De originele menstruatie cup Keeper Cup

De oudste cup: The Keeper

gepubliceerd op 28 april 2019 door Nynke

De Keeper (ook wel “Moon cup US”, maar daar later meer over) is de tweede cup die commercieel werd verkocht. Meer weten over de historie? Lees dat hier. De cup wordt binnenkort niet meer in Nederland verkocht en dat betekent dat ik hem uit de cupquiz heb gehaald.

De eerste cup (Tassette) was gepatenteerd door Leona W. Chalmers rond 1930. De makers van de Keeper hebben in 1987 de familie van de makers van originele cup gevraagd of ze ook een cup mochten maken, nadat hun cup al 20 jaar niet meer te koop was. Dat mocht… en zo ontstond de Keeper cup. En volgde vele andere cups daarna.

Menstruatieproducten door de jaren heen op een rij (Stand van het menstruatiemuseum)
Menstruatieproducten door de jaren heen op een rij (van het Menstruatiemuseum)

Natuurrubbere cup

Omdat de Keeper Cup van rubber is gemaakt, wat een hard materiaal is, is de Keeper dat ook. En dat maakt de cup alleen geschikt voor gebruikers met sterke bekkenbodemspieren. Omdat de cup zo hard was schrok hij gebruikers ook wel af, omdat je de cup kan voelen tijdens het dragen. En het eruit halen is een stuk lastiger omdat je het vacuüm moeilijker kan verbreken. Later maakten er ook zachtere cups gemaakt van silicone (met de naam Moon Cup), maar die heb ik in Nederland nooit gezien.

The Moon Cup US en de Mooncup UK

Er is iets niet netjes gegaan bij de namen registreren, want de silicone versie van de Keeper wordt in Amerika de “Moon Cup” genoemd. Terwijl er al een Mooncup in het Verenigd Koninkrijk was. Wie er precies eerder was en waarom er voor die naam is gekozen verschillende de meningen over. Lees er hier meer over.

Ik weet niet precies wat er gebeurd is, alleen dat het heel verwarrend is! Want de “Mooncup” en de “Moon cup” (met spatie) zijn dus twee verschillende cups. Daarom wordt er vaak US (United States) of UK (United Kingdom) achter de cupnaam gezet om de verwarring iets minder te maken.

Keeper cup niet meer in Nederland verkocht

SodaSoda was de laatste verkoper van de Keeper cup in Nederland waar ik vanaf weet. En nu die gestopt is wordt deze cup niet meer in Nederland verkocht. Misschien maar goed ook, omdat de cup zo hard is en dus voor maar een klein groepje werkt. Toch is het jammer dat een cup die al bijna 30 jaar bestaat “stopt”. In Amerika is de cup nog wel gewoon te koop, dus zó erg is het ook niet.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!