De cupervaring van Veerle met de Mooncup B en de Groene cup

gepubliceerd op 22 september 2019 door Nynke

Veerle (31) gebruikt vanaf haar 27e een menstruatiecup. Vroeger gebruikte ze wegwerp maandverbanden. Onder andere vanwege haar Zero Waste-lifestyle, begon ze met de Mooncup. Ze stapte na vier jaar over op een grotere cup (de Groene cup), omdat ze meer bloed begon te verliezen.

Hoe leerde je over de cup?

Veerle: “Ik leerde over de menstruatiecup via een online artikel op het blog van Lauren Singer “trash is for tossers“. Ik was meteen overtuigd, ik wou minder afval én dit bespaarde veel geld: Het was mijn eerste stap naar een betere ‘Zero Waste-lifestyle’.”

Hoe kwam je bij de Mooncup B uit?

“Ik kreeg een cup, de Mooncup B, van iemand die een type A nodig had, maar een type B had. Door een cup te krijgen had ik geen excuus meer om géén cup te gebruiken. Ik wou me wel voldoende informeren, zo kwam ik verschillende vouwtechnieken tegen en leerde ik hoe ik de cup het beste reinigde. Ik gebruik de neerdruk-vouw: naar mijn gevoel de fijnste.”

“Ik was aangenaam verrast: ik voelde hem niet!”

“Ik heb hem eerst even een paar dagen gedragen zonder dat ik mijn maandstonden had. Op die manier kon het cuppen voor mij gewoon worden. Ik was aangenaam verrast: ik voelde hem niet! Toen ben ik er ook mee gaan wandelen én slapen. Een week nadien had ik mijn maandstonden en was ik er al aan gewend. Ik raad elke beginnende gebruiker aan zijn cup uit te testen voor hij zijn maandstonden heeft. Zo leer je ook je lichaam én je cup beter kennen. Ik was op die manier meteen overtuigd.”

Hoe bevalt je menstruatiecup nu, na 4 jaar gebruik?

“Ik merkte op mijn 30ste dat mijn cup steeds sneller vol zat. Ik las dat het kan gebeuren als je ouder wordt, doordat je meer bloed verliest. Dus ik schakelde over op een andere cup. Ik heb de Cupkiezer-test op jullie website gedaan en kwam uit bij “de Groene Cup”! Die heb ik meteen besteld en ik ben opnieuw tevreden. Ik vond het ook geweldig dat de Groene Cup bij elke aankoop ook een cup schenkt aan een andere vrouw die het moeilijker heeft. Daarmee help ik niet alleen een berg afval te verminderen aan de andere kant van de wereld. Ik help ook een vrouw aan een hygiënischere omgeving. Een geweldig gebaar van “de Groene Cup”!

"Ik merkte op mijn 30ste dat ik mijn cup steeds sneller vol liep." Veerle (31)

Wat vind je fijn aan de cup?

“Het leuke aan een cup is dat ik soms vergeet dat ik ongesteld ben! Gelukkig kun je met je cup gaan zwemmen. Want de eerste keer dat ik mét cup het zwembad in dook… was ik het dus helemaal vergeten. Toen ik het plots herinnerde was ik meteen gerust gesteld: niets gelekt!”

Wat kan er beter aan jouw cupervaring?

“Ik zag ooit een filmpje van “de menstruatiecup van de toekomst” waarbij hij verbonden is met een app en door middel van je bloed je gezondheid meet. Hoe cool zou dat zijn!”

“Vriendinnen die binnenkort verjaren krijgen van mij een cup cadeau.”

Vertel je anderen over je cup?

“Als het ter sprake komt, vertel ik zeker over de menstruatiecup. Ik vind het belangrijk om dit alternatief te delen. Meestal krijg ik opgetrokken neuzen. Onterecht, vind ik. Gelukkig heb ik ook mensen kunnen overtuigen. We spreken dan van “de cupclub“. 

Vriendinnen die er nog geen hebben en binnenkort verjaren mogen er zeker van zijn: zij krijgen van mij een Mooncup cadeau. Op die manier verspreid ik toch de boodschap. Als je het krijgt is het overschakelen al iets gemakkelijker voor je gemaakt, denk ik.”

Heb je nog tips voor mensen die twijfelen over een menstruatiecup?

“Probeer je cup eerst uit wanneer je niét ongesteld bent. Leer hem goed vouwen en je lichaam hier aan wennen.”

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!