Menstruatiecup met spiraaltje

Hoger risico op eruit komen spiraal door menstruatiecup

gepubliceerd op 1 maart 2021 door Nynke

Uit een recente publicatie (2020) blijkt dat door gebruik van een menstruatiecup je spiraal een hoger risico heeft om eruit te komen (expulsie). Dat is sowieso altijd een risico (5% zonder gebruik van de menstruatiecup) Maar in dit onderzoek ervoer 17% dit na twee jaar cup-spiraal-combinatie. Als je goed het vacuüm verbreekt, zou het al veiliger moeten zijn.

De menstruatiecup wordt steeds populairder en ondanks dat hij al net zo lang als tampons bestaan, is er nog veel te weinig onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld naar de combinatie van menstruatiecup met een spiraaltje.

Volgens de NHG-Standaard Anticonceptie is de kans op een expulsie van een spiraaltje ongeveer 2 – 5%. Dat is dus ook als je geen menstruatiecup gebruikt. Echter blijkt uit nieuw onderzoek dat het 17% is met menstruatiecup. Twee jaar na aanvang van de studie had in de groep menstrueerders die een cup gebruikten, 17% een expulsie ervaren, versus 5% van de menstrueerders die geen cup gebruikten. Van de menstrueerders die een expulsie hadden ondervonden met een cup gaf 30% aan dat de expulsie plaatsvond tijdens het verwijderen van de cup.

Alternatieven op de cup?

De menstruatiedisk creëert geen vacuüm, dus die herbruikbare disk kun je wel gebruiken. En anders zijn er nog veel meer menstruatie-producten.

Tips als je wil blijven cuppen met een spiraal?

Blijf je vacuüm goed verbreken en lees hier meer tips.

Bronnen:

NHG-Standaard Anticonceptie
https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/anticonceptie#volledige-tekst

Long, J., Schreiber, C., Creinin, M.D., Kaneshiro, B., Nanda, K., & Blithe, D. (2020). Menstrual Cup Use and Intrauterine Device Expulsion in a Copper Intrauterine Device Contraceptive Efficacy Trial [OP01-1B]. Obstetrics & Gynecology, 135, 1S.
https://doi.org/10.1097/01.aog.0000662872.89062.83

https://verloskundigcentrumbergweg.nl/menstruatiecup/


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!