Nine over haar Lunette cup

De cupervaring van Nine met de Lunette cup

gepubliceerd op 31 oktober 2017 door Nynke

Nine (24) gebruikt nu twee jaar de Lunette cup. Ze blogt over haar zoektocht naar een natuurlijk en minimalistisch leven en ze leert zelfs ons nog wat. Want wist jij dat je planten van jouw (menstruatie)bloed een powerboost krijgen?

Hoe leerde je over de menstruatiecup?

Vier jaar geleden vertelde een Deense vriendin hierover, toen vond ik het een vreemd idee. Bovendien was het niet te koop in Nederland en zou ik het uit Denemarken moeten bestellen. Dat vond ik te ingewikkeld. Twee jaar geleden werd ik hier weer aan herinnert toen ik het tegenkwam op een blog. Toen ik de cup eenmaal had gekocht had ik spijt deze niet eerder aangeschaft te hebben. Het zou goed zijn als de cups te koop zijn in winkels. Dan worden meer mensen erdoor geprikkeld, online bestellen was in ieder geval voor mij best wel een drempel. 

Menstruatiebloed kun je verdund als plantenvoeding gebruiken

Wat vind je verrassend aan de menstruatiecup?

Ik vind het waardevol om mijn menstruatie niet als slecht te zien. Toen ik nog aan de pil was, slikte ik deze vaak lang door. Toen ik leerde hoe slecht de pil eigenlijk is en hiermee ermee stopte, kreeg ik al meer waardering voor mijn cyclus. Met het gebruik van de cup, zag ik mijn menstruatie niet meer als iets vies. Tampons geven het idee dat er troep uit je lichaam komt, dat je moet wegstoppen en dat gaat stinken. Met de cup vul je een cupje met bloed. Gewoon bloed, helemaal niet vies. Ik leerde zelfs dat planten menstruatiebloed waarderen, het is een rijke powerboost! Je moet wellicht even aan het idee wennen, maar ik zit tijdens mijn menstruatie een bakje bij het toilet waarin ik mijn cup leeg, vervolgens doe ik hier twee keer zo veel water bij en voed vervolgens mijn planten. Verdunnen is belangrijk, omdat het voor planten anders een overdosis kan zijn. Vooral bloemen gaan sneller bloeien!

“Bijzonder genoeg heb ik het gevoel dat ik veel minder last heb van mijn menstruatie, ik ervaar veel minder kramp. De cup is echt een opluchting, ik ervaar geen zorgen meer tijdens mijn menstruatie.”

Wat moeten mensen weten over de cup?

Op mijn blog schreef ik eerder een stuk over mijn ervaring met de menstruatiecup. Hierop kreeg ik veel reacties. Tot mijn verbazing ontstond er een reeks aan reacties van vrouwen die voor een euro cups van Aliexpress kocht, “voor die euro wil ik de gok best maken”. Ik schok hier erg van. Een cup voor één euro? Dat kan toch nooit goed zijn! Ik zocht ze op, en het bleek inderdaad dat er niks over de cups vermeld was. Geen website vermeld en ook stond er niks over het materiaal. Ik kan me voorstellen dat je soms op goedkope producten gokt, voor een selfiestick ofzo. Ook al weet je dat die kapot zal gaan, of met kinderarbeid gemaakt is en vele kilometers heeft afgelegd. Maar, dat je zo iets in je lichaam stopt? En dan nog wel in de meest gevoelige plek! Tampons veroorzaken complicaties, infecties en schimmels, iets wat je met de cup zo goed als voorkomt (omdat het niet absorberend is en geen chemicaliën je lichaam in brengt). Maar met zo’n vage cup ben je je dat opeens niet meer zeker.

Een ander zeer belangrijk punt is dat je je cup (en je vagina) niet moet reinigen met zeep. Dat brengt meer schade aan dat dat het goed zou doen. Je vagina is in staat haarzelf te beschermen, als je je enkel met water wast.

Wat zijn de nadelen van een menstruatiecup?

Ik heb een paar keer gehad dat mijn cup omhoogging tijdens het slapen, met veel persen en hannesen heb ik de cup weer omlaag trekken. Dat vond ik niet zo prettig. Ik weet niet waar dat aan lag, tegenwoordig heb ik hier geen last meer van. Voor de zekerheid slaap ik ’s nachts op een handdoek, voor het geval ik opeens veel bloed.

Mijn doorzichtige cup heeft inmiddels een oranje gloed, maar zoals te lezen op deze website is dat niet erg. Het voordeel aan de doorzichtige vind ik dat je kan zien of je je cup goed schoonmaakt. Het voelt ook natuurlijker dan al die opvallende kleuren.

Tot slot

Er wordt veel aandacht besteed aan de ingewikkeldheid van het inbrengen van de cup, maar als ik terugdenk aan het gedoe dat ik ervoer met tampons, dan is dit echt niks. Ik kreeg tampons vaak slecht in, en als die dan niet goed zat, kon ik het er niet gewoon uithalen en opnieuw proberen. Ik heb een tijd van die tampons gekocht met zo’n kartonnetje om het makkelijk in te brengen. Daarnaast vond ik tampons naar omdat ze zo stroef en absorberend werken. Ik heb voor lange tijd enkel maandverband gebruikt. Dat was eigenlijk ook helemaal niet fijn, omdat het zweet en stinkt.

Hoewel ik een tijdje moest oefenen met het goed inbrengen van de cup, is het eigenlijk maar een kort leerproces geweest. Bovendien meer dan waard. Ik vind het een groot gemak dat ik niet meer hoef te zorgen dat ik een voorraad tampons heb. Nu, stop ik de cup gewoon in mijn tas in de week dat ik ongesteld word.

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!