De cupervaring van Jolien met de Mooncup

gepubliceerd op 10 maart 2019 door Nynke

Jolien (24) gebruikt zo’n acht maanden de Mooncup B. Heel soms gebruikt ze nog een wegwerpinlegkruisje en ’s nachts een kleine handdoek als backup. Voordat ze overstapte op de cup gebruikte ze 300 tampons en 60 inlegkruisjes per jaar. Ze geeft goede tips hoe je buitenhuis je cup kunt legen, zoals tijdens het kamperen wanneer er geen wc is.

Hoe ben je bij jouw menstruatiecup uitgekomen?

Jolien: “Ik ontdekte het online toen ik me ging verdiepen in duurzame producten. Tampons zitten vol met chemicaliën, voelen droog aan en zorgen voor veel afval. Daarom was ik op zoek naar een alternatief. Ik heb even getwijfeld of ik wel over zou stappen op een menstruatiecup maar mijn nieuwsgierigheid gaf de doorslag. Ik ging naar de apotheek en heb de Mooncup daar besteld. Toen had ik helemaal geen idee dat er 1001 soorten bestaan.”

Hoe was je eerste ervaring met de menstruatiecup?

“De eerste keer ging het moeizaam en was ik erg op zoek naar hoe ik hem moest gebruiken. Na de eerste keer vertrok ik op stage en heb ik mijn pil vijf maanden doorgeslikt, zodat ik niet ongesteld zou worden. Toen ik terugkwam nam ik me voor om er écht voor te gaan en toen ging het best wel vlot. De eerste drempel was ik over en ondertussen wist ik van meer vriendinnen dat ze een cup gebruikten, dus kon ik ook tips vragen.”

Hoe gaat het cuppen nu?

“Acht maanden later gebruik ik nog steeds dezelfde cup, dus ik had geluk dat het meteen de juiste was. Ik raad íédereen een menstruatiecup aan, zo tevreden ben ik. Comfortabel je menstruatie doorkomen is toch geen overbodige luxe. Onbezorgd gaan zwemmen, fietsen, lopen, yoga doen: geweldig!”

Zou er iets beter aan je cup-ervaring kunnen?

“Thuis is het makkelijk om de cup te legen, om te spoelen en weer in te brengen. Buitenhuis is dit helaas voor mij niet het geval. Een bloedspoor achterlaten in de wc-pot op het werk is niet mijn doel, maar op de één of andere manier spoelt dit niet makkelijk weg bij het doortrekken.”

Tip van de redactie: Bloed kan inderdaad wel eens in de wc-pot willen blijven liggen. Je kunt van te voren een wc-papiertje neerleggen, zodat het daarop komt te liggen. Dan spoelt het een stuk makkelijker weg. Lees meer handige cuptips in dit artikel voor nieuwe cupgebruikers.

Vertel je wel eens anderen over je cup?

Jolien: “Bij vriendinnen kaart ik dit wel eens aan. Enkel degene die dezelfde (op duurzaamheid gerichte) studies volgden reageerden positief, de meesten gebruiken zelfs al een cup. De vriendinnen uit mijn omgeving reageerden vaak met een opgetrokken neus. Ik kan hen niet overtuigen om over te stappen. Waarschijnlijk vinden ze de drempel te hoog, vinden ze het vies of maakt het hen simpelweg niet uit dat ze veel afval genereren.”

Heb je als afsluiting nog tips voor toekomstige cupgebruikers?

“Wees geduldig en zet jezelf niet onder druk. Bijt even door en word niet wanhopig als het niet meteen lukt. Vier de kleine overwinningen. “


"Tijdens het kamperen was het toilet een "hudo", een put in de grond."

Een jaar verder: goede tips voor je cup verschonen buitenhuis

Ondertussen is Jolien alweer 26 en zijn we iets meer dan een jaar verder, omdat de redactie -eindelijk- tijd had om het interview uit te werken (sorry, haha). Daarom hebben we Jolien nogmaals gevraagd naar cup-tips.
Jolien heeft het cuppen een stuk beter onder de knie gekregen, gebruikt geen wegwerp inlegkruisjes meer (soms nog wel wasbare) en heeft cup-ervaring opgedaan in allerlei situaties. Hieronder geeft ze een paar goede tips hoe je buitenhuis je cup kunt legen, zoals tijdens kamperen wanneer er geen w.c. is.

“Thuis vond ik het van het begin af aan makkelijk om de cup te legen, te spoelen en weer in te brengen. Buitenhuis heb ik wat moeten zoeken naar de perfecte manier. Ondertussen is het mindervalidentoilet, die standaard uitgerust is met een wasbak, de perfecte ruimte tijdens mijn regels. Ook in andere gevallen kon ik op een creatieve manier omgaan met de cup. Tijdens het kamperen was het toilet weleens een “hudo”, een put in de grond. Toen had ik het hele weekend een beker op zak die ik vulde ik met water voor ik naar het toilet ging, zodat ik daar kon spoelen. Het ging veel vlotter dan verwacht. Ook als er geen toilet met wasbak in de buurt is, probeer ik het op deze manier op te lossen. Omstaanders merken daar niets van.”

Over Jolien

Jolien (nu 26) is op zoek naar hoe ze zelf kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Ze gelooft dat ook de kleine dingen, zoals minder afval produceren, een verschil maken.
Ze blogt hierover op
toetonnee.wordpress.com.

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!