De cupervaring van Femke met de Keeper en Organicup

gepubliceerd op 7 februari 2019 door Nynke

Femke (30) gebruikt nu 1,5 cyclus succesvol de Organicup, na een onsuccesvolle ervaring met de Keeper cup. Ze verliest relatief veel bloed maar ervaart dat ook dán de cup geschikt is. Naast de cup gebruikt ze ook wasbaar maandverband/wasbare inlegkruisjes. Eerst gebruikte ze als back-up biologisch maandverband. Voordat ze bij de cupclub kwam, gebruikte ze circa 234 tampons per jaar. 

Ik ben heel blij met mijn cup. Ik vind het erg fijn dat mijn cup lang kan blijven zitten.” – Femke

De kennismaking met de menstruatiecup

Femke hoorde een paar jaar geleden (rond 2015) voor het eerst over de menstruatiecup toen haar schoonzus enthousiast vertelde over de cup die ze gebruikte. Femke reactie was de gebruikelijke reactie: “waarom heb ik hier nog niet eerder van gehoord?” 

“Ik was meteen geïnteresseerd. Vooral het milieuvriendelijke aspect en dat het beter is voor het lichaam trokken mij over de streep om een cup te kopen. Ik vind het super dat je lichaam door een cup niet met schadelijke stoffen in contact komt, zoals pesticiden bij tampons. En dat het, in tegenstelling tot een tampon, geen vaginaal vocht onttrekt. Waardoor je geen droogheid en pijn ervaart zoals bij het eruit halen van een tampon.”

“Mijn eerste ervaring was dramatisch.”

Gelijk na haar eerste ontmoeting met de cup zocht ze online naar meer informatie over menstruatiecups. Ze kwam erachter dat cups van verschillende materialen gemaakt worden en was vooral geïnteresseerd in een cup gemaakt van natuurrubber. Daarom kocht ze De Keeper Cup.
Femke: “Mijn eerste ervaring was dramatisch ;). Ik kon de cup moeilijk ‘indrukken’ om het vacuüm eruit te halen en kreeg de cup er niet uit. Na heel veel pogingen lukte dit uiteindelijk wel. Ik durfde de cup niet meer te gebruiken: hij lag jaren in de kast.”

De verkeerde cup

De rubbere cup is de hardste cup die er is, daardoor is de cup niet geschikt voor iedereen. Hij klapt sneller uit en is daardoor moeilijker in te brengen. Hij is ook moeilijker eruit halen omdat het indrukken om het vacuüm te verbreken lastiger gaat. Dit ontdekte Femke later pas, toen ze een andere cup nog een kans gaf: de silicone, en aanzienlijk zachtere cup: Organicup A. Ze is een digitale nomade en reist samen met haar vriend en hond de wereld over. Toevallig kwam ze de OrganiCup in Slovenië tegen en kocht die daar.

Haar ervaring met haar tweede cup: de Organicup 

Femke gebruikt de Organicup nu 1,5e cyclus. Het duurt zo’n drie cyclussen voordat je het cuppen onder de knie hebt. In die tijd leer je o.a. hoe de cup het beste zit en hoe hij niet doorlekt.

Femke: “Soms vond ik het lastig om de cup ‘bol’ (en vacuüm) te krijgen en soms lekte de cup door. Als back-up gebruik ik daarom wasbaar/biologisch maandverband/inlegkruisjes. Ik leerde dat dit mogelijk kan komen doordat de OrganiCup relatief zacht is.

Ik vond het steeltje ook wat onpraktisch: die had van mij een andere vorm mogen hebben zodat ik deze makkelijker vast kan pakken. Mocht ik in de toekomst een nieuwe cup aanschaffen dan zou ik waarschijnlijk een iets stuggere cup kiezen met een ander type steel.”

Vertel je wel eens anderen over je cup?

“Ja, bijvoorbeeld op mijn blog. Sommige vrouwen reageren heel enthousiast en sommige vrouwen vinden het te eng om zelf te proberen, ze zijn bijvoorbeeld bang voor doorlekken.”

Wil je meer lezen over haar ervaring met de Keeper Cup en de Organicup? In haar blogpost gaat ze hier dieper op in.

Heb je als afsluiter nog een tip voor nieuwe menstruatiecupgebruikers?

“Ja! Verdiep je van te voren goed in het type cup dat waarschijnlijk het beste bij je past. De Cupkiezer vind ik een mooie hulp hierbij. Experimenteer (eventueel met meerdere cups), geef jezelf de tijd, blijf oefenen en zet door. Je omringen met gelijkgestemden (bijvoorbeeld in een Facebook groep) kan ook heel inspirerend zijn :).”

Edit: ervaring na 4,5 cyclus

“Inmiddels ben ik 31 en heb ik de cup circa 4,5 cyclus gebruikt. Ondertussen ben ik een stuk handiger met mijn cup en het steeltje geworden.” Oftewel: nieuwe gebruikers, blijf proberen! 🙂

Femke leert hoogsensitieve vrouwen die last hebben van vermoeidheid hoe ze energieker kunnen worden. Alle foto’s van dit artikel komen van haar.

Jouw cup-verhaal delen?

Wil je vertellen over jouw cupervaring? Vul dit formulier in en dan werken wij een interview uit! We zijn benieuwd naar alle verhalen. Van nieuwe gebruikers en ervaren gebruikers, positieve maar ook de negatieve ervaringen.


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!