Menstruatiecup met spiraaltje

Is een spiraaltje een probleem met een menstruatiecup?

gepubliceerd op 28 juli 2017 door Nynke

Hier is helaas geen simpel antwoord op. Er zijn heel veel mensen die zonder problemen een spiraaltje met een menstruatiecup combineren. Maar er zijn ook gevallen waarbij de spiraal eruit kwam. Bij die gevallen weet je nooit zeker of het echt aan de cup lag, want de spiraal komt er ook wel eens bij nieuwe gebruikers uit (5%), terwijl ze geen cup gebruiken. We hebben wel wat tips om die kans zo klein mogelijk te maken. Aan jou de keuze of je de cup/spiraal-combinatie wilt proberen. Als je twijfelt kun je het altijd met je gynaecoloog of huisarts overleggen.

Uit recent onderzoek (2020) blijkt wel dat de kans groter is dat je spiraal eruit komt (17%) dan bij menstrueerders die geen cup gebruikte (5%).

30% van de cuppers waarbij de spiraal eruit kwam, vertelden dat de expulsie plaatsvond tijdens het verwijderen van de cup. Als je het vacuüm goed blijft verbreken, zou het risico al lager moeten zijn. Anders zou je een menstruatiedisk kunnen overwegen, die heeft geen vacuüm wat verbroken hoeft te worden.

Waarom komt de spiraal eruit?

  • De touwtjes van de spiraal kunnen vast komen te zitten tussen de cuprand en je vingers. Daardoor trek je hem eruit.
  • Doordat je cup (weer) vacuüm trekt en je aan de cup trekt, kan de spiraal meekomen.

Tips om de kans zo klein mogelijk te maken

  • Overleg met je gynaecoloog of huisarts en laat je draadjes zo kort mogelijk knippen.
  • Let extra goed op dat je elke keer het vacuüm verbreekt voordat je de cup eruit haalt. Dit om te voorkomen dat je de spiraal meezuigt. Let op dat de cup tijdens het verwijderen niet opnieuw vacuüm zuigt.
  • Gebruik de eerste drie maanden na het zetten van je spiraal geen cup. Ben je van plan een spiraal te zetten? Zorg er voor dat je van te voren al gewend bent aan het cuppen (en vooral het vacuüm verbreken bij het eruit halen).
  • Voor je eigen gemoedsrust kun je om de paar maanden controleren of je de draadjes nog voelt zitten. Het niet aan te raden om élke maand je draadjes te checken. Hiermee loop je het risico dat je huis- tuin- en keukenbacteriën in de vagina brengt, waardoor je mogelijk infecties oploopt. Door elke keer te voelen kan je ook langzaam het spiraal verschuiven. Echter kan je niet altijd de touwtjes voelen zitten.

Hoe controleer je of je spiraaltje er nog zit?

Breng je vinger in je vagina tot aan de baarmoedermond: als je daar de dunne draadjes kunt voelen zit het spiraaltje goed. Het is van belang dat je voorzichtig voelt en niet aan de draadjes trekt.

Voel je de touwtjes van je spiraal niet? Geen paniek. Want veel spiraaldragers kunnen hun touwtjes niet voelen omdat ze tegen de baarmoedermond aan omhoog krullen. Ook worden de touwtjes na verloop van tijd zachter.

Conclusie

Er zijn verhalen van mensen dat hun spiraal eruit kwam bij het eruit halen van de menstruatiecup. Lees bijvoorbeeld deze blogpost van Desi. Maar er zijn veel meer spiraaldragers die hun menstruatiecup tevreden gebruiken. Aan jou de keuze of je de cup/spiraal-combinatie wilt proberen. Als je twijfelt kun je het altijd met je gynaecoloog of huisarts overleggen. Anders zou je een menstruatiedisk kunnen overwegen, die heeft geen vacuüm wat verbroken hoeft te worden.

Of bekijk het overzicht van 14 verschillende menstruatie-producten om iets te vinden wat bij jou past.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!