Menstruatiecup legen tijdens het kamperen

gepubliceerd op 25 juni 2019 door Nynke

Als je voor het eerst met je cup op vakantie gaat vraag je je wellicht af hoe je dit moet doen. Hoe spoel je je cup tussendoor schoon zonder wasbak in de wc? Of, als je bijvoorbeeld de natuur in gaat, heb je misschien zelfs geen wc! Hoe moet dat dan? Geen paniek. Want de oplossing is simpel.

Ongesteld op vakantie?

Je gaat op vakantie… en dan besef je dat je ongesteld moet worden. Geen paniek! Een menstruatiecup is perfect voor op vakantie, omdat je hem zo lang kan dragen en geen afval creëert. Daardoor hoef je niet continu tampons of maandverband bij je te dragen.

Maar wat als er geen wasbak in de toilet zit?

Hier is een makkelijke oplossing voor. Je moet er alleen voor zorgen dat wanneer je naar de wc gaat, je een van de volgende dingen bij je hebt:

  • wc-papier
  • gevuld waterflesje
  • Of speciale cup-wipes (Zoals die van OrganiCup)

Overdag kun je dan bijvoorbeeld je cup met wc-papier of een waterflesje schoonmaken. En dan ’s avonds (of ’s ochtends, wanneer jij doucht) onder de douche goed schoonmaken. Als je dit niet genoeg vindt, kun je ook nog speciale cupvriendelijke zeep meenemen.

Werkt dit allemaal voor jou niet? Dan kun je ook een extra cup meenemen om die overdag te wisselen en ’s avonds schoon te maken.

Heb je niks bij je? Gebruik urine.

Deze tip kreeg ik van andere vrouwen die dit al jaren doen als ze bijvoorbeeld op fietsvakantie zijn. Dan duurt het te lang met een waterflesje om de cup goed schoon te maken, dus plast ze er eerst over heen. En spoelt hem daarna met water af voordat ze hem weer terug inbrengt. 

Heb je niks anders voor handen dan kun je je cup (als je gezond bent) schoonplassen en daarna afspoelen met water. Maar als je je daar niet comfortabel bij voelt, moet je dat vooral niet doen. Urine wordt ook wel gebruikt om wonden te ontsmetten als ze niks anders bij zich hebben.

Er wordt wel eens gezegd dat urine steriel is, maar uit onderzoek blijkt dat dat niet zo is. 

Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar als laatste back-up is het wellicht een idee.

gouden LadyCup samen met een wcrol en een Dopper waterflesje

Heb jij nog tips?

Heb jij nog andere manieren om je cup schoon te maken in de wildernis? Kom in onze Facebookgroep de Cupclub. Want we zijn reuze benieuwd en zo help je anderen!

Menstrueren zonder wc?

Wil je een persoonlijk verhaal lezen over hoe je een menstruatiecup en een hudo (gat in de grond als wc) gebruik? Lees dat de cupervaring van Jolien.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!