Kamperen en hiken met de menstruatiecup

Help, ik ben mijn cup vergeten!

gepubliceerd op 12 augustus 2019 door Gast Blogger

Gastblog door Nine

Je kent het wellicht, je bent een weekend weg en wordt dan (onverwacht) ongesteld. Het is even balen, maar even tampons gebruiken kan wel een keer. Al vind ik het wel vervelend, met het vaak moeten verwisselen, heb je ook veel afval wat je genereert. Maar nu ben ik een maand van huis, en ben ik op reis mijn toiletspullen (tandenborstel en menstruatiecup) verloren. 

Nu kon ik tampons halen en thuis een nieuwe cup kopen. Maar dat zou betekenen dat ik tijdens het hiken tampons mee moet zeulen (elk gewicht telt) en ook de gebruikte tampons, want die kun je niet in de natuur achterlaten. 

Aldus besloot ik op zoek te gaan naar een menstruatiecup, die ene dag dat ik in een stad was, namelijk Sofia, Bulgarije. Na even op internet zoeken, was ik blij verrast te lezen dat er in ieder geval twee cups verkrijgbaar waren in twee winkels. Ik las over deze cups en welke maat ik erbij zou moeten kopen. De Diva cup en de Gaia cup leken me beiden prima cups.

Na zes filialen te bezoeken van een keten (Remedium), bleken ze of de cup niet de hebben of enkel maat L. Mijn laatste hoop lag bij Zoya, een ecologische winkel. Hier kocht ik de Gaia cup. 

Het wisselen van cup

Ik was gewend aan mijn Lunette cup, dus vond het wel spannend hoe deze zou bevallen. Het is gek om te merken dat ik best wel gehecht ben geraakt aan mijn cup. 

De Gaia cup is groter en heeft een kleiner steeltje. Het is voor mij daardoor even zoeken naar wanneer deze vacuüm zit. Fijn is dat er een wasbaar inlegkruisje bij zit, mocht ik de cup toch niet helemaal sluitend ingebracht hebben. 

Tot zo ver lijkt het goed te gaan, en is een cup in zeker zin een cup. Zo heel veel verschil lijkt er niet te zijn.

Kamperen met een cup

Juist in de natuur ben ik me bewust van het afval dat ik produceer, en wil dat uiteraard minimaliseren. Vooral tijdens wildkamperen, want dan sjouw je je afval mee. Tampons zijn dan extra vervelend, omdat ze zo gaan ruiken. Zie daar de cup!

Kamperen en hiken met de menstruatiecup

Wassen

Ik kook deze even in een pannetje op mijn campinggas voor ik hem ga gebruiken. Het gebruik spreekt verder voor zich, je leegt deze gewoon in de wc of natuur (super rijke voeding voor planten!). 

Tussendoor schoonmaken kan door een flesje water mee naar het toilet te nemen, en boven de toilet je cup te spoelen. Als ik een flesje vergeet mee te nemen, veeg ik de cup af met wc-papier, dat is ook prima. Als het kan was ik de cup natuurlijk het liefst onder stromend water (onder de kraan of in een beekje). Ik vind het zelf alleen gedoe om in een uit het wc hokje te moeten. Openbaar de cup wassen maakt mij verder niet zoveel uit. 

“Mijn ervaring is dat mensen toch niet echt zien dat je met bebloede handen het hokje uit komt lopen.”

Mijn ervaring is dat mensen toch niet echt zien dat je met bebloede handen het hokje uit komt lopen, of überhaupt weten wat een cup is. Ik maak me in ieder geval niet zo’n zorgen of anderen er iets van denken. Als je je hier ongemakkelijk over voelt, kan je je handen ook prima wassen met een flesje water op het toilet. Bijvoorbeeld door voor de wc te staan en het flesje tussen je knieën te klemmen en zo water over je handen te gieten.

“Kamperen maakt menstrueren, in mijn ogen, niet ingewikkelder.”

Kamperen maakt menstrueren, in mijn ogen, niet ingewikkelder. Alleen moet je dus wel eraan denken om wc papier of een flesje water mee te nemen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!