gepubliceerd op 28 juli 2017 door Nynke
In de quiz gebruiken we de volgende regel voor de sterkte van je bekkenbodemspieren, maar jij kent je lichaam het beste. Ga bij twijfel voor “gemiddeld”.
Als je veel sport (3+ keer per week een uur), heb je waarschijnlijk sterkere spieren en kun je beter een iets hardere cup nemen. Sport/beweeg je gemiddeld, dan heb je gemiddelde spieren. Sport/beweeg je bijna nooit of heb je moeite met je plas ophouden? Kun je bijvoorbeeld tijdens het plassen niet kort je plasstraal onderbreken? Dan heb je waarschijnlijk zwakke bekkenbodemspieren en kun je beter een zachte cup nemen.
Ook als je een gevoelige vagina of blaas hebt kun je beter voor een zachtere cup gaan, omdat je hem anders zult voelen.
Gevoelige vagina in combinatie met sterke bekkenbodemspieren is een lastige combinatie. Hier wat tips:
- Probeer eerst een gemiddelde cup qua hardheid.
- De Claricup is een redelijk zachte cup met lijnen. Dit ontwerp zorgt er voor dat de cup makkelijker uitklapt. Die cup kan wellicht werken in jouw geval.
Benaming van harde en zachte cups
De hardheid heeft vaak een andere naam. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte termen.
Zachte cups: soft
reguliere cups: classic of regular
harde cups: sport of hard
Wat is het verschil tussen de hardheden?
Menstruatiecups worden van verschillende materialen gemaakt. Ook zijn er speciale zachte en stevige cups, naast de reguliere cups.
Als je een te zachte cup koopt terwijl je sterke spieren hebt, kan de cup moeilijk uitvouwen en zal je gaan lekken. Een te harde cup kan moeilijker inbrengen en er uithalen zijn.
Zijn alle cups even hard of zacht?
Nee, zeker niet. Er zijn zelfs reguliere cups die harder zijn dan de sport-editie cups van andere merken (verwarrend he).
In de Cupkiezer wordt uitgegaan van de drie hardheden (soft, regular, hard) maar we proberen van alle verschillende merken meer informatie te krijgen.