Lunette cup en Lena cup

Lunette cup en Lena cup – getest

gepubliceerd op 16 oktober 2017 door Gast Blogger

[ Gastblog door Eline Van der Straeten ]

Vorige maand testte ik mijn allereerste menstruatiecup. Mijn interesse voor cups werd gewekt door reclame op Facebook. Eerst dacht ik, oh nee, no way! Maar hoe meer ik die reclame zag voorbijkomen, hoe meer ik er toch wel nieuwsgierig naar werd (Dit is eigenlijk best wel weer een bewijs dat reclame onbewust in ons hoofd kruipt).

Ik ging meer research doen, vond een video van Vera Camilla die heel leerrijk en eerlijk is. Na meer research vond ik getuigenissen van andere mensen die menstruatiecups gebruikt hebben en voelde ik mij al wat moediger om dit ook te doen. Als het iets is waar jij je als persoon goed bij voelt, heeft het vele voordelen:

 • Het is goedkoper: Je betaalt 1 maal voor een cup. Dit kan een goedkoper of duurder model zijn, de duurste die ik al gevonden heb zijn rond de 40€ maar er zijn ook goedkopere. Ze gaan minstens een aantal jaren mee, maar ik heb al gelezen dat je ze tot 10 jaar kan gebruiken. In tegenstelling tot wegwerpbare producten is dit dus een stuk goedkoper.
 • Het is beter voor het milieu: Je hebt minder tot geen wegwerpproducten meer nodig als alles goed verloopt. Dus is er ook minder afval.
 • Het is beter voor je lichaam: Wegwerpproducten worden heel vaak gebleekt met chemische middelen. Eerlijkheidshalve, tampons en wegwerpmaandverbanden worden al heel lang gebruikt en zijn vrij veilig, anders mochten ze niet verkocht worden. Echter, hoe minder je zo’n chemische producten gebruikt op of in je lichaam, hoe beter. Tampons zijn ook gekend voor een risico op TSS (Toxish Schock Syndroom) en moeten daarom dus met de nodige zorg behandeld worden wanneer je ze gebruikt (op tijd een nieuwe gebruiken, je dokter contacteren bij eventuele symptomen van TSS). Tot op heden zijn er nog geen gevallen van TSS gekend bij het gebruik van cups dus dat is ook een plus!

Wat vond ik er nu zelf van?

Wel de eerste keer was een heel geknoei! Na een dag of twee had ik het gehad met mijn Lunette cup. Hij zat niet altijd correct, soms had ik eens een lek (hoera voor inlegkruisjes!) en ik maakte mij er ook best veel zorgen om. Ik heb de cup dan schoongemaakt, afgekookt en heb voor de overige dagen tampons gebruikt.

In het begin is het ook heel vreemd om je eigen bloed van zo dichtbij te kunnen zien. Ik vond het confronterend maar niet ongemakkelijk. Ik was heel blij dat ik ook dit deel van mijn lichamelijke functies iets beter kon “inspecteren”.

Omdat ik de indruk had dat de kleine versie van de Lunette te klein was ben ik op zoek gegaan naar een grotere cup. Ik kwam uit bij de Lena Sensitive Large. Deze cup is iets zachter, makkelijker indrukbaar, maar wel groter dan de Lunette.

Even enkele specificaties:

Lunette cup en Lena cup

Lena Sensitive Large (rechts):

 • Ontwikkeld voor mensen met een gevoelige blaas
 • Gemaakt van medische siliconen
 • 45 mm diameter
 • 50,7 mm lengte zonder steeltje
 • 70,5 mm lengte met steeltje
 • 30 ml capaciteit

Lunette model 1 small (links):

 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • 41 mm diameter
 • Geen volledige lengte gevonden maar het steeltje is 25mm
 • 25 ml capaciteit
 • De cup heeft twee meetlijnen: 5ml en 13.5ml

 

“De Lena cup heeft mij echt wel verrast” 

Ik vond hem veel makkelijker om te plooien en om in te brengen. Hij is groter dan de lunette maar ik vond dat hij toch handiger was in gebruik. Ik kreeg hem veel sneller opengeklapt en had ook geen moeite om hem er terug uit te halen.

Dit kan natuurlijk ook aan mijzelf liggen vanwege het feit dat ik het een beetje begin te leren, maar toch had ik een iets aangenamere ervaring met de Lena Cup. Hierdoor ging het nadien ook gemakkelijker met de Lunette cup op mijn minder zware dagen.

Eerlijk gezegd denk ik dat ik wel overtuigd ben wat betreft menstruatiecups. Ik vertrouw ze nog niet helemaal, bijvoorbeeld wanneer ik ga sporten, maar ik ben best fan. Voorlopig hou ik het op tampons als ik ga sporten of ergens heen moet, tot ik een hele pro ben in het cupgebruik. En weet je wat, da’s ook ok!

 


Vond je deze gastblog net zo fijn als wij? Kijk dan ook op In Your Twenties voor meer blogs van Eline.

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!