Een slimme menstruatiecup: te mooi om waar te zijn?

gepubliceerd op 13 december 2019 door Nynke

De LOONCUP, een slimme cup die gekoppeld is aan je smartphone. De app vertelt je hoé vol je cup zit en wanneer het tijd is om hem te verschonen. Hij houdt bij welke kleur je menstruatiebloed heeft, welke structuur en analyseert met die data je menstruatiecyclus.

Kickstarter $160,608

Rond 2015 hebben 3,631 donateurs $160,608 op Kickstarter gedoneerd om de LOONCUP te laten maken.

Ik was benieuwd hoe het met de ontwikkeling van de slimme LOONCUP was, en bezocht weer hun Kickstarter page. In de commentssectie lees ik alleen maar reacties van mensen die hun geld terug willen, omdat er al meer dan vijf maanden geen bericht is gekomen van de makers. En waarschijnlijk omdat ze al bijna vier jaar te laat zijn met versturen.

Bron: LOONCUP

Begin 2016 zouden de cups naar de eerste donateurs opgestuurd worden. Helaas werd het steeds later. Ze zeggen nog steeds dat de slimme menstruatiecups er aan komen. Maar meer dan een foto van de cup in ontwikkeling hebben ze niet gekregen.

Maart 2019 – eerste beta testers

Op de “updates”-pagina staat dat ze in maart 2019 de eerste testers een slimme menstruatiecup hebben gestuurd. Hoeveel testers dit zijn staat er niet bij. En wat ze er van vonden… staat er ook niet bij.

Juli 2019 was het laatste bericht. Ze meldden dat ze een FCC certificaat hebben gekregen. Ook staat in dat bericht dat de cups later dit jaar verstuurd gaan worden. (“and look forward to delivering LOONCUP to you later this year“). Het jaar is nu bijna voorbij en er zijn, naar mijn weten, nog geen cups opgestuurd.

Wat beloofde de LOONCUP?

“A LOONCUP can do so much more than a tampon, pad, or even a regular menstrual cup can do. It’s the world’s first smart menstruation cup, and you’ll love the way it tells you exactly how full it is, and when it’s time to refresh. Your new LOONCUP will precisely track your fluid volume, fluid color, and analyze your cycles. Try finding a tampon, pad, or cup that can do all of that!” – LOONCUP Kickstarter page

Was het een scam?

Op Medium is er al een artikel over de cup geschreven. Waar ze zich afvragen of de cup geen scam was. Daarin worden ook hele goede punten van een gynaecoloog aangehaald. Zoals dat de batterijen maar zes maanden mee gaan. Moet je dan elk half jaar een nieuwe cup kopen? Verder hoeft een app je niet te vertellen welke kleur je bloed is, dat kun je zelf wel zien. Ook hoeft een app je niet te vertellen of het minder of meer is dan de vorige keer. En de antenne, die in de steel zit. Moet die uit je vagina hangen voor goed ontvangst?

Zelf leek het me ook al logischer dat je handmatig in de app bij moest houden welke kleur je bloed was en hoeveel het per keer was. Dat zou je nu ook al met een “domme” cup kunnen doen, als je een menstruatie-app (zoals Clue) gebruikt.
Maar voor sommige menstrueerders lijkt het me wel fijn om te weten of je cup vol zit of niet. Ik kan zelf een volledige dag met de cup zonder dat hij vol zit, dus voor mij is zo’n slimme cup eigenlijk overbodig. Toch vind ik alle vernieuwing rondom menstruatie cool.

Ik ben heel benieuwd of de cups ooit op de markt komen. Het lijkt mij uiteraard geweldig, als ze tenminste de menstruatie-data goed beschermen. Alleen ik hoef te weten wanneer m’n cup vol zit.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!