De cupervaring van Sanne met de Lunette 1

gepubliceerd op 30 juni 2019 door Nynke

Sanne (31) gebruikt 5 jaar de cup maar ook nog af en toe tampons en maandverband omdat dat er sneller in zit. Ze is bezig naar de overstap naar wasbaar maandverband. Voorheen gebruikte ze 4 tampons of 4 maandverbanden per dag. Ze kreeg als nieuwe cupgebruiker de tip om het cuppen alvast “droog” te oefenen, wanneer je niet ongesteld bent. Maar voor haar werkte dat averechts omdat haar baarmoedermond dan lager zit, waardoor de cup uit haar vagina stak. Lees meer hierover over haar cupervaring.

Hoe leerde je de menstruatiecup kennen?

Sanne: “Ik kan mij niet herinneren hoe ik bij de menstruatiecup terecht gekomen ben. Ik denk via een forum. Ik heb er vrij lang over gedaan om uiteindelijk een cup te bestellen, omdat hij toen rond de €30 was. Ik heb na een aantal maanden twijfelen via een webshop een groene Lunette cup besteld. Maar waarom ik precies die cup kocht was achteraf heel slecht onderbouwd. Ik geloof dat ik maat 1 kreeg aangeraden omdat ik onder de 30 was en omdat ik nooit bevallen was.“

“Mijn baarmoedermond zit vele malen lager als ik niet ongesteld ben.”

Was je gelijk fan van de Lunette cup?

“Nee. Ik had de tip gekregen om al te oefenen met de cup voor mijn menstruatie. Dit leek mij ideaal, maar helaas blijkt mijn baarmoedermond vele malen lager te zitten als ik niet ongesteld ben. Dit wist ik niet, dus al mijn ervaringen in het begin waren met steeltjes die naar buiten staken, en een cup die laag in mijn vagina hing. Super oncomfortabel, en ik lekte nog door ook.” 

“Ik heb na een aantal maanden de cup opgegeven, en pas na een jaar weer een kans gegeven. Met wat meer tips van het forum op zak ben ik weer gaan oefenen en mijn baarmoederhoogte gaan meten. Ik dacht een hele ondiepe vagina te hebben, maar dat valt mee tijdens mijn menstruatie. Ik heb wel gemerkt dat ik mijn cup pas kan dragen als mijn menstruatie goed op gang is. Dan zit hij lekker hoog op de, voor mij, juiste plek. En dan is hij super fijn. “

Lunette Cup met het steeltje afgeknipt. Beetje verkleurd door het bloed.

Hoe ervaar je de cup nu? 

“Ik gebruik na 5 jaar nog dezelfde cup, de Lunette 1. Ik heb wel het steeltje eraf geknipt. Ik vind de stevige ribbels aan de onderkant van de cup erg fijn.”

“Ik heb een keer een limited edition (paars met glitters!) MeLuna Classic gekocht, maar deze was te hard voor mij. Ongeacht wat ik deed, ik bleef hem voelen. Toen ben ik terug gegaan naar de Lunette, waar ik daarna extra blij mee was.”

“Ondanks dat ik mijn cup super fijn vind, grijp ik vaak terug op tampons en maandverband.”

“Maar ondanks dat ik mijn cup super fijn vind, en veel langer kan laten zitten dan tampons/maandverband, grijp ik vaak terug op tampons en maandverband. Het zit er toch sneller in, en je hebt geen gedoe met uitklappen. Maar als ik die dan gebruik, irriteer ik mij aan alle ongemakken die met maandverband en tampons mee komen. Maar toch pak ik lang niet altijd die cup erbij. “

Vertel je wel eens anderen over je cup? 

“Ja hoor! Maar ik merk eigenlijk dat de menstrueerders om mij heen de cup al kennen en gebruiken, of door gebruik van anticonceptie niet ongesteld worden. Dus de reacties zijn altijd vrij tam, want het is niks nieuws onder de zon. Praten over alle ongemakken tijdens menstrueren doet het veel beter. “

Nog een bepaald faal-moment wat je wilt delen?

“Ik heb een keer op een wc zonder wasbak mijn cup eruit gehaald, niet goed schoongemaakt met wc-papier en hem weer gevouwen. Maar ik verloor mijn grip, hij klapte open, en liet een prachtig spetter-spoor van bloed op de tegeltjes naast mij achter. Ik ben toen nog even bezig geweest met dat proberen weg te poetsen. “

Heb je een tip voor nieuwe/toekomstige cuppers?

“Heb veel geduld, doe het op je eigen tempo. En niet alle adviezen hoeven per sé voor jou te werken. Zoals dat de adviezen die ik kreeg, mij uiteindelijk geremd hebben omdat ik daardoor een situatie creëerde die voor mij niet werkte.”

"Mijn baarmoedermond zit vele malen lager als ik niet ongesteld ben." - Sanne (31)

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!