De cupervaring van Nicole met de MyCup Large (review)

gepubliceerd op 22 maart 2020 door Nynke

Nicole (33) gebruikt ongeveer een jaar de cup en niks anders. Maar omdat haar menstruatie haar wel eens verrast (er zit geen logische cyclus meer in na twee zwangerschappen en borstvoeding) heeft ze nog wel eens een tampon gebruikt. Maar zodra ze thuis was wisselde ze die gelijk om voor de cup. Voor de MyCup gebruikte ze 240 tampons per jaar.

De mening van vriendinnen

Nicole: “De eerste keer dat ik over een cup hoorde was volgens mij  toen ik een Sponsored Ad van de OrganiCup voorbij zag komen op Facebook. Ik heb er toen een keer naar gekeken maar verder niks mee gedaan. Veel later zag ik het weer voorbij komen en toen ben ik er ingedoken. Ik heb bij vriendinnen gevraagd wat hun mening was/is over de cup. De antwoorden van mijn vriendinnen over de cup waren variërend: 

  • ’Bah lijkt mij zo vies’, 
  • ‘Ik heb spiraal dus geen menstruatie’, 
  • ‘Niks voor mij’, 
  • ‘nooit over nagedacht’
  • ‘Ik slik de pil door, dus nergens last van’. 

Ik was tampons gewoon zat

“Ik was tampons gewoon zat, op de eerste dag en laatste dagen was mijn menstruatie zo licht dat het niet fijn was om de tampon eruit te halen. En het broeierige idee van maandverband gruwelt mij. Ik heb toen eerst uitvoering onderzoek gedaan naar de menstruatiecup en heb er daarna gewoon een aangeschaft om het te proberen. Ik heb overal informatie gezocht; op verschillende digitale verkoopplekken, fora, en blogs. Geen idee hoe ik uiteindelijk bij Rosies Discoveries ben terecht gekomen en waarom ik heb daar uiteindelijk heb gekocht. Maar ik wilde er gewoon eentje hebben.”

MyCup review

De juiste vouwtechniek was even zoeken

“Ik nam de maat voor ‘na een bevalling’. De juiste vouwtechniek was even zoeken maar vanaf begin was ik overtuigd.”

Een jaar later: verkleuren

“Een jaar later gaat het nog steeds prima. Ik heb nog steeds dezelfde cup, al is hij wel een beetje verkleurd aan de rand. Ik zou de cup zeker aanraden. Ik zou liever hebben dat hij niet zou verkleuren, maar dat zal een cup waarschijnlijk altijd doen. Ik steriliseer hem na en voor gebruik.”

“Ik heb nooit mijn handen onder het bloed, 
terwijl ik dat bij tampons af en toe wel had.”

Oh waar ga ik die tampon nu laten

Ik heb vorige week nog iemand over de cup verteld. Zegt ze: ‘Ja, ik heb er ook net eentje besteld.’ Ze had er nog geen ervaring mee. Maar meestal is het even zo’n ‘Yuck’-reactie. Maar dat vind ik raar, want ik heb nooit meer mijn handen onder het bloed, terwijl ik dat bij tampons af en toe wel had. En gelukkig ook nooit meer ‘Oh waar ga ik die tampon nu laten’ als er geen prullenbakje is.

Als het een tampon was geweest dan zeker wel doorgelekt

“Ik had laatst een faal/yay-moment gecombineerd: ik was de hele dag niet thuis en wilde voordat we naar huis gingen nog even alles opfrissen. Vergeet ik mijn flesje mee te nemen om de cup om te spoelen in het wc-hokje. Dan de cup maar laten zitten op goede hoop dat hij niet te vol zou zitten. Dus de faal: ‘owjee kan hem niet schoonmaken zonder wasbak of flesje’. Maar de yay: ‘als het een tampon was geweest, dan was ik zeker doorgelekt’.

Heb je een tip voor nieuwe/toekomstige cuppers?

“Gewoon proberen, het viezige valt reuze mee. Mijn handen zaten meer onder het bloed met het wisselen tampons dan met de cup.”

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.

Ben jij op zoek naar de CUP die bij jou past?

Met 5 vragen weet ik jouw cup te vinden.

Doe de cupquiz

Ben jij op zoek naar de DISK die bij jou past?

Met 4 vragen weet ik jouw disk te vinden.

Doe de diskquiz


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!