Wat kun je verwachten als je overstapt op menstruatiecups?

gepubliceerd op 3 augustus 2023 door Nynke

[geschreven met behulp van ChatGPT]

Als je op zoek bent naar een duurzamere en comfortabelere menstruatie, dan is de overstap naar menstruatiecups wel iets voor jou. Deze herbruikbare alternatieven voor wegwerpmaandverband en tampons zijn steeds populairder geworden vanwege hun ecologische voordelen en langdurig gebruik. Als je overweegt om over te stappen op menstruatiecups, maar niet zeker weet wat je kunt verwachten, lees dan snel verder. In deze blogpost zullen we je begeleiden bij wat je kunt verwachten wanneer je voor het eerst menstruatiecups gaat gebruiken, inclusief de voordelen, aanpassingsperiode en handige tips.

Kennismaking met menstruatiecups:

Voordat je begint, is het essentieel om te begrijpen wat menstruatiecups zijn en hoe ze werken. Menstruatiecups zijn flexibele bekertjes die zijn ontworpen om het menstruatiebloed op te vangen in plaats van het te absorberen zoals tampons. Ze zijn meestal gemaakt van medische kwaliteit siliconen, TPE of rubber, wat zorgt voor een veilig en comfortabel gebruik.

Voordelen van menstruatiecups:

Het gebruik van menstruatiecups heeft meerdere voordelen. Ten eerste zijn ze een milieuvriendelijke keuze, omdat ze jarenlang kunnen worden hergebruikt en zo de afvalberg van wegwerpmaandverband en tampons verminderen. Bovendien bieden ze langdurige bescherming (tot 12u per keer), zodat je ze minder vaak hoeft te verschonen dan wegwerpproducten. ze zijn comfortabel, omdat ze geen geurtjes veroorzaken en het natuurlijke vaginale vochtgehalte behoudt.

Er zijn ook nadelen:

  • Leercurve voor inbrengen en verwijderen
  • Uitdaging bij het vinden van de juiste maat en pasvorm
  • Moeilijkheden in openbare omgevingen
  • Mogelijkheid van lekken
  • Hogere initiële aanschafkosten
  • Niet geschikt voor iedereen

Aanpassingsperiode:

Het is belangrijk om te weten dat het overstappen op menstruatiecups een aanpassingsperiode kan vergen. Geef het twee tot drie cycli voordat je het opgeeft. In het begin kan het inbrengen en verwijderen wat oefening vergen, maar maak je geen zorgen, het wordt snel gemakkelijker met de tijd. Gedurende de eerste paar cycli kan het handig zijn om inlegkruisjes of menstruatieondergoed te dragen voor extra zekerheid totdat je vertrouwd raakt met het gebruik van de cup.

Kiezen van de juiste maat:

Menstruatiecups zijn er in verschillende maten, afhankelijk van factoren zoals de sterkte van je bekkenbodemspieren en de hoogte van je baarmoedermond. Neem de tijd om de juiste maat te kiezen die het beste bij jouw lichaam past om lekken te minimaliseren en het meeste comfort te bieden. Precies hiervoor is de cupquiz op Cupkiezer ontwikkeld!

Onderhoud en reiniging:

Goede hygiëne is essentieel bij het gebruik van menstruatiecups. Voor en na elke cyclus moeten de cups worden gereinigd met water. 1x per cyclus is het belangrijk om de cup te steriliseren door deze een paar minuten in kokend water te laten weken.

De Cupclub

Uiteindelijk zul je merken dat je dingen tegen anderen zegt als: “Ik wil nooit meer zonder de cup!” en “Waarom heb ik dit niet eerder geweten?”. Dat is het punt dat je officieel bij de cupclub hoort en je andere mensen gaat vertellen over de cup!

Conclusie:

Het overstappen op menstruatiecups kan een positieve en duurzame verandering zijn in je menstruatie-ervaring. Hoewel het even kan duren voordat je eraan gewend bent, bieden menstruatiecups veel voordelen, waaronder milieuvriendelijkheid, langdurige bescherming en comfort. Met geduld, de juiste maat en een goede hygiëne, zul je merken dat menstruatiecups een uitstekende keuze zijn voor een zorgeloze en ecologisch verantwoorde menstruatieperiode. Probeer het eens en ontdek hoe menstruatiecups jouw menstruatie-ervaring kunnen verbeteren!

Is de cup echt niks voor jou? Dan zijn er nog genoeg andere (duurzame) alternatieven, zoals de menstruatiedisk.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!