De cupervaring van Riemkôla

gepubliceerd op 21 april 2019 door Nynke

Riemkôla (32) gebruikt vier jaar de cup. Na haar zwangerschap heeft ze iets meer moeite met cuppen dan daarvoor. Naast de cup gebruikt ze ook wasbaar maandverband en kraamverband. Hiervoor gebruikte ze zo’n 240 tampons en 60 maandverbanden per jaar.

Hoe ben je bij jouw menstruatiecup gekomen?

Riemkôla: “In mijn zoektocht om minder afval te produceren kwam ik uit bij een menstruatiecup. Daarnaast vond ik het idee van minder chemicaliën ook fijn. Ik wist toen niet dat er meerdere soorten waren en kocht de eerste de beste die ik tegen kwam bij Groupon. Ik weet niet welk merk het is. De cup werkte gelijk goed. Na mijn zwangerschap moest ik wel een andere cup gebruiken en vond ik het lastiger dan bij mijn eerste cup gaan. Ik moet bij het inbrengen nu goed opletten of mijn baarmoedermond wel in de cup zit.”

“Ik moet na mijn zwangerschap bij het inbrengen goed opletten of mijn baarmoedermond in de cup zit.”

Wat vind je fijn aan de cup?

“Tijdens de heftigste menstruatie-dagen moet ik halverwege de dag de cup legen. Maar voor de rest hoef ik alleen ’s morgens en ’s avonds de cup te legen. Dat is heel fijn! Een ander pluspunt vind ik dat mijn binnenkant niet meer zo droog is. Ik kan hem ook gewoon indoen als ik ongesteld moet worden of wanneer ik bijna niet meer ongesteld ben. Soms voel ik de cup zakken, dat is wel irritant. “

Vertel je wel eens anderen over je cup?

“Ja, maar vaak vinden ze het te ranzig. Ik ben zelf niet bang voor het aanwennen van de routine en voor een beetje bloed. Want dat kan je er afwassen.“

Heb je als afsluiten nog een tip voor nieuwe cupgebruikers?

“Leer je lichaam kennen, en heb geduld!”

Ik moest na mijn zwangerschap goed opletten of mijn baarmoedermond in de cup zit.

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!