De korte cupervaring van Nikki met de Organicup

gepubliceerd op 1 september 2019 door Nynke

Nikki (15) gebruikt 21 maandverbanden per maand. Ondanks dat haar ouders het afkeurde heeft ze de cup toch een kans gegeven. Maar ze kwam er na een paar menstruaties achter dat het niks voor haar is, omdat ze in paniek raakt als de cup in haar zit. Alsnog raadt ze iedereen aan om de cup een kans te geven! Dat hij bij haar niet werkt, zegt niet dat hij bij jou ook niet werkt.

Hoe leerde je de cup kennen?

Nikki: “De video van Vera Camilla bracht me in contact met de cup. Een paar maanden later zag ik ook een video van Masha over de menstruatiecup. Door hen wilde ik de cup wel leren kennen. Alleen was ík wel overtuigd… maar mijn ouders niet.”

“Mijn ouders en ik kunnen over alles praten zonder schaamte. Maar dat veranderde toen ik over de menstruatiecup begon.”

“Mijn ouders en ik (ik ben enig kind) kunnen over alles praten zonder schaamte. Maar dat veranderde toen ik over de menstruatiecup begon. Mijn ouders vonden het verschrikkelijk, onhygiënisch en een heel raar idee. Ik stuurde ze wat filmpjes op met wat meer duidelijke info over een menstruatiecup, maar ik heb het idee dat ze die nooit bekeken hebben. Dus gaf ik het op.”

“Na een paar maanden begon ik weer over de cup, ik vond het een leuk idee. Ik wou vooral de cup gebruiken om mijn afval te verminderen en om 12 uur lang niet aan mijn menstruatie te moeten denken. Maar dat vonden zij geen goede argumenten. Op een dag kwam een familielid langs en zij begon ook over het proberen van een cup en besloot de cup voor me te betalen. De volgende dag kocht ik mijn cup. Voor de eerste keer was ik enthousiast over mijn menstruatie. ”

Organicup A

“Tijdens de onderzoekfase was Google mijn grootste vriend. Daarna heb ik Youtube gebruikt voor meer informatie en zo kwam ik op een OrganiCup A uit omdat die makkelijk te verkrijgen was.”

“Mijn eerste ervaring met de cup gebruiken was zeer pijnlijk, maar ik gaf niet gelijk op.”

Eerste ervaring

“De eerste keren waren de hel, en jammer genoeg de rest van de keren ook. Van het moment dat de cup in mijn lichaam zat, ging mijn lichaam in paniekmodus en moest de cup er binnen twee minuten uit.”

“Maar ik gaf niet gelijk op. Na een paar keer proberen (met verschillende methoden, verschillende menstruaties) raakte ik nog steeds elke keer in paniek. Toen heb ik de cup opgegeven. De cup is niets voor mij, ook al was ik zo enthousiast. Ik ging weer wegwerp maandverband gebruiken, verschrikkelijk. Nu ben ik aan het bekijken of ik eventueel wasbaar maandverband kan gebruiken, want ik denk dat mijn lichaam hier niet in paniekmodus van gaat.”

“Ik blijf wel nog steeds de cup aanbevelen aan andere mensen, want als je het niet probeert, kan je het niet weten. Ik ben blij dat ik het getest hebt en heb zeker geen spijt. Het was het proberen waard!”

Vertel je anderen over de cup?

“Omdat ik nog jong ben (15), zijn mijn klasgenoten nogal sceptisch. Ze vinden het vies en onhygiënisch.”

“Geef niet direct op. Na een tijdje zal je merken of het iets voor jou is.”

Tips voor andere jonge cupgebruikers?

“Probeer het uit en geef niet direct op. Na een tijdje zal je merken of het iets voor jou is. Voor mij is het jammer genoeg niets, maar niet getreurd. Er bestaan nog andere, ecologische middelen die de cup kunnen vervangen, die ik wil uitproberen.”

“Maar niet getreurd. Er bestaan nog andere, ecologische middelen die de cup kunnen vervangen.”


Nikki (15): Mijn ouders en ik kunnen over alles praten zonder schaamte. Maar dat veranderde toen ik over de menstruatiecup begon.

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!