Belladot Evelina menstrual cup

Review: Belladot Evelina cup

gepubliceerd op 24 oktober 2018 door Nynke

De Evelina cup van het Zweedse merk Belladot wordt nu ook in Nederland verkocht. Het is een silicone lichtblauwe cup met twee modellen: small/medium en large/plus. De cup onderscheidt zich onder andere door het lange, buigbare steeltje, die vooral bij de kleinste cup heel flexibel is.

 

Belladot Evelina verschillende maten menstruatiecup

Algemene informatie van de Belladot Evelina cups

De Belladot Evelina cups zijn te herkennen aan hun lichtblauwe kleur, het Belladot logo (net onder de bovenrand), de flexibele dichte steel en de griprand (van vijf streepjes) onderaan de cup.

 • Steeltype: dichte, dunne steel die afgeknipt kan worden.
 • Heeft meetlijnen aan de buitenkant. De S/M tot 10ml. De L/+ tot 15ml.
 • Heeft 4 luchtgaten
 • Hardheid: medium. De kleine cup is iets harder dan de grote, wat meestal zo is.
 • Materiaal: silicone
 • Welke kleur: alleen lichtblauw
 • Het is een origineel design
 • Land van fabricage: China
 • Officiële site van de cup: belladotevelina.nl

Belladot Evelina
small/medium

 • Inhoud (tot de luchtgaten): 20ml
 • Inhoud tot de rand: 22ml
 • Lengte met steel: 70mm
 • Lengte zonder steel: 45mm
 • Diameter: 40mm

Bestel

Belladot Evelina
large/plus

 • Inhoud (tot de luchtgaten): 22ml
 • Inhoud tot de rand: 24ml
 • Lengte met steel: 70ml
 • Lengte zonder steel: 55mm
 • Diameter: 45mm

Bestel

 

 

Mijn mening over de Belladot Evelina cup

De verpakking.

Bij de cup zit een opbergzakje, wat ik vond lijken op een brillenhoesje. Normaal zijn de hoesjes veel korter die je bij een cup krijgt. Dit maakt verder niet uit, want de cup past er prima in. Maar het viel me wel op.

De uitleg die je erbij krijgt is niet in het Nederlands (wel in het Engels) en mag van mij een stuk uitgebreider. Er wordt bijvoorbeeld maar één vouwmethode besproken. En ze geven de tip om de cup de eerste keer te gebruiken aan het einde van je menstruatie. Ik denk omdat je dan het minst bloedt? Maar ik zou hem juist uitproberen vóórdat je ongesteld bent, zodat je alvast kan oefenen met in- en uitdoen zonder dat je bloedt. De verpakking zelf is een kartonnen buisje, die er heel fancy uitziet, maar niet het handigst is met online verzenden. In een winkel zouden ze er daardoor wel uitspringen, maar ze worden voor zover ik weet alleen online verkocht.

Belladot uitleg: hoe je een menstruatiecup moet gebruiken

Dit is het enige plaatje wat er qua uitleg bij zit

Mijn ervaring met de cup

Ik werd net ongesteld op de dag dat we naar New York vlogen. Een nieuwe cup gebruiken terwijl je onderweg bent is spannend, maar ik kan je nu al vertellen dat ik niet ben doorgelekt, gelukkig.
Het indoen ging goed. De cup(rand) is iets harder dan de MeLuna die ik normaal gebruik, wat logisch is want die is van TPE en deze van silicone. TPE cups zijn meestal iets zachter dan silicone cups. Doordat hij wat harder is, plopte hij makkelijk open wat ik heel fijn vond met erin doen. Ik heb de cup niet hoeven legen in het vliegtuig, maar áls het moet is het in een vliegtuig best handig. Want je hebt gelijk een kraantje naast de wc.
Ik voelde hem niet zitten tijdens het dragen.

Het uitdoen vond ik wat lastiger. Omdat de cup harder is dan ik gewend ben, moest ik wat meer moeite doen om het vacuüm te verbreken. En omdat het steeltje zo dun is kreeg ik er niet echt grip op. Hij gleed tijdens het trekken uit mijn vingers. Daardoor moest ik mijn nagels gebruiken om meer grip te krijgen, maar omdat het steeltje zo uitrekt als je eraan trekt was ik bang dat ik die doormidden scheurde. Met wat extra persen en stukje voor stukje trekken kreeg ik de cup er toch uit. Zo zie je maar, hardere cups vind ik fijner indoen, maar zachtere cups zijn makkelijker eruit halen. Het was vooral even wennen, want de tweede keer ging het al een stuk sneller.
Achteraf, toen ik de cup niet meer in had, probeerde ik nog aan het steeltje te trekken om te kijken hoe breekbaar die nou echt was. Maar zelfs met extreem hard trekken ging hij niet kapot, ook niet toen ik mijn nagels gebruikte. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Na twee maanden gebruiken heeft de cup een licht gelige gloed gekregen. Wat niet gek is, bloed verkleurt cups nou eenmaal. Maar nu lijkt hij iets meer groenish blauw.

 

Conclusie

De Belladot Evelina is een prima cup.

Ik vind zelf een dikker steeltje met meer grip fijner, omdat cups hoog bij mij gaan zitten. Daardoor moet ik ze eerst een stukje naar beneden trekken voordat ik het vacuüm kan verbreken. Maar dat is heel persoonlijk, misschien vind jij dit steeltje juist wel fijn. Als je normaal het steeltje voelt zitten en af wilt knippen, kan ik me voorstellen dat deze fijner is. Omdat hij zo zacht is.

Voor nieuwe gebruikers is de informatie die je erbij krijgt minimaal. Want de c-vouw die erop staat werkt voor mij niet, dan lek ik door. Op die manier kunnen nieuwe gebruikers denken dat de cup niet werkt, terwijl ze alleen een andere vouw moeten proberen. Dus hopelijk past Belladot dat nog aan. 🙂

 


Wil je weten welke menstruatiecup bij jou past? Doe de Cupkiezer!

Deze blogpost is geschreven als samenwerking.
De cups die ik review heb ik gekregen, maar de review is wel 100% mijn mening. 


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!