Practicups naast elkaar

Review: Practicups

gepubliceerd op 31 maart 2019 door Nynke

De Nederlandse Practicups worden altijd in een setje van twee verschillende maten verkocht zodat je zelf kunt proberen welke je het fijnst vindt. De cups zijn wat zachter dan gemiddeld en gemaakt van wit/doorzichtig siliconen. Ik probeerde ze voor je uit.

Het verhaal achter Practicups

Practicups is opgericht door Maria. Ze ontdekte een vreemd patroon in haar menstruatie en begon toen na te denken over de beste manier om te kunnen omgaan met haar bloedverlies. Uiteindelijk bleken menstruatiecups de uitkomst en vond ze het gek dat er zo weinig mensen van de cups weten. Daarom vertelt ze via Practicups over de voordelen van menstruatiecups en laat ze anderen weten dat het zeker mogelijk is om een fijnere menstruatie te hebben.

Algemene informatie van de Practicups

De Practicups zijn te herkennen aan hun witte, transparante kleur. Er staat geen logo op. De cups hebben een kort, dicht steeltje met vier gripranden. 

 • Steeltype: steel (1cm) met vier gripranden. Je kunt hem korter knippen.
 • Meetlijnen: Ja, aan de binnenkant. 7,5ml en 15ml in beide maten cups.
 • Luchtgaten: Heeft 4 luchtgaten
 • Hardheid: Best zacht. Beide maten zijn even zacht. Hardheid is vergelijkbaar met de Genial Day (gemaakt van TPE, wat meestal zachter is dan silicone).
 • Materiaal: silicone
 • Kleur: alleen transparant wit
 • Design: Het is een origineel design, maar de cup lijkt op andere cups qua design.
 • Land van fabricage: China
 • Officiële site van de cuppracticups.nl

Practicups model 1

 • Inhoud (tot de luchtgaten): 23ml
 • Inhoud tot de rand: 30ml
 • Lengte met steel: 65mm
 • Lengte zonder steel: 55mm
 • Diameter: 42mm

Practicups model 2

 • Inhoud (tot de luchtgaten): 28ml
 • Inhoud tot de rand: 37ml
 • Lengte met steel: 67mm
 • Lengte zonder steel: 57mm
 • Diameter: 45mm

Prijs: €27,25 voor twee cups (model 1 en model 2)

Bestel Practicups

Twee Practicups (Maat 1 en maat 2) met de verpakking.

Mijn ervaring met de Practicups

Het indoen van de cup

Normaal gebruik ik een wat hardere cup, dus ik vond het wel interessant om een zachtere te kunnen testen. Wat me opviel was dat, doordat de Practicups zachter zijn dan gemiddelde cups, ze makkelijker eruit te halen zijn. Maar dit maakt het uitklappen tijdens het indoen wel lastiger. Mijn favoriete vouw, de 7-vouw, werkte bij mij met deze cup niet. Daarom ging ik over op de indruk-vouw, en die vouw werkte prima. Geef dus niet gelijk op, probeer andere vouwen als de cup niet makkelijk uitklapt. Lees hier meer over welke vouwen er allemaal zijn.

Het dragen 

Ik voelde de cup totaal niet zitten, zoals het hoort. Misschien doordat het steeltje wat korter was, want bij hardere, langere steeltjes voelde ik die nog wel eens als de cup wat naar beneden was gezakt.

Het eruit halen van de cup

De cup gaat bij mij altijd wat hoog zitten. Waardoor ik het steeltje nodig heb om hem, voorzichtig, iets naar beneden te trekken terwijl ik tegelijkertijd pers. Maar dit steeltje is korter dan ik gewend ben. Daarom moest ik meer persen om de cup binnen handbereik te krijgen. Geen drama, maar het maakt het iets minder makkelijk voor mij persoonlijk. De griplijnen aan de onderkant van de cup zijn er wel, maar steken niet heel erg uit. Dat vond ik wel lastiger eruit halen omdat je minder grip hebt. De cup is wel zachter, dus je kan hem eerder indrukken om het vacuüm te verbreken. 

Schoonmaken

Het schoonmaken ging prima. Maar ik merkte wel dat doordat de meetlijnen met tekst (ml-aanduiding) aan de binnenkant zitten, daar wat meer bloed achter blijft zitten. Waardoor ik mijn vinger moest gebruiken om dat schoon te krijgen onder de kraan. Niet erg, maar daarom vind ik meetlijnen aan de buitenkant fijner. 

Conclusie

Prima cup, ik voelde hem nooit tijdens het dragen waardoor ik weer bijna vergat dat ik ongesteld was, wat ik geweldig vind aan menstruatiecups. Ik ben niet doorgelekt en het in- en uitdoen ging steeds beter (nadat ik doorhad wat bij deze zachtere cup werkte). Het is wel echt een van de zachtere cups, dus als je sterke bekkenbodemspieren hebt zal hij wellicht geplet worden en gaan lekken. Het is ook iets meer friemelen bij het indoen dan bij hardere cups. Maar daar staat tegenover dat je de cup echt niet voelt en het eruit halen makkelijker gaat
Van mij had de cup wel wat meer grip-randen aan de onderkant mogen hebben, voor het eruit halen. Maar dat is persoonlijk. Het steeltje is best kort, waardoor je er geen last van hebt tijdens het dragen. Maar het nadeel is dan weer dat je er minder makkelijk bij kan als de cup wat hoger gaat zitten.

Deze review is in samenwerking geschreven met Practicups. De cups in deze blogpost heb ik gekregen. Deze blogpost is wel 100% mijn mening.


Wil je weten welke menstruatiecup bij jou past? Doe de Cupkiezer!


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!