-beurs heb ik me laten informeren bij de stand van CuteCotton. Zij hadden er een hoop op een rijtje staan en hielpen me met mijn keuze. Ik vond het fijn om ze even in het echt te zien en voelen. Maar voordat ik er een aandurfde had ik wel even tijd nodig. Want hoe schat je in godsnaam in wat past?”

“Mijn eerste ervaring was wat ongemakkelijk, de cup lekte en zat niet lekker. Het steeltje eraf te knippen was al een hele goede tip, dat ik daar nou zelf niet aan gedacht had! Het ding stak uit en deed me pijn.

Het steeltje eraf knippen was een hele goede tip, dat ik daar zelf niet aan gedacht had!

“Drie cups later bleek ik een kortere, bredere en stevigere cup nodig te hebben.”

Drie cups later bleek ik een kortere, bredere en stevigere cup nodig te hebben. Ik gebruik nu de MeLuna shorty, omdat steeds het steeltje uitstak. Blijkbaar ligt mijn baarmoedermond erg laag. Zo leer je nog eens wat. Het steeltje van de MeLuna hoef ik er niet meer af te knippen omdat de cup al korter is.

Helaas is het cuppen niet 100% lekvrij, maar in combinatie met maandverband prima te doen. In ieder geval zit het veel fijner dan een tampon! Het zou nog beter zijn als mijn cupervaring 100% lekvrij kan. Waardoor het lekken komt, weet ik nog niet zo goed. Het is best een duur geintje om ze allemaal te testen, dus voor nu is het goed zo.”

Vertel je wel eens anderen over je cup?

“Ja hoor, de meesten zijn heel geïnteresseerd in hoe dat precies werkt.”

Nog een bepaald faal-moment?

“Dat het ding uit je handen glibbert omdat je het steeltje eraf hebt geknipt, en zo in de wc-pot verdwijnt… Gelukkig kan ik het steeltje van de MeLuna shorty laten zitten, dat is toch wel handig.”

Heb je een tip voor toekomstige cuppers?

“Doe de Cupkiezer en probeer het gewoon eens twee cycli!”

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!