Cupervaring van Rosie met de MyCup small

De Cupervaring van Rosie met de Mycup

gepubliceerd op 18 augustus 2019 door Nynke

Rosie (28) gebruikt zeven jaar de cup met wasbare maandverbanden. Voordat ze overstapte gebruikte ze, volgens eigen zeggen, ‘veel te veel tampons en maandverbanden’ (+/- 6 tampons per dag). Omdat de cup die ze gebruikte niet bij haar lichaam paste, heeft ze haar eigen kleinere cup laten fabriceren. 

Wat was je eerste reactie toen je over de cup hoorde?

Rosie: “Mijn WWOOF-host in Noorwegen vertelde me over de menstruatiecup, dat was de eerste keer dat ik er van hoorde. Ik hoorde de woorden ‘gezond’ en ‘milieuvriendelijk’ en dacht onmiddellijk: ‘dat moet ik proberen!’
Toen ik thuis kwam zocht ik direct de Mooncup op. Maar het was niet makkelijk om die in België te kopen, dus vond ik uiteindelijk een andere cup: de RubyCup.“

Het koopproces

“Ik kocht de cup online, op een internationale website, omdat ik geen fysieke winkels kende die ze verkochten. Ik heb toen weken gewacht tot hij kwam en veel te veel verzendkosten betaald. Alles was in het Engels en niet bepaald goed uitgelegd. Er was maar één maat beschikbaar die zogezegd voor iedereen paste, maar was voor mij veel te groot.”

“Ik ben gaan opzoeken wie de cups produceerde en heb ik hen gevraagd of ze voor mij een kleinere cup konden maken.”

Eerste cupervaring

“Mijn eerste ervaring met de cup was heel, heel, heel pijnlijk! De cup was veel te groot voor mij. Ik heb veel geprobeerd maar het lukte echt niet. Uiteindelijk ben ik gaan opzoeken wie de Rubycup en Mooncup produceerde en hen rechtstreeks gevraagd of ze voor mij een kleinere cup konden maken. Dat werd de MyCup small, die is dus letterlijk op mijn maat gemaakt! Vandaar dat ze zo goed is voor jonge meisjes: ze is een van de kleinste en flexibelste cups.”

Hoe ervaar je de cup nu?

“Nu gebruik ik nog steeds de MyCup small, omdat die ideaal is voor mijn vagina qua maat en qua flexibiliteit. Deze cup is voor mij makkelijk in te brengen en uit te halen (dat was een groot probleem met de andere cups die ik probeerde). Ik raad ze elke dag aan aan iedereen.”

Zou er iets beter aan je cup-ervaring kunnen?

“Wat beter kon de eerste keer dat ik de cup probeerde, was de informatie. Vandaar dat ik heel veel info geplaatst heb op mijn website en vandaar dat ik de Cupkiezer-site en –Facebookgroep zo geweldig vind! Dat had ik nodig gehad in het begin en nu is die info er ten minste voor vrouwen die starten. Want niet iedereen is zo: ‘huplakee we proberen dat gewoon’. 

De vriendin, met wie ik zeven jaar geleden die reis deed, is er niet mee begonnen, ook al is zij pro alles wat gezond en eco is. Ze was er toch wat bang voor. En terecht als je niet weet hoe je eraan beginnen moet!“

Vertel je wel eens anderen over je cup?

“Hahaha, constant vertel ik anderen over de cup, ja. Als ze vragen: ‘en wat doe jij van werk?’ Dan begin ik met: ‘nou… heb je al gehoord van de menstruatiecup?’ Mannen zeggen dan vaak: ‘wat?’ Ze denken dat ze het verkeerd hebben verstaan. ‘Herbruikbare tampon’?’, ‘aahhhh. Neen?’ *puzzled eyes*.

Wat is jouw “yay-ik-heb-een-cup!”-moment?

“Ik ga zo graag naar de zee, maar heb weinig tijd. Dus als ik dan eens tijd heb, en mijn vriendinnen ook, dan ben ik zo blij dat ik kan gaan zwemmen. En de laatste keer kreeg ik net mijn maandstonden. Toen was ik zó blij dat ik m’n cup had, omdat ik kon zwemmen zonder lekken. Van tampons kreeg ik altijd pijn en ik had daardoor zelfs geen zin meer om iets actiefs te gaan doen, laat staan zwemmen.”

“Van tampons kreeg ik altijd pijn en had daardoor geen zin meer om iets actiefs te gaan doen.”

Heb je een tip voor nieuwe/toekomstige cuppers?

“Als je twijfelt, probeer de kleinere maat eerst. Probeer het op je gemak. Lees er veel over. Bekijk wat video’s.
Probeer het wanneer je alleen thuis bent, zodat je vriend niet op de deur staat te bonken dat hij in de badkamer moet! (dat is mijn gezellige eerste-keer-met-de-cup-moment).”

En nog een opmerking voor de lezers?

“Deel het met al je vriendinnen en zelfs je mannelijke vrienden. Ook zij kunnen de vrouwen in hun leven laten weten dat ze die menstruatiecup eens moeten Googelen. Zoveel vrouwen weten nog niet dat de cup bestaat en hebben geen idee hoe gemakkelijk de cup echt is.”

Rosie (28): Deel het met al je vriendinnen en zelfs je mannelijke vrienden. Ook zij kunnen de vrouwen in hun leven laten weten dat ze die menstruatiecup eens moeten Googelen

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!