Veelgestelde menstruatiecup vragen 🤔

Heb je een vraag over menstruatiecups, het gebruik of het schoonmaken van de cups? Of juist vragen over de Cupkiezer? Hieronder hebben we meer dan 50 vragen beantwoord, dus lees die maar rustig door.

Staat je vraag er echt niet tussen? Stel je vraag in onze Facebookgroep!

Onderwerpgroepen:


Wat is een Menstruatiecup?

Wat is een menstruatiecup?

Wat is een menstruatiecup?

De menstruatiecup is een manier om je ongesteldheid op te vangen, net als tampons en maandverband. Het is een klein, flexibel, opvouwbaar kuipje van bijvoorbeeld siliconen en heeft vaak een steeltje. De menstruatiecup is herbruikbaar en gaat tot 10 jaar mee. Veel mensen halen de cup er op de wc uit, spoelen die daar af met water en brengen de cup dan weer in. Je kunt de cup tot 12 uur achtereenvolgend in de vagina dragen. Daar vangt het je afgestoten baarmoederslijmvlies (menstruatie) op. In tegenstelling tot tampons, die slijmvlies opzuigen, heeft dit geen invloed op je interne PH-waarden en worden er geen chemicaliën gebruikt. Meer weten over hoe je de cup gebruikt? Lees dat onder het kopje “Hoe gebruik ik een menstruatiecup”.

Waarom zou ik een menstruatiecup kopen? Voordelen

Wegwerpproducten zoals tampons en maandverband kosten veel geld en zorgen voor veel afval (wat vaak niet verwerkt kan worden en dus ook niet recyclebaar is).
Een menstruatiecup is een investering van ongeveer €30 en gaat tot 10 jaar mee, mits goed verzorgd.

Wat zijn de voordelen van een menstruatiecup?

 • Comfort. Veel cupgebruikers ervaren minder menstruatieklachten zoals pijn en bloedverlies.
 • Sportief. Je kan er gewoon mee blijven sporten, waaronder zwemmen.
 • Goedkoop. €0,13 per maand. Het is een investering maar omdat je er zeker 10 jaar mee kan doen is het het zeker waard.
 • Geurvrij. In tegenstelling tot tampons en maandverband ruik je niks.
 • Lang draagbaar. Dit verschilt natuurlijk per persoon maar je kunt een menstruatiecup tot 12 uur dragen! Dus hoef je jouw cup maar twee keer per dag te legen.
 • Onzichtbaar. De cup heeft geen touwtje dus je ziet er niks van!
 • Milieuvriendelijk. De cup geeft, in tegenstelling tot tampons en maandverband bijna geen afval want het is herbruikbaar.
 • Geen chemicaliën. De cup bevat geen absorberende middelen, toevoegingen, bleekmiddelen of parfum. Wel zo fijn voor je vagina!
 • Duurzaam. Een menstruatiecup gaat tot zeker tien jaar mee!

Is dat niet vies dan zo’n menstruatiecup in je?

Wat jij vies vindt is natuurlijk heel persoonlijk maar wij vinden ongesteldheid heel normaal en niet vies. Een groot deel van de menselijke bevolking heeft een menstruatie (gehad).

Als je jouw cup niet langer dan 12 uur inhoudt en daarna afspoelt of afveegt is en blijft het hygiënisch. En mocht je de cup toch langer dan 12 uur gedragen hebben, is dat ook niet heel erg. Het enige wat er kan gebeuren is dat je cup gaat stinken, maar dat betekent niet dat je cup gelijk op is.

Ook het hergebruiken van de cup is hygiënisch. Na je menstruatie steriliseer je de cup voor de volgende keer (ook al is dit optioneel). Meer informatie over het schoonmaken van je cup vind bij het kopje “Verzorging van je menstruatiecup”.

Voel je de menstruatiecup tijdens het gebruik?

Tijdens het dragen zou je jouw menstruatiecup niet moeten voelen. Voel je de cup toch? Dan zou je het steeltje wat korter kunnen knippen of hem binnenstebuiten kunnen dragen (ja, echt). Als je jouw cup dan nog steeds tijdens het dragen voelt, kan het zijn dat de cup te lang en/of te stevig is. Als dit echt vervelend is kun je een andere cup overwegen.

Hoe weet ik welke menstruatiecup bij mij past?

Dat ligt aan je lichaam en je flow. Doe onze cupquiz of lees verder onder het kopje “Een menstruatiecup kiezen” om meer informatie te vinden.

Welke menstruatiecup past bij mij?

Dat ligt aan je lichaam en je flow. Doe onze cupquiz om meer informatie te vinden of lees verder bij het kopje “Een menstruatiecup kiezen”.

Is een menstruatiecup gevaarlijk?

Nee, een menstruatiecup is niet gevaarlijk.

 • Een menstruatiecup kan niet kwijt raken in je vagina.
 • Met een menstruatiecup heb je een stuk minder kans op TSS dan bij absorberende tampons. Lees hier meer over.

Waarom heb ik nog nooit eerder van de menstruatiecup gehoord?

Goede vraag, dit vroegen wij ons ook af. Menstruatiecups bestaan even lang als tampons, dus waarom liggen ze niet bij de tampons en maandverbanden in de winkel?

We hebben maar één logische verklaring en dat is: geld. Met wegwerpproducten is meer geld te verdienen dus daarom zijn er meer bedrijven die deze produceren en verkopen.
Maar de klant is koning(in)! Als we laten zien dat cups ook goed verkopen zullen er steeds meer verschillende merken en maten op de markt komen en worden ze steeds bekender.

Zo ging de kledingwinkel Monki een samenwerking met het merk Lunette aan. En gaat Kruidvat de OrganiCup verkopen. En nu volgen ook Etos en Trekpleister.

Hoe is de menstruatiecup ontstaan?

Het concept van een interne cup die menstruatiebloed opvangt was er voor 1880. Dat is eerder dan de commercialisering van tampons. Er zijn patenten van cups bekend uit 1860 en 1870 maar de menstruatiecup zoals wij die kennen kwam pas in 1937. 

De eerste bekende cup was de Tass-ette cup. Later is die opnieuw op de markt gebracht als de Tassette. Die, toen bleek dat op de herbruikbare menstruatiecup niet genoeg winst gemaakt kon worden, werd veranderd in de Tassaway (eind 1969). Dat was de wegwerpvariant.
Meer over de history van de cup lezen? Kelly O’Donnell schreef er een uitgebreid verhaal over (in het Engels). Erg leerzaam!

De allereerste echt bekende, succesvolle, herbruikbare cup was de latex rubberen Keeper (1980). Deze wordt nog steeds verkocht maar heeft ondertussen ook een siliconen versie.

Hoe lang gaat een menstruatiecup mee?

Bij goede verzorging kan een cup zeker 10 jaar mee gaan. 

Menstruatiecups zijn van verschillende materialen gemaakt en het ligt o.a. daaraan hoe lang een cup mee kan gaan. Hoe je kan herkennen of een cup aan vervanging toe is staat beschreven onder het onderdeel “Verzorging van je menstruatiecup”. Daar staat ook hoe je je cup moet verzorgen, om te zorgen dat hij lang mee kan.

De meeste cups zijn echter nog niet langer dan 10 jaar op de markt, waardoor er niet te zeggen is hoe lang ze écht mee gaan. Maar als je cup van een goed materiaal is gemaakt, kun je er vanuit gaan dat de levensduur rond de 10 jaar ligt.

Is een menstruatiecup duurzaam?

Ja absoluut! Een cup gaat zeker tot tien jaar mee. Een menstruatiecup is vooral duurzamer dan de andere alternatieven.

Omdat een cup herbruikbaar is geeft deze bijna geen afval. Zeker in tegenstelling tot wegwerpproducten, wat per persoon zo’n 600kg niet-recyclebaar afval geeft.

Er zijn ook merken die One4One aanbieden. Dan koop je één cup voor jezelf en wordt er één gedoneerd aan iemand die er een nodig heeft. Zoals aan meisjes in arme landen die niet naar school kunnen tijdens hun ongesteldheid. In Nederland zijn dat De Groene Cup en de Ruby Cup

Waar koop ik een menstruatiecup?

Dit kan bij verschillende winkels en webshops, bekijk hier de lijst met alle winkels gesorteerd per menstruatiecup

Bekijk alle winkels in NL (, BE, DE)

Wanneer je de Cupkiezer doet, krijg je als uitslag een aantal cups. Hier zit altijd een link naar een webshop bij, zodat je weet waar je die kunt kopen.

Goedkope menstruatiecups “rebranded cheapies”

Let op met goedkope cups op sites zoals: eBay, AliExpress en Wish. Maar ook Bol.com verkoopt zogenaamde rebranded cheapies. Dat zijn goedkope cups uit China met een nieuwe naam, die hier (vaak duurder) doorverkocht worden. De materialen hebben vaak geen keurmerk en kunnen zelfs slecht voor je vagina zijn. Kies altijd een cup van een merk wat je vertrouwd en check of het wel een partner of het officiële verkooppunt is. Materialen in je vagina stoppen die giftige stoffen bevatten, om een paar euro te besparen reden we ten zeerste af! Lees hier meer over.

Mocht je echt geen €20 voor een cup kunnen betalen, kijk dan naar tweedehandse cups. Check wel goed of de verkoper geen schimmelinfecties heeft gehad en kook hem zelf ook nog goed uit voor gebruik.

Webshops in Europa
Femininewear.co.uk
Luxurymoon.co.uk
Preciousstars.co.uk

Wat zijn de nadelen van een menstruatiecup?

Een menstruatiecup heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen. Het kan zijn dat het niks voor jou is en dan moet je het ook zeker niet gebruiken. Gebruik wat voor jou goed voelt, het is jouw lichaam!

Nadelen menstruatiecup

 • Leercurve. Het is in het begin best moeilijk qua gebruik. Het duurt gemiddeld drie menstruatiecyclussen voordat het in- en uitdoen van de cup makkelijk gaat.
 • Schoonmaken. Het verwisselen op de wc kan moeilijk gaan als er geen kraan op de wc zit. Dit kun je oplossen door een eigen waterflesje mee te nemen of je cup met een wc-papiertje af te vegen.
 • Bloed. Je ziet je eigen ongesteldheid, daar moet je wel tegen kunnen en wellicht aan wennen. Je weet hierdoor wel beter hoeveel je bloedt en of het er gezond uitziet. Ook leer je dat je menstruatie helemaal niet stinkt.

TSS (Toxischeshocksyndroom) en de menstruatiecup

Je hebt er vast wel van gehoord, TSS. Oftewel: Toxic Shock Syndrome. Het wordt ook ook wel de ‘tamponziekte’ genoemd omdat er in de jaren ’70 opvallend veel gebruikers van tampons TSS kregen. (lees dit essay voor meer info). Deze tampons met hoge absorbsiegraad, van het merk Rely, zijn in 1980 van de markt gehaald. Er worden tegenwoordig minder absorberende tampons verkocht, zoals die gemaakt van biologisch katoen. Maar TSS komt niet alleen voor bij tampongebruikers. TSS is, naast tampongebruik, geassocieerd met personen die recentelijk insectenbeten hadden gehad, een chirurgische ingreep hadden ondergaan en met mensen met een spiraaltje.

Wat is Toxic Shock Syndrome?

TSS wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, de Staphylococcus aureus en soms ook door de Streptococcus pyogenes bacterie. Dit zijn op zich onschuldige micro-organismen en de meeste mensen dragen deze altijd bij zich. Je afweersysteem en een gezonde flora zorgen ervoor dat je hier niet ziek van wordt. Deze ziekte kan bij iedereen voorkomen, niet alleen bij menstrueerders.

TSS tast organen aan en dat kan uiteindelijk leiden tot orgaanuitval, wat de doodsoorzaak is voor mensen die overlijden aan de ziekte. De naam komt voort uit het feit dat de ziekte kan leiden tot een shocktoestand.

Symptomen van het Toxic Shock Syndrome (TSS)

De symptomen van TSS lijken vaak op die van griep, zoals:

 • plotseling hoge koorts
 • braken, diarree
 • duizeligheid
 • flauwvallen
 • uitslag die lijkt op zonnebrand tijdens, of enkele dagen na, je menstruatie

Heb je last van dit soort verschijnselen tijdens/rondom je menstruatie en gebruik je inwendige menstruatieproducten? Stop dan met gebruik en ga direct naar de huisarts. Als de ziekte op tijd wordt herkend, kan het vrij gemakkelijk behandeld worden. TSS kan dodelijk zijn (5% van de slachtoffers overlijdt er aan), maar is tegenwoordig wel uiterst zeldzaam. Ongeveer 3 tot 15 gevallen per 100.000 menstrueerders per jaar.

Waarom heb je met tampons eerder kans op TSS?

Bij het te lang inhouden van een tampon kan de bacterie stafylococcus aureus giftige stoffen gaan produceren. Wanneer die in je bloedbaan terecht komen, kan het TSS veroorzaken. Doordat tampons absorberen kan vaginaalvocht zich ophopen en in de tampon een broedplaats vormen. Staphylococcus aureus kan zich daarin dan gemakkelijk vermenigvuldigen. Ook droogt bij tampongebruik vaginaslijmvlies meer op dan bij bijv. maandverband of menstruatiecups. Dit kan zorgen voor kleine scheurtjes, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Daarom kun je beter geen sterk absorberende tampons gebruiken. Hoe meer vocht de tampon kan opnemen, hoe groter het risico op TSS, blijkt uit onderzoek.

Menstruatiecup en TSS

Een menstruatiecup heeft (in tegenstelling tot tampons) geen negatieve invloed op je vaginale slijmvlies en het milieu in je vagina. De cup absorbeert niet. Hierdoor is de kans op Toxic Shock Syndrome kleiner dan bij tampons. Er is één keer TSS gelinkt aan iemand die een menstruatiecup gebruikte, maar dat bleek te komen doordat de gebruiker een wondje in haar vulva had gemaakt met haar nagel. 

Aangezien de tampon bloed absorbeert (dat doet de cup dus niet) is het risico op TSS groter bij tampongebruik dan bij een menstruatiecup.

Recent onderzoek over TSS en menstruatieproducten

Aangezien we nog niet niet alles weten wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar TSS en menstruatieproducten. Dus wil je meer weten? Lees dan bijvoorbeeld het onderzoek “Impact of Currently Marketed Tampons and Menstrual Cups on Staphylococcus aureus Growth and Toxic Shock Syndrome Toxin 1 Production” met de afsluiter in de conclusie: “Onze resultaten geven niet aan dat menstruatiecups veiliger zijn dan tampons. Ze laten wel zien dat ze beide met evenveel voorzorg moeten gebruikt worden.

Hoe voorkom je TSS bij menstruatiecups?

Oftewel: draag je cup niet langer dan 12 uur. Spoel hem goed schoon en reinig ook de gaatjes goed. Vergeet je handen niet te wassen voor en na gebruik! Maar denk er ook aan dat je vagina niet van zeep houdt, dus zorg dat alle zeepresten van je handen/cup zijn.

 

 

Dit artikel is geschreven met hulp van:

 • http://www.period.nl/factsfigures/update-toxic-shock-syndrome/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Toxischeshocksyndroom

Kan ik de menstruatiecup ook dragen als…

Kun je de menstruatiecup ook dragen als...

Kan ik de menstruatiecup ook dragen als ik niet ongesteld ben?

Dat kan zeker. Dit is vooral handig omdat je de cup al kan inbrengen voordat je ongesteld wordt. Maar je kan de cup ook gebruiken om je afscheiding op te vangen. Je moet de cup nog steeds om de 12 uur legen.

Als je een menstruatiecup draagt wanneer je niet ongesteld bent, kan het zijn dat de cup niet fijn zit. Dit komt omdat je baarmoedermond lager of hoger kan zitten dan tijdens je ongesteldheid. 

Kan ik de menstruatiecup dragen als ik nooit seks heb gehad?

Net als tampons kan dit zeker. Dit betekent trouwens niet dat je de kleinste maat nodig hebt. Zodra je ongesteld bent is de vagina volgroeid.

Je hebt geen risico om jezelf te ontmaagden met het gebruik van de cup, want daarvoor moet je seks gehad hebben. Wel kun je met een menstruatiecup je hymen scheuren, wat sommige mensen zien als ‘ontmaagden’. Maar vergeet niet dat de helft niet bloedt bij “de eerste keer” vaginale penetratie. (Lees meer over de mythe van het maagdenvlies)

Het kan net als een tampon wat pijnlijk en stroef zijn, wat eerder komt doordat je je spieren aanspant. Probeer te ontspannen. Als je wilt kun je glijmiddel (op waterbasis) gebruiken.

Is een spiraaltje een probleem met een menstruatiecup?

Hier is helaas geen simpel antwoord op. Er zijn heel veel mensen die zonder problemen een spiraaltje met een menstruatiecup combineren. Maar er zijn ook gevallen waarbij de spiraal eruit kwam. Bij die gevallen weet je nooit zeker of het echt aan de cup lag, want de spiraal komt er ook wel eens bij nieuwe gebruikers uit (5%), terwijl ze geen cup gebruiken. We hebben wel wat tips om die kans zo klein mogelijk te maken. Aan jou de keuze of je de cup/spiraal-combinatie wilt proberen. Als je twijfelt kun je het altijd met je gynaecoloog of huisarts overleggen.

Uit recent onderzoek (2020) blijkt wel dat de kans groter is dat je spiraal eruit komt (17%) dan bij menstrueerders die geen cup gebruikte (5%).

30% van de cuppers waarbij de spiraal eruit kwam, vertelden dat de expulsie plaatsvond tijdens het verwijderen van de cup. Als je het vacuüm goed blijft verbreken, zou het risico al lager moeten zijn. Anders zou je een menstruatiedisk kunnen overwegen, die heeft geen vacuüm wat verbroken hoeft te worden.

Waarom komt de spiraal eruit?

 • De touwtjes van de spiraal kunnen vast komen te zitten tussen de cuprand en je vingers. Daardoor trek je hem eruit.
 • Doordat je cup (weer) vacuüm trekt en je aan de cup trekt, kan de spiraal meekomen.

Tips om de kans zo klein mogelijk te maken

 • Overleg met je gynaecoloog of huisarts en laat je draadjes zo kort mogelijk knippen.
 • Let extra goed op dat je elke keer het vacuüm verbreekt voordat je de cup eruit haalt. Dit om te voorkomen dat je de spiraal meezuigt. Let op dat de cup tijdens het verwijderen niet opnieuw vacuüm zuigt.
 • Gebruik de eerste drie maanden na het zetten van je spiraal geen cup. Ben je van plan een spiraal te zetten? Zorg er voor dat je van te voren al gewend bent aan het cuppen (en vooral het vacuüm verbreken bij het eruit halen).
 • Voor je eigen gemoedsrust kun je om de paar maanden controleren of je de draadjes nog voelt zitten. Het niet aan te raden om élke maand je draadjes te checken. Hiermee loop je het risico dat je huis- tuin- en keukenbacteriën in de vagina brengt, waardoor je mogelijk infecties oploopt. Door elke keer te voelen kan je ook langzaam het spiraal verschuiven. Echter kan je niet altijd de touwtjes voelen zitten.

Hoe controleer je of je spiraaltje er nog zit?

Breng je vinger in je vagina tot aan de baarmoedermond: als je daar de dunne draadjes kunt voelen zit het spiraaltje goed. Het is van belang dat je voorzichtig voelt en niet aan de draadjes trekt.

Voel je de touwtjes van je spiraal niet? Geen paniek. Want veel spiraaldragers kunnen hun touwtjes niet voelen omdat ze tegen de baarmoedermond aan omhoog krullen. Ook worden de touwtjes na verloop van tijd zachter.

Conclusie

Er zijn verhalen van mensen dat hun spiraal eruit kwam bij het eruit halen van de menstruatiecup. Lees bijvoorbeeld deze blogpost van Desi. Maar er zijn veel meer spiraaldragers die hun menstruatiecup tevreden gebruiken. Aan jou de keuze of je de cup/spiraal-combinatie wilt proberen. Als je twijfelt kun je het altijd met je gynaecoloog of huisarts overleggen. Anders zou je een menstruatiedisk kunnen overwegen, die heeft geen vacuüm wat verbroken hoeft te worden.

Of bekijk het overzicht van 14 verschillende menstruatie-producten om iets te vinden wat bij jou past.

Kan ik een menstruatiecup gebruiken met een vaginale ring (zoals Nuvaring?)

Ja zeker. Breng eerst de (Nuva)ring in en daarna de cup. Let er bij het uithalen van de cup op of de ring niet meegaat. Als dat wel het geval is kun je die er weer in doen. De ring kan tot 3 uur uit de vagina blijven om nog steeds effectief te zijn. Daarna is het niet meer te garanderen.

Is een gekantelde baarmoeder een probleem bij een menstruatiecup?

Meestal niet. Je cup zit in de vagina en heeft daarmee geen relatie tot de baarmoeder.

Een gekantelde baarmoeder kan wel een probleem opleveren bij een laaghangende baarmoedermond, want die is ook gekanteld. Je moet er dan voor zorgen dat de cup er echt omheen zit. Bij sommigen kan de baarmoedermond naast de cup hangen, waardoor je doorlekt. Als dit het geval is, probeer dan verschillende manieren van je cup indoen. Een goede uitleg zie je in deze youtube-video.

Kan ik een menstruatiecup dragen tijdens het zwemmen?

Ja, je kan zwemmen met een menstruatiecup in. Zonder te lekken! 

Er kan wel wat water in de cup komen, waardoor het kan zijn dat je cup sneller vol zit. Dus leeg na het zwemmen de cup. Sowieso wil je geen chloor/natuur-water in je vagina dragen.

Het kan zijn dat als de cup niet goed zit, je er een beetje naast lekt. Dit zal in een zwembad echt niet opvallen. Als je er bang voor bent, leeg dan de cup voor het zwemmen. Zo verklein je deze kans en dan hoef je daar niet steeds op te letten.


Een menstruatiecup kiezen

Een menstruatiecup kiezen

Hoe kies ik een menstruatiecup?

De lengte van de cup ligt aan je baarmoedermondhoogte. De inhoud o.a aan de heftigheid van je menstruatie. Verder moet je letten op de sterkte van je bekkenbodemspieren en rekening houden met allergieën. Verder spelen persoonlijke voorkeuren een rol. 

Om erachter te komen welke afmetingen bij jouw lichaam passen, kun je de Cupkiezer doen. Wij raden dan een aantal cups aan maar het is aan jou welk merk je kiest. Merken verschillen in materialen, kleuren en steeltjes. Ook zijn er merken die One4One cups aanbieden. Dat betekent dat je één cup voor jezelf koopt en er één wordt gedoneerd aan iemand die een cup nodig heeft, maar niet kan betalen.

Hoe meet je je baarmoederhoogte?

Dit meet je met je vinger tijdens je ongesteldheid, omdat je baarmoedermond verschuift door je cyclus heen. Gebruik geen zware zeep van te voren, want de PH-balans van je vagina kan daardoor verstoord raken.

 1. Ga met een schone middelvinger in je vagina en kijk of je iets kan voelen wat vlezig voelt, zoals het puntje van je neus. Misschien moet je “roeren” tijdens het voelen omdat je baarmoedermond iets naar voor of achter zit. (Dit laatste heeft geen invloed op welke cup je moet hebben.) Hoe je staat terwijl je voelt is aan jou. Staand, zittend, buigend of liggend, het kan allemaal. 
 2. Kijk tot hoe ver je middelvinger in je vagina komt voordat je je baarmoedermond voelt. Met de knokkelregel meet je of dit. Is het laag (tot eerste knokkel), medium (tot tweede knokkel) of hoog (vanaf tweede knokkel en verder)? Als je tussen twee kootjes in zit, onthoud dat ook. Want met die kennis kun je nog beter de juiste menstruatiecup vinden. 

Met de knokkelregel meet je je baarmoedermondhoogte.

Met de knokkelregel meet je je baarmoedermondhoogte.

Hoe weet je welke inhoud je nodig hebt?

Hoe groter de inhoud (ml) van je menstruatiecup, hoe langer je de cup kunt dragen zonder te hoeven legen. Want je kunt een menstruatiecup tot wel 12 uur dragen! Dit is wel persoonlijk, heb je een heftige ongesteldheid? Dan zul je de cup hoogstwaarschijnlijk vaker dan om de 12 uur moeten legen. Zeker in combinatie met een laagzittende baarmoederhals. De inhoud heeft te maken met de diameter en lengte van de cup.

Hoe weet je of jouw menstruatie licht, medium of heftig is?

Alles is relatief, dus hoe weet je nou of jouw menstruatie heftiger is dan gemiddeld? Dit kun je meten door je tampon-, maandverband- of menstruatiecupgebruik. Hoe vaak moet je die verwisselen? Tijdens een gemiddelde menstruatie komt 30 – 60 ml bloed/vocht vrij.

Gebruik(te) je tampons? Je kunt berekenen met welke tampons je gebruikte en hoe vaak je die moest verwisselen hoeveel je ongeveer menstrueert.

 • Light/Regular: 6-10 ml
 • Super: 9-12 ml
 • Super plus: 12-15 ml
 • Ultra: 15-18 ml

Ben je al een tijd niet meer ongesteld geweest (bijvoorbeeld door anticonceptie) dan is het moeilijk om in te schatten wat je huidige menstruatie is. Het is slim om dan een menstruatie af te wachten. Ook stress en ziekte hebben invloed op je hoeveelheid bloedverlies.

Waarom is deze informatie nuttig?

De inhoud van een menstruatiecup varieert van 8 ml tot wel 50 ml. 

 

 

Hoe weet ik hoe sterk mijn bekkenbodemspieren zijn?

In de quiz gebruiken we de volgende regel voor de sterkte van je bekkenbodemspieren, maar jij kent je lichaam het beste. Ga bij twijfel voor “gemiddeld”.

Als je veel sport (3+ keer per week een uur), heb je waarschijnlijk sterkere spieren en kun je beter een iets hardere cup nemen. Sport/beweeg je gemiddeld, dan heb je gemiddelde spieren. Sport/beweeg je bijna nooit of heb je moeite met je plas ophouden? Kun je bijvoorbeeld tijdens het plassen niet kort je plasstraal onderbreken? Dan heb je waarschijnlijk zwakke bekkenbodemspieren en kun je beter een zachte cup nemen.

Ook als je een gevoelige vagina of blaas hebt kun je beter voor een zachtere cup gaan, omdat je hem anders zult voelen.

Gevoelige vagina in combinatie met sterke bekkenbodemspieren is een lastige combinatie. Hier wat tips:

 • Probeer eerst een gemiddelde cup qua hardheid.
 • De Claricup is een redelijk zachte cup met lijnen. Dit ontwerp zorgt er voor dat de cup makkelijker uitklapt. Die cup kan wellicht werken in jouw geval.

Benaming van harde en zachte cups

De hardheid heeft vaak een andere naam. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte termen.

Zachte cups: soft
reguliere cups: 
classic of regular
harde cups: sport of hard

Wat is het verschil tussen de hardheden?

Menstruatiecups worden van verschillende materialen gemaakt. Ook zijn er speciale zachte en stevige cups, naast de reguliere cups.
Als je een te zachte cup koopt terwijl je sterke spieren hebt, kan de cup moeilijk uitvouwen en zal je gaan lekken. Een te harde cup kan moeilijker inbrengen en er uithalen zijn. 

Zijn alle cups even hard of zacht?

Nee, zeker niet. Er zijn zelfs reguliere cups die harder zijn dan de sport-editie cups van andere merken (verwarrend he).
In de Cupkiezer wordt uitgegaan van de drie hardheden (soft, regular, hard) maar we proberen van alle verschillende merken meer informatie te krijgen.

Lees hier alles over verschillen in hardheden.

Welke menstruatiecupmerken zijn er?

Een menstruatiecup wordt ook wel de Moon- of Divacup genoemd maar dat zijn merknamen. Zo zijn er ook de MeLuna, OrganiCup, Lunette, MamiCup, SuperJennie, Yuuki, Ladycup en Eve cup. Er zijn veel meer merknamen maar deze cups zijn makkelijk verkrijgbaar via Nederlandse en/of Belgische shops, dus die zul je sneller tegenkomen.

Een lijst met alle menstruatiecupmerken kun je op deze awesome (engelse) website vinden.

Wat is het verschil tussen menstruatiecupmerken?

Verschillende merken maken verschillende cups. Zo kan de inhoud, grootte, vorm, kleur, ontwerp en het materiaal verschillen. 

Deze engelse site heeft een mooie vergelijking van de cups naast elkaar op.

Welke kleuren menstruatiecups zijn er?

Elk merk heeft bijna een andere kleur. Sommige hebben maar één herkenbare kleur (zoals De Groene Cup) en andere hebben heel veel keuze in kleuren (zoals MeLuna). Alle kleuren zijn compleet veilig om te gebruiken, ook de glitter- of regenboogcups.

De kleur heeft niks met de werking van de cup te maken. Dus kijk eerst welke maat je nodig hebt en kies dan pas een kleur die in jouw maat is, in plaats van andersom!

 

Welke maten menstruatiecups zijn er?

Dit verschilt per merk. Veel merken hebben maar twee maten, (één Small/1/voor bevalling en één Large/2/na bevalling) maar bijvoorbeeld MeLuna heeft acht maten.

Meluna classic Shorty XL, Organicup S en Gentle Day Cup L

Waarom twee maten cups?

Dat veel merken twee maten hebben heeft met de mythe te maken dat er één cup geschikt is voor niet bevallen mensen onder de 30 en één voor 30+ers of mensen die bevallen zijn. Dit vinden wij onzin omdat het in de praktijk ingewikkelder zit en elk lichaam anders is.  Wij baseren de uitslag van de Cupkiezer op feiten van jouw lichaam ipv op gemiddelden van leeftijdgenoten.

verschillende maten S en L cups naast elkaar

Welke uiteinden hebben cups en wat maakt dat uit?

Bijna alle cups hebben een steeltje als uiteinde. Maar er zijn ook cups die helemaal geen uiteinden hebben. De merken MeLuna, Holycup, Selena en Silja hebben, naast het standaard steeltje, ook een ring en knopje. Het verschil tussen deze cups is dat MeLuna van TPE gemaakt is en de rest een siliconenkopie daarvan is.

Het is heel persoonlijk wat jij prettig vindt qua gebruik en materiaal. Je hebt het steeltje niet nodig om een cup eruit te halen, want dat moet je doen door aan de cup zelf te trekken. Lees hier meer over bij het kopje “Hoe gebruik je de menstruatiecup?”.

Verschillende cups op een rij met een verkleurde cup

 

Van welke materialen worden menstruatiecups van gemaakt?

 • Siliconen
 • TPE (ThermoPlastisch Elastomeer)
 • Rubber

De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van medische graad siliconen. Maar er worden ook cups van ThermoPlastisch Elastomeer (TPE) gemaakt, waar ook speentjes van gemaakt worden. In een heel enkel geval worden cups van rubber gemaakt (de Keeper cup).

Ik wil een vegan cup die niet op dieren is getest. Kan dat?

Sommige cups hebben het VEGAN logo of geven dat op een andere manier aan. Echter is het moeilijk om te weten of cups echt niet op dieren getest zijn. Het materiaal waar ze van gemaakt zijn (het zogeheten Medical Grade Silicone of TPE) is getest op dieren. Hoewel de cups zelf niet op dieren worden getest, testen de leveranciers die het materiaal voor de cups leveren wel op dieren.

De materiaalleveranciers van de volgende cups vallen in ieder geval hieronder:
– Gaia
– Ladycup
– MeLuna
– Mooncup UK
– Yuuki

Wat is een one4one cup?

Je kent het one4one-principe misschien wel van het schoenenmerk Toms. Als jij een paar schoenen koopt, doneren zij een paar aan iemand die dat nodig heeft.

Er zijn menstruatiecupmerken die one4one cups aanbieden. Dat betekent dat wanneer je één cup voor jezelf koopt er één wordt gedoneerd aan iemand die een cup nodig heeft, maar niet kan betalen. Zoals aan meisjes in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen tijdens hun ongesteldheid. Vaak kunnen die ongesteldheidsproducten niet kopen omdat ze geen geld hebben of omdat het niet verkrijgbaar is. Met een menstruatiecup kunnen ze 10 jaar doen, wat een geweldige oplossing is. Zo lopen ze geen onderwijsachterstand op.

In Nederland zijn de merken die One4one doen: De Groene Cup en de Ruby Cup.

Hoe breed zijn menstruatiecups? Welke diameter heb ik nodig?

Ik zou beginnen met een gemiddelde diameter (35mm – 45mm), tenzij je een hele lage baarmoedermond hebt. Dan is een bredere cup wel fijn, omdat die meer inhoud heeft. Maar helaas kies je een cup niet op inhoud. Je kiest een cup die bij jouw lichaam past.

Een te brede cup kan vervelend zijn omdat je de cup dan wellicht voelt. Het kan ook voorkomen dat een te brede cup niet goed kan uitklappen.

Een te smalle cup kun je ernaast lekken en hij kan uitzakken. Wat bij jouw lichaam werkt leer je door menstruatiecups te proberen. Bij twijfel zou ik voor gemiddeld gaan.

Hoe breed zijn menstruatiecups?

Menstruatiecups kunnen erg in breedte verschillen. De cups in de cupquiz gaan van ~31 mm tot aan ~51 mm in diameter. Bekijk onze “menstruatiecups vergelijken” pagina voor meer informatie.

Waarom zitten er gaatjes in de menstruatiecup?

Er zitten luchtgaten in je cup om tijdens het indoen lucht door te laten, om je cup volledig te laten uitklappen. Ze helpen bij het creëren van het vacuüm, wat nodig is om je cup goed te laten zitten. Bij het eruit halen zorgen de gaten er voor dat het vacuüm makkelijker verbroken kan worden.

Luchtgaten zijn niet essentieel voor het goed laten uitklappen van je menstruatiecup, maar het maakt het wel makkelijker. Niet elke cup heeft luchtgaten, maar de meeste cups hebben ze wel. Het aantal luchtgaten en de grootte van de luchtgaten verschilt per cupmerk.

Hoe gebruik ik een menstruatiecup?

Het schoonmaken van de luchtgaten werkt goed door de cup met water te vullen, en dan de bovenkant met je hand af te sluiten. Knijp met je andere hand in de cup, zodat het water door de gaten naar buiten spuit. Let er wel op dat je dan niet alles nat maakt. 🙂 Lees hier meer over hoe je je cup schoonmaakt.


Hoe gebruik je de menstruatiecup?

Hoe gebruik ik een menstruatiecup?

Hoe gebruik ik de cup?

De cup draag je, net als een tampon, inwendig in je vagina. Door de cup te vouwen wordt deze bijna net zo klein als een tampon. Breng de cup vervolgens in je vagina. De cup zal een positie aannemen die fijn is voor je lichaam, doordat de cup buigbaar is. Vaak zit de cup lager dan een tampon en dat is helemaal prima.

Bij de volgende vragen wordt dieper ingegaan op het cupgebruik.

Hoe vouw je de cup?

Zonder te vouwen is de menstruatiecup te groot om in te brengen. Er zijn verschillende manieren om jouw buigbare cup te vouwen. Hier afgebeeld staan de bekendste. Onderaan de pagina vind je een video met de 8 beste vouwen uitgelegd. Je kunt ook glijmiddel (op waterbasis) gebruiken om het makkelijker te maken. Of de cup even onder koud water te houden, om hem tijdelijk wat steviger te maken. Lees hier meer tips over het vouwen en inbrengen.

Wil je cup niet gelijk openklappen na het inbrengen?

Probeer de cup na het indoen, dan wat te draaien. Dat doe je door de cup aan de onderkant vast te pakken en die zachtjes een klein beetje, te draaien. Mocht dat ook nog niet genoeg zijn, zet dan een paar grote stappen of doe een squat. (Ook wel bekend als de cup-dans). Op die manier heeft de cup wat meer ruimte om open te klappen. Je kunt ook je vaginawand indrukken met je vinger om je cup wat meer ruimte te geven.

 

Vouwmethodes voor menstruatiecups

De gebruikte cup hiervoor is Genialday L.

Meer manieren om je menstruatiecup te vouwen zien?

Bekijk dan deze uitleg-video:

Je kunt je menstruatiecup op verschillende manieren vouwen. Welke vouw bij jouw cup en jouw lichaam passen, moet je zelf ontdekken. Een hardere cup heeft vaak een andere vouwmethode dan een zachtere cup.

Ik laat je de in deze video de 8 beste (en 1 minder goede) vouwmethodes zien. De volgende vouwen laat ik zien:

 • C-vouw (♥-vouw of u-vouw) Kan met 1 hand gevouwen worden.
 • Indruk-vouw = goede beginnersvouw
 • 7-vouw
 • Dubbele-7-vouw (Tulp-vouw)
 • Triangel-vouw = goed voor stevigere cups
 • Labia-vouw =goed voor zachtere cups
 • Vlieger-vouw
 • Halve-diamant-vouw
 • S-vouw (raad ik niet aan, staat wel vaak in instructieboekjes)

Lees hier meer instructies.

Hoe lang kan je de cup dragen?

Tot 12 uur.

Maar het verschilt per persoon hoe lang je de cup kan dragen tot deze overstroomt. In een cup past vaak 20 – 30ml en dat is meer dan een gemiddeld persoon per dag menstrueert. Maar als je heftig menstrueert zul je deze vaker moeten legen.

Het is dus niet raar als je je cup vaker moet legen dan om de 12 uur, omdat hij vol zit. Zeker niet in de eerste dagen als je menstruatie het heftigst is.

Hoe haal je de cup er weer uit?

Het is belangrijk dat je het vacuüm verbreekt voordat je de cup eruit trekt. Er zijn twee technieken om de cup er uit te halen:

 1. een vinger inbrengen en achter de bovenrand haken om het vacuüm te verbreken.
 2. met twee vingers in de bodem knijpen om het vacuüm te verbreken.

Sommige mensen doen dit op de wc, anderen onder de douche. Het is persoonsafhankelijk wat voor jou het beste en meest comfortabel is. 

 1. Pers een beetje en voel met je vingers of je de cup kunt voelen. Knijp in de onderkant bij de rand, en verbreek het vacuüm. Dit is heel belangrijk, als je het vacuüm niet verbreekt voelt het niet goed als je hem er dan uittrekt, dat doet zelfs pijn!
 2. Trek de cup helemaal uit je vagina en leeg de inhoud.
 3. Maak de cup schoon met wat water/papier en doe de cup weer in. Indien je veel bloedverlies hebt met bijvoorbeeld klonters, kan je van tevoren wc-papier in de wc leggen en daarop je inhoud legen, zodat het in zijn geheel beter doorspoelt.

Als je alleen aan het steeltje trekt verbreek je het vacuüm niet en je loopt het risico om de inhoud van je cup te laten morsen, omdat je de cup niet stabiel vast hebt. Dit is kan ook heel pijnlijk zijn! En als je een spiraaltje draagt kan die ermee uitkomen.

Zit de cup te hoog?

Wanneer je baarmoedermond hoog zit kan je wel een klein beetje aan het steeltje trekken om de cup binnen handbereik te krijgen. Persen zorgt er ook voor dat hij wat naar beneden gaat. Maar daarna zal je de cup moeten vastpakken, indeuken (om het vacuüm te verbreken) en dan eruit trekken met je vingers. De rand heeft (meestal) ribbels die je genoeg grip bieden om de cup vast te kunnen pakken en daarmee de cup te kunnen verwijderen.

Ik voel het steeltje zitten, wat nu?

De meeste steeltjes kun je afknippen naar jouw gewenste lengte.

Doe dit niet gelijk te kort, er kan altijd meer af maar je kan het er niet meer aanplakken. Voordat je dit doet kan je ook proberen of het nut heeft door de cup binnenstebuiten te dragen. (ja dit kan echt) Dit maakt de cup iets korter. Let er wel op dat het eruit halen wellicht lastiger is, omdat de ribbels dan aan de binnenkant zitten.

Hoe weet je of de cup vol is?

Hier hebben cupgebruikers verschillende ervaringen mee.

De menstruatiecup zit vol als…

 • “ik de cup voel klotsen”
 • “de cup lager gaat zitten omdat hij zwaarder wordt”
 • “de cup ‘scheetjes’ gaat laten”

Het is dus vooral een kwestie van uitproberen hoe vaak je de cup moet legen. Doe het in het begin vaker, bijvoorbeeld bij elk toiletbezoek, en kijk of de cup vol is.

Elk lichaam is anders dus je moet echt zelf proberen voordat je weet hoe vaak je jouw cup moet legen. Het kan zijn dat je minder bloedverlies hebt dan gedacht of juist veel meer.

Ik lek toch door, waar komt dat door?

Dit kan verschillende redenen hebben. De meest voorkomende oorzaken hebben we hier kort en krachtig beschreven.

De cup is niet goed uitgevouwen
Oefen met een vouwtechniek die voor jou goed werkt. Het kan zijn dat de ene beter werkt dan de andere, dit verschilt per persoon. Per cup kan de ideale vouwtechniek ook verschillen, zeker als het om andere materialen gaat.

De cup komt tegen je baarmoederhals aan
Het kan zijn dat de cup je baarmoederhals mist en het daardoor erlangs lekt.

Bij mensen met een lage baarmoeder kan het zijn dat de baarmoederhals zelf ín de cup zit. Hierdoor heeft de cup minder capaciteit en moet je de cup vaker legen. Check dus of je cup niet te lang is en controleer waar je baarmoederhals zit. Bij het kopje “Een menstruatiecup kiezen” vind je hier meer info over.

De cup is niet volledig geopend
In veel gevallen de cup niet volledig geopend. Hoe weet je of dat zo is? Door het vacuüm te checken! Dit doe je door met je vinger langs de rand van de cup te voelen. Voel je dat de cup niet helemaal open is of er deuken in zitten? Dan moet je de cup opnieuw in doen en eventueel een andere vouwmethode proberen.

Om je cup extra te helpen met volledig openvouwen kun je de cup wat naar beneden trekken na het inbrengen. Draai de cup daarna 360 graden door aan het steeltje te draaien.

De cup is te hard of zacht
Dit komt door het materiaal van de cup. Zachte cups zijn wat moeilijker te openen en vereisen dan wat extra werk. Je kan je cup tijdelijk steviger maken met koud water, waardoor deze makkelijker openklapt. Met warm water kun je de cup tijdelijk zachter maken wat fijner kan zijn als het wat gevoeliger is daar beneden.

Veel mensen rapporteren dat als ze sterke bekkenbodemspieren hebben, ze de cup ook beter inhouden. Maar er is ook de kans dat je de cup als het ware plet. Waardoor de cup niet alles kan opvangen. Een stevige cup zal hier veel beter werken dan een zachte cup.

Indien je bekkenbodemspieren niet zo sterk zijn is het geen probleem natuurlijk, dan moet je alleen een zachtere cup gebruiken.

Je bent niet ontspannen
Wat je kan doen is je mond opendoen terwijl je de cup inbrengt! Raar maar waar, dit zorgt ervoor dat je je spieren meer ontspant. Waardoor de cup langzaam op de juiste plek terechtkomt.

Je hebt niet de juiste cup

Dit kan natuurlijk voorkomen. Met onze cupquiz hopen we te helpen met de juiste eerste cup te vinden maar ook daar kan het (omdat het allemaal om gemiddelden gaan) toch mis gaan. Er zijn diverse maten en vormen van cups. Een te grote cup of te stevige cup zal oncomfortabel zijn. Een te grote cup zal niet volledig uitklappen en kan zelfs pijnlijk zijn bij het dragen ervan. Probeer na te gaan waar het aan ligt dat je toch doorlekt en probeer een nieuwe cup uit.

 

Hoe kom je erachter wat het is?

Voelen, voelen, en nog steeds eens voelen. Ga met je vinger over de rand van je ingebrachte cup heen en kijk of je de volledige 360 graden langs de rand kan gaan. Indien dit niet lukt is het heel waarschijnlijk dat de cup niet volledig geopend is. Een veelgebruikte oplossing is de cup weer in en uitdoen en opnieuw proberen.


Lek je nog steeds? Stuur ons gerust een mail en we zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.

Hoe maak je hem tussendoor schoon zonder wasbak?

Als je op een openbare wc zit zonder wasbak kun je

 • een flesje water meenemen en het boven de wc schoonspoelen.
 • de cup met wc-papier afvegen.
 • Wanneer je je comfortabel genoeg voelt: de gedeelde wastafels gebruiken.
 • Een (glazen) pot met deksel meenemen gevuld met water (en evt cup wash). Doe je cup daarin, doe de deksel er op en schud een paar keer goed. Op die manier wordt je cup al een stuk schoner!

Meer tips over buitenhuis je cup verschonen lees je in de Cupervaring van Jolien.

Kan ik seks hebben met de cup in?

Ik denk dat je dan op hetero-seks doelt? Tijdens vaginale penetratie zullen jij en je partner de cup voelen. Je kunt het proberen of het fijn is, maar je kunt niet diep.

Andere seksuele handelingen kunnen zeker. De cup vangt dan je vocht op. Het is geen anticonceptiemiddel en houdt geen SOA’s tegen!

Seks tijdens je menstruatie zonder lekken?

Er zijn wel speciale “soft cups” en “ease cups” die zeggen dat je wel hetero-seks kunt hebben met de cup in. De meeste zijn wegwerp maar Intimina heeft een herbruikbare Ziggy Cup. In mijn ervaring voelt de man de cup toch zitten en is dat geen fijne ervaring.

Ook zijn er sponzen. Lees hier meer over in deze blog over “alternatieve menstruatieproducten“.

💩Kan ik plassen en poepen met de cup in?

Jazeker. Je menstruatiecup zit in je vagina bij je baarmoederhals en niet in je plasbuis of je anus. Dat zijn verschillende gaten. (Zie afbeelding hieronder)


Wel kan het zijn dat je hem liever uit doet voor het poepen omdat je misschien bang bent dat je hem kwijtraakt tijdens het persen. Dit verschilt per persoon, bij sommige gaat hij eruit of lager zitten. Anderen hebben er helemaal geen last van.

Als je cup te hard voor je is, kan hij op de blaas gaan drukken. Waardoor soms plassen lastiger wordt, of dat het constant voelt alsof je moet plassen. Dan kun je hem eruit halen tijdens het plassen of een zachtere cup overwegen.

Vagina dwarsdoorsnede met uitleg

 

Mocht je cup toch in de wc-pot zijn gevallen, maak de cup dan eerst goed schoon! Er zitten veel bacteriën in een wc. Schoonmaken kan je doen door de cup uit te koken. Meer info over schoonmaken vind je onder het kopje “Verzorging van je menstruatiecup“.

Hoe verbreek je het vacuüm van je cup?

Zeker in het begin is het even uitzoeken wat voor jou de beste manier is. De één verbreekt het vacuüm heel makkelijk, de ander heeft er meer moeite mee.

Er zijn verschillende technieken om de cup er uit te halen, zoals:

 1. een vinger inbrengen en achter de bovenrand haken om het vacuüm te verbreken.
 2. met twee vingers in de bodem knijpen om het vacuüm te verbreken. (Je kunt de cup een beetje heen en weer wiebelen, tot hij naar beneden komt)

Tips/Ervaringen van andere cupgebruikers:

Tip 1: Probeer verschillende houdingen

De een vindt op de wc zittend, met de hand van voren handig. De ander moet met één been ergens op staan. Je kunt ook squatten, op die manier maak je je vagina-kanaal het kortst. Probeer uit wat voor jou fijn is.

Tip 2: Persen

Pers, zoals tijdens het poepen. Op die manier gaat de cup wat lager zitten en kun je de cup er bijvoorbeeld squattend uit halen.

Tip 3: Leeg hem onder de douche

Vind je het lastig om de cup er op de wc uit te halen? Probeer het eens onder de douche, staand met één been tegen de muur.

Nynke: “Onder de douche pers ik de cup omlaag, pak met de ene hand het steeltje, en met mijn andere hand duw in de cup in met mijn (wijs)vinger. Op die manier verbreek ik het vacuüm. Met de andere hand trek ik de cup er dan voorzichtig uit. Omdat je toch al onder de douche staat maakt het ook niet uit als je wat morst.”

De cup zakt naar beneden

Heb je dat de cup naar beneden zakt terwijl je hebt draagt? Dan kan dat aan een paar dingen liggen. Want je hoort de menstruatiecup niet te voelen tijdens het dragen.

De menstruatiecup is te lang

Voel je het steeltje zitten tijdens het dragen? Dan kun je die meestal afknippen.
Wil je eerst zeker weten dat het daar aan ligt? Dan kun je de meeste cups binnenstebuiten dragen. Op die manier wordt de cup wat korter en heb je geen steeltje.

Let op: het eruit halen wordt wel wat lastiger, omdat de cup geen grip-randen meer aan de buitenkant heeft. En geen steeltje.

De menstruatiecup is te zacht

Het kan zijn dat je de cup naar beneden duwt met jouw spieren. Door een siliconen cup vaak te steriliseren kan het zijn dat het materiaal wat zachter wordt. Dit geldt bij TPE ook wanneer. Wanneer je de cup langer hebt kan het zijn dat hij wat zachter wordt door gebruik.

De cup wordt wat harder met koud water. Maar tijdens het dragen zal hij weer warmer wordt. Een oplossing is een hardere cup kopen. Leer hier over hardheden.

Hoe ver moet je de Menstruatiecup inbrengen?

Hoe diep je de menstruatiecup inbrengt, verschilt per persoon. De cup moet onder (of rondom) je baarmoedermond zitten. Dat is nodig om het bloed op te vangen wat daaruit komt (je menstruatie).

Het is belangrijk dat je de cup niet zou moeten voelen tijdens het dragen! Wanneer de cup te laag zit, kan die uit je vagina steken, wat oncomfortabel kan zijn. Dan moet je de menstruatiecup hoger inbrengen. Dit kun je doen door de cup op een andere manier te vouwen bij het inbrengen.

Menstruatiecup: Hoe ver inbrengen?

Probeer te testen wat jij fijn vindt qua diepte. Na het indoen zal de cup vaak nog wat hoger gaan zitten wanneer je gaat bewegen, doordat je je bekkenbodemspieren aanspant.

Het steeltje van de menstruatiecup kun je uit je vagina, tussen je schaamlippen laten steken. Maar als je het steeltje voelt, kun je die ook gewoon afknippen.

Met de knokkelregel meet je je baarmoedermondhoogte.

Met de knokkelregel meet je je baarmoedermondhoogte.

Hoe diep kan je menstruatiecup zitten?

Hoe ver je menstruatiecup kan zitten ligt aan de hoogte van je baarmoedermond tijdens je menstruatie. Voordat je een menstruatiecup aanschaft, is het goed om eerst op te meten waar die zit. Dit doe je met een schone vinger, tijdens je menstruatie omdat je baarmoedermondhoogte verschilt door je cyclus heen. Omdat je de cup tijdens je menstruatie gaat dragen, is het belangrijk dat je weet hoe veel ruimte er dán is.

Menstruatiecup zit te diep

Zit je menstruatiecup te diep, maar voel je hem niet tijdens het dragen en lek je niet door? Dan is er niks aan de hand. Wanneer je de menstruatiecup weer eruit gaat halen kan het zijn dat de cup omhoog is “gekropen”. Als je er dan niet meer goed bij komt, probeer dan wat te persen, zoals bij het poepen. Op die manier kun je de cup binnen handbereik krijgen. Ook kun je squatten, op die manier wordt je vaginakanaal zo kort mogelijk.

Je menstruatiecup kun je niet kwijtraken in je vagina, want dit is een afgesloten deel. Vergeet niet dat je het vacuüm van je cup moet verbreken voordat je de cup eruit kunt halen, dus een langer steeltje is niet per se de oplossing. Het steeltje kan wel handig zijn om de cup wat lager te trekken, zodat je het vacuüm beter kunt verbreken.

Mocht je het echt storend vinden dat je menstruatiecup te diep zit, kun je een langere cup overwegen. Op onze vergelijken-pagina kun je cups op lengte sorteren.

Menstruatiecup zit te laag

Merk je dat je menstruatiecup te laag zit tijdens het dragen? Dan kun je proberen om je cup op een andere manier te vouwen bij het inbrengen. Maakt dit geen verschil? Dan heb je waarschijnlijk niet de juiste menstruatiecup. Heb je de hoogte van je baarmoedermond al opgemeten? Als je baarmoedermond laag zit tijdens je menstruatie dan past een langere cup gewoonweg niet in jouw lichaam. Gelukkig zijn er genoeg lage cups. Op onze vergelijken-pagina kun je cups op lengte sorteren.

Menstruatiecup zakt naar beneden

Het kan ook zijn dat je menstruatiecup te zacht (of te hard) is. Waardoor je bekkenbodemspieren de cup er langzaam uitduwen. Lees hier meer over hardheden van menstruatiecups en waarom het belangrijk is.

 

Wil je weten welke menstruatiecup bij jouw lichaam past? Doe dan anoniem onze cupquiz op Cupkiezer!

 


Verzorging van je menstruatiecup

De Verzorging van een menstruatiecup

Hoe lang gaat een menstruatiecup mee?

Bij goede verzorging kan een cup zeker 10 jaar mee gaan. 

Menstruatiecups zijn van verschillende materialen gemaakt en het ligt o.a. daaraan hoe lang een cup mee kan gaan. Hoe je kan herkennen of een cup aan vervanging toe is staat beschreven onder het onderdeel “Verzorging van je menstruatiecup”. Daar staat ook hoe je je cup moet verzorgen, om te zorgen dat hij lang mee kan.

De meeste cups zijn echter nog niet langer dan 10 jaar op de markt, waardoor er niet te zeggen is hoe lang ze écht mee gaan. Maar als je cup van een goed materiaal is gemaakt, kun je er vanuit gaan dat de levensduur rond de 10 jaar ligt.

Waar bewaar ik mijn menstruatiecup?

Bij bijna alle menstruatiecups krijg je een klein katoenen tasje meegeleverd om deze in te bewaren. Bewaar jouw cup daarin, op een droge locatie.

Je kunt je menstruatiecup bewaren in het tasje wat je erbij krijgt

Je kunt je menstruatiecup bewaren in het tasje wat je erbij krijgt

Hoe moet je je cup niet bewaren?

Bewaar de cup niet luchtdicht, in plastic of op vochtige locaties (zoals de badkamer). Bewaar de cup buiten het bereik van kleine kinderen (verstikkingsgevaar) en huisdieren. Die kunnen het zien als speelgoed en het kapot maken.

Hoe maak ik mijn menstruatiecup schoon?

Voor en na je menstruatie kun je jouw cup vijf minuten schoonkoken. Dit kan in een pannetje met water op het fornuis. Je hebt ook speciale bakjes voor de magnetron. Let er dan wel op dat jouw cup past in het bakje wat je koopt. Er zijn verschillende per merk.

Je menstruatiecup schoonmaken door te koken

Tip: Als je de cup in een garde stopt blijft hij helemaal onderwater.

Gebruik in ieder geval geen normale zeep! Dit is niet goed voor de PH-waarde van je vagina. Je hebt wel speciale schoonmaakmiddelen zoals de DivaWash.

Het koken en schoonmaken is optioneel. Afspoelen met water zou voldoende moeten zijn. Maar het kan zijn dat je je er prettiger bij voelt om de cup steriel te koken voor en/of na gebruik.

Om de gaatjes schoon te spoelen

Vul je de cup met water. Sluit de bovenkant af met je hand en knijp in de cup. Op deze manier spuit het water uit de gaatjes.

Uitgebreider lezen over hoe je cup moet schoonmaken? Lees dan deze blogpost.

Is het erg dat mijn menstruatiecup verkleurd is?

Nee, bloed is een sterke kleurstof en verkleurt je cup. Maak je cup regelmatig schoon om het verkleuren zo min mogelijk te maken, uitkoken helpt hierbij. Maar verkleuren is niet erg en het zal waarschijnlijk gebeuren.

Een voorbeeld van de verkleuring na twee jaar gebruik zie je op deze afbeelding.

Meluna classic Shorty XL na twee jaar

Dit is de verkleuring van een doorzichtige cup.

Kan ik mijn cup ook terugkleuren?

Cups gemaakt van siliconen en TPE kan je “terugkleuren” met een mengsel van waterstofperoxide. Daar laat je het gedurende de nacht in weken. Maak je cup daarna wel weer goed schoon! Lees hier meer daarover.

Siliconen cups kun je ook in de zon laten staan. (Let op: niet bij cups van TPE)

Hoe weet je dat je menstruatiecup aan vervanging toe is?

Elk persoon en dus ook elke vagina is anders, de zuurgraad van de vagina is niet bij iedereen hetzelfde wat invloed heeft op de cups. Daardoor is het een persoonlijke kwestie wanneer de cup vervangen moet worden. Er zijn drie dingen waar je op moet letten:

Gebruikssporen

In de eerste plaats vervang je de cup als deze duidelijke tekenen van gebruik gaat vertonen, bijvoorbeeld bij de gaatjes of wanneer de cup minder makkelijk uitvouwt.
Tref je een dof filter aan op de cup, dan kun je deze beter direct vervangen. Bewaar je cup altijd in het meegeleverde zakje en niet luchtdicht of in plastic. Ook liever niet zonder zakje of in vochtige gebieden zoals de badkamer.

Let op: Veel cups gaan verkleuren bij gebruik, dat is normaal en heeft geen invloed op de werking of je gezondheid. Net als dat cups gemaakt van TPE ovaal kunnen worden met gebruik maar dat is niet dat je cup al “op” is.

Infecties of schimmels

Menstruatiecups houden het vaginale milieu intact en verkleinen de kans op een schimmelinfectie(klachten) enorm. Toch kan het dat je met een menstruatiecup last krijgt van een infectie. Redenen kunnen onder andere zijn: ziekte, gebruik van vaginale wasmiddelen, geen katoenen ondergoed maar van synthetische stoffen, teveel suikers, het wisselen van sekspartner, hormonale anticonceptie etc. Het kan zijn dat koken voldoende is om de schimmels te doden maar dat is geen 100% garantie.

Andere maat

Ten slotte kan het natuurlijk zo zijn, dat je toe bent aan een andere maat of merk omdat je bijvoorbeeld meer bent gaan vloeien. Misschien wil je gewoon een ander merk cup of kleurtje proberen wat natuurlijk ook helemaal prima is.

Ben je niet zeker of je je cup moet vervangen? Stuur ons een berichtje voor advies.

Mijn menstruatiecup stinkt! Wat nu?

Het kan voorkomen dat je menstruatiecup niet zo fris ruikt. Menstruatiebloed ruikt normaal een beetje naar ijzer. Als je menstruatiebloed stinkt, ga dan naar de dokter. Dat je cup stinkt kan door verschillende redenen komen, maar het is in ieder geval niet de bedoeling. Dus goed dat je er informatie over op zoekt!

Hoe kan het dat mijn menstruatiecup stinkt?

 • Je hebt hem te lang gedragen. Verwissel hem om de maximaal 12 uur.
 • Je hebt je cup niet goed schoongemaakt. Lees hier alles over hoe je je cup goed schoonmaakt.
 • Je hebt een vaginale schimmel. Ga hiermee naar de huisarts!
 • Je cup is aan vervanging toe, doordat hij bijvoorbeeld een scheurtje heeft. Controleer of je cup er nog goed uit ziet.
 • Je hebt je cup niet goed onderhouden en in een vochtige locatie bewaard. Laat je cup goed drogen na gebruik en bewaar hem in een droge omgeving (dus niet de badkamer). Je moet de cup ook niet luchtdicht bewaren! Meestal zit er een katoenen zakje bij je cup, bewaar hem daar in.
 • Je hebt de cup té goed schoongemaakt met schoonmaakmiddelen die het materiaal hebben aangetast. Gebruik geen heftige middelen. Water en ph-neutrale zeep is voldoende. Soms is het nodig om iets sterkers te gebruiken, maar doe dit niet te vaak! Dit kan het materiaal aantasten en zorgen voor microscopisch kleine scheurtjes waar bacteriën zich in ophopen.
 • Als je een goedkope merkloze cup hebt gekocht, kan het zijn dat het materiaal niet veilig is.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn cup weer fris ruikt?

Dat kan alleen door je cup goed schoon te maken. Het belangrijkste is dat je dit blijft doen, niet alleen als hij stinkt. Zorg er dus voor dat je goed voor je cup en je eigen vaginale hygiene zorgt.

 • Geef de cup een goede schoonmaakbeurt door hem uit te koken in water. Gebruik dan een katoenen doek en wrijf hem goed droog. Maak de luchtgaten schoon met een tandenstoker of oude tandenborstel.
 • Gebruik wat ph-neutrale zeep om je cup echt goed schoon te maken.
 • Kook je cup goed schoon met 50% water en 50% azijn en spoel daarna weer af.
 • Als je een siliconen cup hebt: Leg hem in direct zonlicht. Let er wel op dat het niet te heet is, je cup moet niet smelten. In de zon leggen werkt omdat UV-straling je cup bleekt en er voor zorgt dat de vieze geur weggaan. Dit werkt bijvoorbeeld ook om tomatenvlekken uit een wit shirt te krijgen. (TPE cups vinden zonlicht minder fijn).


Over Cupkiezer

over Cupkiezer

Over de site

Cupkiezer is ontstaan na onze eigen zoektocht naar de juiste menstruatiecup. Toen we vrienden vertelden over deze magische cups was de eerste vraag vaak welke ze dan moesten kopen. Wij konden wel persoonlijk advies geven maar als je internet moet geloven had je maar twee keuzes: een model voor onder de 30 en een model voor boven de 30 en of je wel/niet vaginaal bevallen bent terwijl dat veel te kort door de bocht is. Daarom besloten we een makkelijke Nederlandstalige quiz te maken waar iedereen de juiste eerste cup kunnen vinden zonder zelf eerst research te hoeven doen.

 

Cupkiezers kernwaarden zijn: onafhankelijk, professioneel, informatief, duidelijk en genderneutraal.

Kan ik bijdragen aan deze site? Zo ja, hoe?

We zijn twee vrijwilligers dus alle hulp is welkom! Je kunt een gastblog schrijven, meer mensen over Cupkiezer vertellen, informatie toevoegen, de quiz gebruiken en feedback geven. Ook kan je ons natuurlijk volgen op social media (@cupkiezer op Twitter, Facebook en Instagram). 

 

Ook kun je een donatie doen. Je kunt hier een eigen bedrag kiezen.

 

Ik heb een webshop en wil graag mijn link toevoegen

Dat kan! Mail alle informatie naar webshop@cupkiezer.nl

Waarom is de informatie niet alleen gericht op vrouwen?

Cupkiezer is gericht op elk persoon met interesse in een menstruatiecup. Niet iedereen die menstrueert is een vrouw en niet iedere vrouw menstrueert. Denk bijvoorbeeld aan dat er ook mensen zijn die zich niet identificeren met het label vrouw maar toch wel een menstruatie hebben. We willen de site zo inclusief en genderneutraal mogelijk houden, zodat iedereen zich welkom voelt.

Ik ben een menstruatiecupbedrijf en wil graag mijn cup op de site

Dat kan vast! Mail alle informatie naar webshop@cupkiezer.nl

Wie heeft deze site gemaakt?

Website: Logo, design en bouwen heeft Nynkek gedaan.
Cupquiz: gebouwd door pixelrock, geschreven en vormgegeven door Nynkek.
Deze FAQ is geschreven door Nynkek en Mylène.

Nynke van Cupkiezer

Wie kan ik aanklagen als ik de verkeerde cup heb gekocht door de informatie van de site?

In onze disclaimer hebben we al gezet dat het helaas kan voorkomen dat je een verkeerde uitkomst hebt gekregen. De Cupkiezer is gebaseerd op gemiddelden en er zijn altijd uitzonderingen. Als je hulp wilt bij het vinden van je tweede cup kun je ons natuurlijk altijd contacteren en dan hopen we je nog beter te kunnen helpen.

Welke menstruatie cup moet ik kopen?

Dat ligt aan je lichaam en je flow. Doe onze menstruatiecupquiz en lees hierboven meer informatie om de juiste cup te vinden.

Hoe werkt de Cupkiezer?

Door middel van je antwoorden worden er verschillende menstruatiecups uit de lijst gefilterd. In principe zouden alle cups die overblijven geschikt zijn voor jouw lichaam. Hoeveel cups dit zijn verschilt, maar zeker als je veel “gemiddeld” hebt geantwoord houd je een hele lange lijst over. Daarom hebben we nog een extra filter toegevoegd die maar drie cups laat zien, gesorteerd op- of aflopend op de lengte van de cup in combinatie met jouw baarmoedermondhoogte of je leeftijd. Je kunt kiezen om nog meer cups te bekijken als die er zijn.

De links naar de webshop kunnen partnerlinks zijn, dit betekent dat als jij een aankoop doet via onze site wij een percentage krijgen van die webshop. Dit kost jou niks extra’s, maar daarvan kunnen wij wel de site onderhouden. Daarom zijn we heel blij als jij via onze site (met cookies) een cup bestelt. 💖

Menstruatiecups met partnerlink hebben geen invloed op de resultaten van de quiz. Wel linken we eerder naar een partnerwebshops als meerder webshops dezelfde menstruatiecup aanbieden.

Waarom vraag je niet of ik bevallen ben?

Wij vragen in de quiz niet of je vaginaal bevallen bent omdat wij geloven dat je vagina zich herstelt na een bevalling. Elk lichaam is anders. Daarom is een gemiddelde van leeftijdsgenoten geen betrouwbare factor waarop je jouw passende cup kan baseren. 

Wij bepalen jouw menstruatiecup-model op feiten

Omdat elke lichaam anders werkt en uniek is baseren wij het model cup liever op de dingen die je wel kunt meten, in plaats van gemiddelden van andere gebruikers.

Er zijn meetbare factoren, zoals heftigheid van je menstruatie en je baarmoedermondhoogte. Dit is accurater omdat je precies weet hoeveel ruimte er voor een menstruatiecup is en hoeveel je moet kunnen opvangen. Met deze informatie raden we je een menstruatiecup met de juiste lengte en breedte aan. Lees hier meer over in Nynkes blogpost “Maken leeftijd en een bevalling echt niet uit bij het kiezen van een cup?”

 


Ik heb een andere vraag

Ik heb een andere vraag

Ik heb een vraag die hier niet bij staat

Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag in onze Facebookgroep! Daar zitten meerdere cup-gebruikers die je vast kunnen helpen!

Gaat het om iets anders? Je kunt ons bereiken via vragen@cupkiezer.nl. We doen dit wel naast onze normale werkzaamheden dus het kan even duren voordat we ze antwoorden.

Waarom lijken sommige menstruatiecups zo op elkaar?

Sommige menstruatiecups zijn identiek, behalve dan het doosje waarin ze verkocht worden. Dat noem je “white label“. Een fabrikant verkoopt dan de cups aan een bedrijf, die er hun eigen merknaam op zet. Een voorbeeld hiervan is de Yoni cup. Ben je benieuwd hoe het bij hun werkte? Lees dan dit interview hoe Yoni in vier maanden een cup in de schappen kreeg.

Ook zijn er generieke cups die je bijvoorbeeld in grote oplage op ali express kan opkopen (of via dropship) in een eigen verpakking met grote winst kan verkopen.

De webwinkel bol staat bijvoorbeeld vol van generieke cups. Een generieke cup kopen heeft ook risico’s, wat je in deze blogpost kan lezen.

“Private Label” of “White Label” of “Generieke cups”

Casco Molding (Preview)

 • Casco cup
 • HEMA cup
 • Yoni cup

Oi Model

 •  Oi
 • Genial Day

Groene cup model

 • Groene cup
 • Practicups

Goodlife model

 • Goodlife

 

 

Alles wat je wilt weten over menstruatiecups in deze FAQ, met 50+ veelgestelde vragen.
Deel deze pagina op Pinterest

Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!