Hoe Yoni in vier maanden een menstruatiecup in de schappen kreeg.

gepubliceerd op 23 juli 2020 door Nynke

In 2015 zag de wereld van de menstruatieproducten er heel anders uit. Er werd minder over menstruatie gesproken en op de tampon- en maandverbandverpakking stond niet waar ze van gemaakt werden. Terwijl je die producten wel bij je meest absorberende lichaamsdelen stopt. Hier waren ook geen wetten over en dat vonden de oprichters van Yoni niet oké.

Ze besloten dat het tijd was voor actie. Ze maakten hun eigen menstruatieproducten waarbij transparantie en duurzaamheid voorop stonden. Maar ze kozen in het begin bewust niet voor de menstruatiecup. Terwijl ze nu, zo’n zes jaar later, toch met hun eigen menstruatiecup komen. Hoe is dat proces verlopen? En wat is er nu anders?

Gebrek aan transparantie

In 2015 wilde Yoni het bewustzijn over het gebrek aan transparantie van de ‘gewone’ fem care producten vergroten en zelf een biologisch alternatief bieden, vrij van plastic en parfum. Uiteraard staat bij hen wel op de verpakking waar het van gemaakt is. Maar de menstruatiecup bestaat net zo lang als dat er tampons zijn, en is een stuk duurzamer. Waarom is Yoni niet gelijk in 2015 voor een herbruikbare menstruatiecup gegaan? Waarom kozen ze voor biologische tampons? Een cup scheelt veel afval en katoen. Ik sprak met Mariah, de oprichter van Yoni, over hun kersverse menstruatiecup.

Waarom is Yoni in 2015 niet gelijk voor een menstruatiecup gegaan?

Mariah: “We wilden producten aanbieden die even gebruiksvriendelijk waren als de ‘gewone’ menstruatieproducten. En we wilden náást die andere producten in de schappen komen te liggen. Dan pas zouden de bedrijven het voelen en wellicht overwegen om ook open te communiceren over wát er in hun producten zit. We zagen wel langzaam aan dat de menstruatiecup steeds bekender werd. Maar er blijft een drempel om de cup te gaan gebruiken. Daarom kozen we eerst (in 2015) om niet voor de cup te gaan. Yoni’s producten zijn gemaakt van biologisch katoen, wat beter is voor het milieu. Gewoon katoen is een van de meest bespoten producten en daardoor schadelijk voor het milieu.”

Albert Heijn wil een menstruatiecup!

Yoni bestaat nu zo’n zes jaar en in die tijd heeft de cup alleen nog maar meer bekendheid vergaard. Yoni’s producten worden in de Albert Heijn verkocht, naast tampons waarvan je niet weet waar ze van gemaakt zijn. Precies zoals ze wilden.

Toen de Albert Heijn aangaf een menstruatiecup aan hun assortiment toe te willen voegen, besloot Yoni dat het tijd was om die aan te bieden. Binnen vier maanden kregen ze dat voor elkaar! Ze deden research op verschillende manieren: Ze keken naar menstruatiecups die al te koop waren en lazen daar de gebruikservaringen van. Ze spraken met klanten en vroegen wat zij fijn vonden en wat ze wilden. Daarnaast werken er veel dames op Yoni’s kantoor, dus hebben ze de cups ook zelf getest.

Onderzoek naar ‘de beste cup’

Uit dat onderzoek kwamen verrassende antwoorden, die je als niet-cupgebruiker wellicht niet snapt. Zo lijkt een zachtere cup het fijnst als je die in je handen hebt. Maar de testers vertelden juist een voorkeur te hebben voor een stevigere cup. De zachtere cups bleken minder goed uit te klappen dus een hardere was gebruiksvriendelijker. 

Waarom je geen lang steeltje wilt

Hetzelfde bleek bij het steeltje. Een lusje of lang steeltje lijkt makkelijker in gebruik. Maar het nadeel daarvan is dat je het steeltje gaat gebruiken om de cup ermee uit te trekken. Terwijl een ervaren cupgebruiker weet dat je eerst het vacuüm moet verbreken, anders doet dat ontzettend zeer. Het steeltje dient meer om te lokaliseren waar de onderkant zit. Je zou hem eventueel kunnen gebruiken om de cup wat lager te krijgen. Of om de cup er na het vacuüm verbreken (!) eruit te trekken. Maar als beginnende cupper weet je dat niet en ze merkten dat nieuwe cuppers bij langere steeltjes eerder dachten dat je de cup met het steeltje moest verwijderen. 

Qua maat kozen ze voor de best verkochte maten. Dat was dezelfde strategie die ze deden bij hun maandverband en tampons. Ze kozen er bewust voor om geen unieke menstruatiecup op de markt te brengen. Met bijvoorbeeld een andere pasvorm, steeltje of eigen logo.

Waarom geen eigen Yoni Cup ontwerp?

Mariah: “We hebben een eigen ontwerp wel overwogen, maar op dit moment hebben we dat in de wacht gezet. We hebben veel research gedaan en wij vonden dat dit bestaande product voldeed aan de meest belangrijke wensen die we hadden. Zelf een menstruatiecup ontwikkelen, alleen omdat je iets onderscheidens wilt hebben, vonden wij niet opwegen tegen de nadelen. Als je een kleine aanpassing doet zou je bijvoorbeeld eigen mallen moeten laten maken. Een eigen cup ontwerpen om het uniek zijn woog voor ons niet af tegen het prijskaartje. Voor nu was dit voldoende.”

yoni menstruatiecup twee modellen naast elkaar

Voor nu, twee maten Yoni menstruatiecup

De Yoni cup komt in twee maten, maat 1 (kleiner) en maat 2 (groter). Mocht je een bepaalde maat/kleur/vorm missen, laat het Yoni dan weten. Als er genoeg vraag naar een andere cup is zullen ze die zeker overwegen. En als alle Albert Heijns de cup in hun winkels zouden leggen hebben ze een grotere distributie, en dan kunnen ze hun cup-assortiment uitbreiden. Maar ze beseffen zich ook dat je niet iedereen blij kan maken met één product. Tijdens het gesprek met Mariah schemerde wel een lichte voorkeur door, om eerder menstruatie-onderbroeken aan hun assortiment toe te voegen dan nog een andere cup. Dat lijkt me persoonlijk geweldig, want ik wissel mijn menstruatieonderbroek graag af met mijn menstruatiecup.

Waarom hebben Hema en Yoni dezelfde cup?

Opmerkelijk was dat in dezelfde week dat ik van Yoni’s nieuwe cup hoorde, HEMA ook met een eigen cup kwam. Toen ik ze opgestuurd kreeg zag ik dat het dezelfde cups waren. Volgens Mariah is dat niet heel raar: “Ik wist dat de mogelijkheid dat een ander bedrijf dezelfde cup zou verkopen er was toen we voor een standaard product kozen. Wij zijn heel blij met onze cup, dus ik kan me voorstellen dat HEMA voor dezelfde cup heeft gekozen. De Albert Heijn bepaalt de prijs van de cup in hun schappen, dus over het prijsverschil hebben wij niks te zeggen.”

Het prijsverschil tussen de Yoni cup als je hem koopt in de Albert Heijn (€19,99) en de HEMA cup (€19) is niet zo groot. Mocht je Yoni echt zelf willen steunen, koop de cups dan in hun webshop. Daar krijgen ze de meeste marge op. De twee cups zijn daar wel iets duurder (€23,99).

Fabrikant uit de VS

De menstruatiecup-fabrikant waar ze bij uitkwamen zat in de VS. Ook het materiaal komt daar vandaan. Dat is anders dan bij hun andere producten, waar ze het liefst met zo veel mogelijk materialen en bedrijven uit de EU werken. Omdat ze al bijna zeven jaar in de menstruatiebusiness zitten konden ze snel schakelen en hadden ze al vele contacten. Zo kregen ze in vier maanden een nieuwe menstruatiecup in de schappen.

yoni menstruatiecup in de Albert Heijn

Zo kreeg Yoni in vier maanden een cup in de schappen van de Albert Heijn

Nu weten we hoe Yoni in vier maanden een nieuwe cup in de Albert Heijn kreeg. Van idee tot in de schappen liggen. Het is vooral een gelukkige samenkomst van verschillende factoren. Ze hadden de connecties in de menstruatiebusiness al en omdat Albert Heijn de winkelruimte aanbood, wisten ze dat ze een plek hadden om de cups te verkopen. Yoni had al een huisstijl en waren een bekend, betrouwbaar merk. Voor een nieuw bedrijf zou dat dus een stuk ingewikkelder en een groter risico zijn.

Ik vond het erg interessant om eens een kijkje in de keuken van een cupmerk te krijgen. Ook al maakten ze geen unieke cup, ik heb er veel van geleerd. Hopelijk jij ook!

Meer weten over de Yoni cup?

Lees dan mijn eerste indrukken hier.

Ik heb de Yoni menstruatiecups opgestuurd gekregen. Ik heb geen vergoeding ontvangen voor dit artikel. Dit interview kwam tot stand vanuit mijn eigen interesse.

yoni menstruatiecup te koop bij de Albert Heijn

Ben jij op zoek naar de CUP die bij jou past?

Met 5 vragen weet ik jouw cup te vinden.

Doe de cupquiz

Ben jij op zoek naar de DISK die bij jou past?

Met 4 vragen weet ik jouw disk te vinden.

Doe de diskquiz


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!