FUN cup review – ergonomische cup?

gepubliceerd op 11 januari 2022 door Nynke

De bijzonder gevormde FUN menstruatiecup stond al lang op mijn lijstje om eens te proberen. Aangezien je vaginakanaal een beetje gebogen is, klinkt het best logisch dat de cup niet perfect recht is.

Maar mijn eerste ‘angst’ was: kan je hem dan maar op 1 manier in doen? Moet je de korte kant echt altijd precies aan de voorkant inbrengen… Wat gebeurt er als je hem een beetje schuin in brengt? Ook vind ik de reguliere cups, met een u-vorm niet per se vervelend. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar andere ontwerpen. Dus ik was blij dat ik deze cups eindelijk opgestuurd kreeg en kon testen!

Spoiler: ik was aangenaam verrast door cup en de vorm!

De cups die ik review heb ik gekregen, maar een review is altijd 100% mijn mening.
De cups heb ik opgestuurd gekregen van de webwinkel Loveware.
Heel erg bedankt!

Twee FUN CUPs naast twee AllMatters cup (heette voorheen OrganiCup).
↑ Twee FUN CUPs naast twee AllMatters cups (heette voorheen OrganiCup).

Mijn aannames voor het testen van de FUN cup

Voordat ik de cup zelf ging proberen schreef ik vast op wat ik dacht wat er niet fijn zou zijn aan de cup.

 1. De vorm heeft een duidelijke voor- en achterkant. Kan je hem dan maar op 1 manier in doen? Is dat niet lastig?
 2. De cup heeft geen steeltje. Is dat vervelend?
 3. De onderkant van de cup heeft hele kleine grip-spikkels. Is dat genoeg grip om de cup eruit te halen?
 4. Klapt de cup wel goed open in deze vorm?

Testen van de FUN menstruatiecup

Ik begon met het testen van de FUN menstruatiecup vanaf dag 1 van mijn menstruatie. Om een beeld te schetsen hoe dat voor mij is: ik heb dan best wat buikkrampen en bloed -voor mijn doen- best veel. Ik heb dan eigenlijk helemaal geen zin in gedoe… maar ja. Je bent cuptester of je bent het niet. Op zulke dagen was ik liever chocola-tester geworden.

Het grootste nadeel is dat ik niet weet of de cup zal doorlekken of niet. Dus ik doe dan als back-up menstruatieondergoed aan.

De FUN cup gebruiken

Ik stond op de wc met de cup in mijn handen (na hem te hebben uitgekookt) te bepalen wat ik dacht wat de voorkant was. Het viel me op dat in de handleiding dat niet wordt uitgelegd.

Inbrengen

Ik ging er vanuit dat de korte kant de voorkant was. Dus ik drukte die kant in om hem te vouwen, en dat ging beter dan ik had verwacht. Ik had wel echt twee handen nodig om hem te vouwen.

Gevouwen bracht ik de cup in en hij klapte gelijk open. Ik voelde nog even rond de onderkant of hij echt geen deuken had, maar hij leek uitgeklapt. Als de cup nu goed blijkt te zitten, en ik niet doorlek, vond ik het inbrengen daadwerkelijk makkelijker dan met een reguliere u-vorm cup. Ik had het idee dat de hardere bovenrand er voor zorgde dat de cup gelijk goed zat en de ergonomische vorm leek te kloppen met mijn anatomie.

Ik deed de cup wel pas in nadat ik ongesteld was geworden. Dus ik had wel het voordeel van het natuurlijke glijmiddel (menstruatie). Want de cup gleed er erg makkelijk in. De cup nat maken met water helpt vaak ook al.

Cup zonder steeltje

Normaal heb ik dat het steeltje een beetje tussen mijn vulva-lippen uitsteekt, wat ik geen probleem vind. Maar de FUN cup heeft geen steeltje. Wel voelde ik duidelijk de onderkant van de cup een beetje tussen mijn vulva-lippen tijdens het afvegen met wc papier. Maar tijdens het dragen voelde ik niks. Helemaal top dus!

12 uur dragen

Overdag heb ik de cup niet gevoeld en een goede dag gehad. Ik had wel een klein beetje donker bloed (dat is oud bloed, fel rood is nieuw bloed) bij het afvegen op de wc. Dit is waarschijnlijk omdat ik de cup pas inbracht nádat ik ongesteld was geworden.

Het fijne aan een cup is dat je hem kan inbrengen voordat je ongesteld bent, zodat hij echt alles opvangt. Ik zou het dus niet doorlekken noemen als je bij het afvegen wat bloed ziet, want dit zat waarschijnlijk al naast de cup op je vaginawand.

Hoe was het eruit halen van de FUN cup?

’s avonds haalde ik de cup op de wc er weer uit. Eruit halen was anders dan ik gewend ben bij cups met steeltje. Maar het ging goed. Ik kneep de onderkant zachtjes in en had genoeg grip om hem daarmee er al uit te krijgen. De hardheid is echt fijn voor in- en uitdoen merk ik. Ik ben zeer tevreden.

Twee FUN CUPs naast twee AllMatters cups (heette voorheen OrganiCup).
↑ Twee FUN CUPs naast twee AllMatters cups (heette voorheen OrganiCup).

De vorm van de FUN cup – is dat een voordeel of nadeel?

Ik heb het idee dat het daadwerkelijk beter klopte dan met een u-vorm cup. Ik heb ook geen problemen met die cups, dus ik zeg niet dat dit een dealbreaker is. Maar ik snap de vorm nu wel beter.

Ik verschoonde de cup de volgende ochtend onder de douche. En onderzocht wat er gebeurde als je de cup “verkeerd om” zou inbrengen. Deze keer drukte ik de lange kant in, en bracht die als voorkant in. De cup sprong wel open maar zat echt niet lekker. Het leek echt niet te kloppen. Ik haalde de cup er weer uit en draaide de cup 90 graden. Ik probeerde hem deze keer een beetje gedraaide in te brengen. Maar tijdens het uitklappen leek die gelijk weer goed te draaien. Met de korte kant voor.

Dus mijn vraag of het niet irritant is dat je de cup maar op 1 manier kan inbrengen is beantwoord!
Nee. Niet irritant. Ja, je moet hem niet achterste voren inbrengen. Maar als je hem maar een beetje met de korte kant aan de voorkant inbrengt klapt hij gewoon goed open op de goede manier.

Twee FUN CUPS gevouwen. Een met de C-vouw en een met de indrukvouw.
↑ Twee FUN CUPS gevouwen. Een met de C-vouw en een met de indrukvouw.

Hoe kan je de cup het beste vouwen?

Ik heb de c-vouw en de indruk-vouw geprobeerd, zoals je op de afbeelding hierboven ziet. Beide vouwen werkte goed voor mij. Bij beide drukte ik de korte kant in.

Voor wie is deze cup perfect?

 • Voor mensen die geen steeltje willen of nodig hebben.
 • Mensen met een baarmoedermondhoogte van >35mm voor A of >58mm voor B
 • Voor mensen bij wie reguliere u-vorm cups door blijven lekken. Zeker deze eens proberen!

Nadelen van de FUN cup?

Ik vond er niet veel nadelen aan zitten. Maar om er toch een paar te noemen:

 • De luchtgaten zaten elke keer een beetje verstopt. Door de cup vol met water te doen, je hand erop te drukken en met je andere hand in de cup te knijpen, spuit je water uit die gaatjes. Waardoor ze weer schoon zijn.
 • Je moet echt met je vinger in de cup om onder de hardere rand schoon te maken. (Dit is bij bijna alle cups met iets van een reliëf in de cup)
 • De cups lijken vooral als set verkocht te worden, maar je hebt er maar 1 nodig. Wel zijn ze per 2 goedkoper dan twee losse cups.
FUN CUP B (blauw) en FUN CUP A (roze)
↑ FUN CUP B (blauw) en FUN CUP A (roze)

FUN cup
maat: A

Lengte: 5,3cm
Breedte: 4cm
Inhoud: 20ml
Hardheid: Zacht. (Iets steviger dan B)
Kleur: felroze of lichtblauw (turquoise)
Materiaal: medisch siliconen

Kopen

FUN cup
maat: B

Lengte: 5,8cm
Breedte: 4,3cm
Inhoud: 30ml
Hardheid: Zacht. (Iets zachter dan A)
Kleur: donkerblauw of paars (druifkleur)
Materiaal: medisch siliconen

Kopen

-> Ook te koop als set: A & B.

↑ De gripspikkels op de FUN CUP

Conclusie

Ik was aangenaam verrast door deze cup. Ik had mijn bedenkingen, die je bovenaan deze pagina kan lezen bij het kopje “Mijn aannames” die niet waar bleken te zijn.

 • Je kan de cup op bijna alle manieren goed indoen, alleen niet achterste voren. Maar een beetje schuin maakt niet uit.
 • Ik miste het steeltje niet.
 • De grip-spikkels bleken voldoende grip te geven.
 • De FUN cup klapte erg makkelijk goed uit. Ik hoefde niet eens mijn trucje te doen van de cup even rond te draaien na het indoen. Side note: Ik heb de A getest, die is steviger is dan B. Waardoor die wellicht makkelijker openklapt.
↑ Verschillende menstruatiecups. Met linksonder de twee FUN cups.

Ben jij op zoek naar de CUP die bij jou past?

Met 5 vragen weet ik jouw cup te vinden.

Doe de cupquiz

Ben jij op zoek naar de DISK die bij jou past?

Met 4 vragen weet ik jouw disk te vinden.

Doe de diskquiz


One Response

 1. […] Edit: Ik heb ze ondertussen wel getest. Lees mijn ervaring hier! […]