Student ontwerpt award-winnende nieuwe cup (Simplie)

gepubliceerd op 5 december 2019 door Nynke

Sofie Buyse heeft de eerste prijs gewonnen bij de Ecodesign Awards met haar menstruatiecup-ontwerp voor de Simplie Cup. De cup ontwierp ze tijdens haar Opleiding Productontwikkeling bij de Universiteit Antwerpen.

De cup is slechts een ontwerp, maar het zou zeker tof zijn als de cup op de markt komt.

Simplie: Cup met treksteel

De ontworpen cup heet: Simplie. Wat de herbruikbare menstruatiecup uniek maakt is de innovatieve treksteel, die ervoor zorgt dat je de cup eenvoudig kan verwijderen. Die doet me een beetje denken aan de steel van de Keela Cup (die overkocht is en nu als de Flex Cup verkocht wordt).

Sofie: “De treksteel zorgt ervoor dat de cup toe plooit, waardoor er weinig kans is op morsen. De vliezen verzekeren dat lekkages niet mogelijk zijn. Het is een herbruikbaar product dat gemiddeld zes jaar kan meegaan.”

“Simplie cup is een redesign van menstruatiecup die mikt op een beter draagcomfort.”

Een soort cupkiezer

Ook stelde ze voor dat er een korte vragenlijst op de website komt die ze “de cupkiezer” noemde. Op basis daarvan kan zij uit een assortiment van twaalf cups, die een combinatie zijn van verschillende hardheden, diameters en lengtes, de meest geschikte cup kiezen.

Een erg goed idee, want een maat laten bepalen door “bevallen of 30+” , zoals bijna alle cupmerken het nu doen, vinden we -uiteraard- te kort door de bocht. Alleen jammer als er maar één soort cup in hun “cupkiezer” zit. Wanneer de Simplie cup op de markt komt voegen we hem uiteraard toe aan de échte Cupkiezer. 😉

Lees meer over de Ecodesign Awards.

Welle is een doosje voor je menstruatiecup

Aanvullend op de Simplie cup hebben Rani Veroustraete & Thor Gerard een bakje voor de cup ontwikkeld om de cup onderweg schoon te kunnen spoelen, wanneer er geen wasbak in de buurt is. Je vult hem vooraf met water, stop de cup erin, schud, en de cup is weer schoon. Zonder dat je uit je wc-hokje hoeft.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!