Menstruatiecup in het basispakket

gepubliceerd op 2 april 2019 door Nynke

Gratis menstruatiecups voor alle menstrueerders in Nederland. Dat is waar studenten Politicologie & Communication Science Lisa, Anna, Janneke en Lotte voor strijden met hun petitie.

Teken de petitie

“Er zijn in Nederland ook arme families. Die kunnen dit soort middelen niet betalen.”

Ben jij ook voor een menstruatievergoeding in het basispakket? Teken dan hun petitie. “Voor veel mensen is het makkelijk praten, omdat zij leven in luxe. Maar er zijn in Nederland ook arme families. Die kunnen dit soort middelen niet betalen”, zegt Lisa (21) tegen EditieNL.

Geen geld voor menstruatieproducten

Waar niet vaak bij stilgestaan wordt, is dat niet iedereen menstruatieproducten kan aanschaffen, omdat ze daar het geld niet voor hebben. Zeker als je heftig menstrueert heb je veel maandverband of tampons nodig. Gelukkig komen er steeds meer herbruikbare menstruatie-producten, zodat je maar één keer een investering hoeft te doen, in plaats van maandelijks €100 moet uitgeven. Er is nog niet goed in Nederland in kaart gebracht hoeveel mensen maandelijks school missen door menstruatie.

Period Poverty

In Engeland worden sinds kort op scholen gratis menstruatieproducten aangeboden. Daar was het zo’n groot probleem dat één op de vier menstrueerders school of werk moest missen omdat ze geen geld hebben voor menstruatieproducten.

School missen door menstruatie

Er zijn ook mensen met heftige menstruatieklachten, dat ze bijvoorbeeld dagen van school of werk moeten missen. Daarbij komt dan nog eens de angst van het doorlekken en het taboe wat rondom menstruatie heerst. Menstruatieproducten zijn geen luxe producten, ze zijn echt nodig bij zo’n 50% van de bevolking.

Ik zou zelf niet alleen een vergoeding voor een menstruatiecup willen doen, want die werkt niet voor elk lichaam. Maar menstruatieproducten gratis aanbieden aan mensen die het niet kunnen betalen zou echt geweldig zijn.

Ben jij op zoek naar de CUP die bij jou past?

Met 5 vragen weet ik jouw cup te vinden.

Doe de cupquiz

Ben jij op zoek naar de DISK die bij jou past?

Met 4 vragen weet ik jouw disk te vinden.

Doe de diskquiz


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!