Review: Lumma menstruatiedisc ervaring van Katharina

gepubliceerd op 20 augustus 2020 door Nynke

Ook voor de serieuze cup-afknapper is er nog hoop. Een menstruatiecup was niks voor Katharina (38). Gelukkig zijn er nog genoeg andere (duurzame) menstruatieproducten, zoals de disc. Na een goede ervaring met de wegwerp roze softdisc koos ze nu voor de herbruikbare Lumma UNIQUE disc. Een hele goede keuze, want vanaf de eerste keer indoen wil ze niets anders meer! Lees hier haar review van de Lumma discs inclusief haar tips, zodat je niet dezelfde fouten maakt (iets met een aanbiedingsklok en invoerkosten).

Lumma Unique discs medium en large samen met de Softdisc en de EaseCup (disc).
Lumma Unique discs (medium en large) samen met de Softdisc en de EaseCup.

Hoe kwam je bij jouw herbruikbare menstruatiedisc uit?

Katharina (38): “Ik zocht, weer eens, naar een herbruikbare menstruatiedisc. Lang geleden ben ik verslingerd geraakt aan de roze, zachte softdisc. Daarna was ik jaren hevig teleurgesteld dat die niet meer in Nederland verkocht werd. Ik kwam op cupkiezer.nl uit bij de post over discs versus cups en zo leerde ik over de Lumma UNIQUE disc.

“Lumma is de enige menstruatiedisc die verschillende maten heeft.”

“Ik ging naar hun website en wist eigenlijk gelijk dat ik dit product moest hebben! Lumma discs zijn de enige menstruatiediscs die verschillende maten hebben, dus toen heb ik YouTube geconsulteerd. Een meisje vertelde dat de diameters van de roze softdisc en de Lumma large ongeveer overeen kwamen. Zij gebruikte ook eerst die softdiscs, net als ik, en zij had de Lumma disc large geprobeerd en was tevreden. Daarom koos ik ook voor de maat large.”

Lumma Unique discs medium en large
Lumma Unique discs maat medium en large.

Hoe was je ervaring van het kopen van de menstruatiedisc?

“Ik was snel overtuigd, maar ook wat opgefokt door de ‘aanbiedingsklok’ die het laatste half uur aan het wegtikken was; als ik binnen de tijd afrekende zou ik een tweede disc gratis krijgen… Ik moest snel kiezen; wilde ik naast de Lumma large een small, medium of nog een large disc? Ik wou binnen de tijd afrekenen. Supergespannen zat ik alles te checken en in te voeren. En helaas, de laatste minuut tikte weg… Jammer.”

“En toen… begon de klok opnieuw! Ik voelde me boos worden.”

“En toen… begon de klok opnieuw! Ik voelde me boos worden. Maar in deze herkansing wist ik wel dat ik het product nog steeds wilde hebben. Ik heb Lumma medium en Lumma large gekocht. De Medium als extra disc vanwege de 2-voor-1 aanbieding en omdat small of medium eigenlijk wordt aanbevolen met mijn lage cervix. “

“Wat betreft de levering, het zal wel door Corona komen, maar het duurde meer dan twee maanden voordat de discs binnen waren. En toen moest ik ook nog invoerrechten betalen en het bij een PostNL-punt ophalen (ipv dat ze thuis bezorgd werden). Reken je dus niet rijk want er komen nog invoerrechten bij (€17 en nog wat geloof ik). Staat allemaal ergens op hun website maar wordt zéker niet prominent vermeld op het moment van de aankoop zelf. Overigens reageren ze wel netjes en snel op gemailde vragen.“

“Ik heb nog nooit zo’n zorgeloze eerste paar dagen van m’n cyclus gehad”

Lumma Unique discs met hun doosjes om ze in te bewaren.
Lumma Unique discs met hun doosjes om ze in te bewaren.

Hoe was je eerste ervaring met de Lumma disc?

“Ik begon met de Lumma disc large. En ik heb nog nooit zo’n zorgeloze eerste paar dagen van m’n cyclus gehad! De opvangcapaciteit is groot en ik voel de disc totaal niet zitten, ondanks m’n lage cervix! Verwijderen was een eitje, wat als een FEEST voelde, na alle horror-verwijderpogingen van cups hiervoor. “

“Het verwijderen was wel bloederig”

“Het verwijderen was wel bloederig. Als je daar niet tegen kan; kies geen menstruatiedisc of calculeer een leercurve in. Al m’n menstruatie kwam netjes in de pot, en dat was wel een plens man, ik vraag me af of er überhaupt een cup is met zo’n mega-capaciteit!“

“Verrassend was ook dat het steeltje, waar je aan mocht trekken, zowaar handig was.”

“Verrassend was ook dat het steeltje, waar je aan mocht trekken, zowaar handig was. Dat was ook nieuw. Eerder had ik vanwege m’n lage cervix die treklusjes of steeltjes er altijd zoveel mogelijk afgeknipt. Wel moest ik dit zachte steeltje naar achteren vouwen. Nadat ik het puntje er af had geknipt omdat deze anders lichtjes te ver uitstak en pijn deed. “

Lumma disc medium en naast de Lumma disc large.
Lumma disc medium en naast de Lumma disc large.

“Telkens heb ik de lumma disc goed schoongemaakt met zeep. En ook tijdens de nacht gedragen en dat ging prima allemaal. Op dag drie heb ik de medium-variant geprobeerd. Het steeltje van de medium variant kon ik nog makkelijker naar binnen duwen (ook deels afgeknipt), maar de capaciteit van de medium was duidelijk kleiner. Waardoor m’n dag toch net wat minder zorgeloos was. Met een inlegkruisje eronder durfde ik het wel. 
Het los wurmen van de medium disc was lastiger dan de large disc. Het ging wel, maar niet zo soepeltjes als met de large variant.”

Hoe maakt jij je Lumma disc schoon?

“Voor volgende maand gaan de discs mee met de 60 graden was. Dat was ook maanden effectief bij mij voor de ‘wegwerp’ Softdisc (die ging kapot met uitkoken, maar overleefde de 60 graden was met gemak in een waszak). De volgende cyclus ga ik ze dan met liefde weer gebruiken. Weer twee dagen large en daarna medium. Of drie dagen large, als dat meer ‘lekproof’ voelt. Ik zou de disc zeker aan anderen aanraden.”

“yay-ik-heb-een-disc!”-moment

“De plens bloed bij het lozen van de large disc gaf mij een wauw-moment. Wauw wat kan er veel bloed in die Lumma-large disc! Ongelooflijk. Echt 10-12 uur dragen op dag 1 en 2. Dat is een unicum.”

“Ook voor de serieuze cup-afknapper is er nog hoop.”

Waarom denk je dat menstruatiecups niet bij jou werken maar menstruatiediscs wel?

“M’n cervix hangt soms laag, soms hoog. Het wisselt nogal. En tampons schuiven regelmatig in de ruimte náást de cervix. Daar kan een tampon een heel eind omhoog geschoven worden. Maar de ‘uitgang’ van m’n cervix bevindt zich dan dus ónder de tampon! Niet handig. En recht onder m’n cervix past soms nauwelijks een tampon. Dit is mijn situatie sinds de tweede bevalling. Daarvóór was ik altijd prima in m’n nopjes met tampons. En cups zuigen zich vacuüm of schuiven te ver omhoog (daar waar het bij mij steeds iets breder wordt) waardoor ‘het vacuüm verbreken’ dus helemaal niet kan. Ik ben dan direct met m’n vinger op m’n cervix aan het duwen. Er is nauwelijks loze ruimte. Dit probleem bestaat niet met discs. Yeah! Dus ook voor de serieuze cup-afknapper is er nog hoop.”

Samenvatting Lumma disc service:

  • Het aankoopproces kan beter. Eerlijker en transparanter.
  • Ze reageren wel netjes en snel op gemailde vragen.

Conclusie Lumma disc:

  • In de Lumma disc large kan écht veel.
  • Het steeltje van de Lumma disc is daadwerkelijk handig. 
Verschillende menstruatiecup en -disc modellen
Verschillende menstruatiecup en -disc modellen

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.

Ben jij op zoek naar de CUP die bij jou past?

Met 5 vragen weet ik jouw cup te vinden.

Doe de cupquiz

Ben jij op zoek naar de DISK die bij jou past?

Met 4 vragen weet ik jouw disk te vinden.

Doe de diskquiz


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!