Bfree: Anti-bacteriële cup die je niet hoeft te steriliseren?

gepubliceerd op 20 oktober 2020 door Nynke

Het wordt aangeraden om je menstruatiecup elke 12 uur om te spoelen met schoon water. Als je een keertje geen wasbak hebt, kun je het ook met een papiertje schoonvegen of met een waterflesje schoonspoelen. Na (en/of voor) je menstruatie kook je de cup een paar minuten uit. Maar wat als je geen schoon drinkwater hebt? Dit is een probleem die mensen in o.a. ontwikkelingslanden hebben. En dat is ook een van de redenen waarom het niet werkt om te denken dat elke menstrueerder over de hele wereld aan de cup zou kunnen.

bfree menstruatiecup die anti-bacterieel is

Edit: -> Lees mijn ervaring met de bfree cup in deze blogpost.

Het Anti-bacteriële medische siliconen gaat de vorming van biofilm tegen.

Anti-bacterieel medisch siliconen

Niet zo lang geleden, in 2017, is er voor het eerst anti-bacterieel medisch siliconen ontwikkeld door KTU PhD student Aiste Lisauskaite en haar supervisor Dr. Virginija Jankauskaite. Anti-bacterieel medisch silicone kan nuttig zijn in ziekenhuizen, gezondheidscentra en bij huishoudelijk gebruik. Het anti-microbiële effect kan worden gebruikt in verschillende situaties waarin er een risico bestaat op bacteriële infectie. Zo kan het gebruikt worden bij katheters maar ook bijvoorbeeld voor kinderspeelgoed. En natuurlijk voor een menstruatiecup! De onderzoekers werkten al 4 jaar aan de productie van de anti-microbiële siliconen.

Niet de eerste anti-bacteriële middelen

En waren al wel anti-bacteriële middelen: Katheters en siliconen, ondergedompeld in (of bedekt met) zilververbindingen worden al langer gebruikt. Maar dit anti-microbiële siliconen, wat gebaseerd is op een totaal andere technologie en verschillende materialen, is -tot nu toe- uniek op de wereld.

De eerste anti-bacteriële menstruatiecup

Bfree, een cupmerk wat cups produceert juist voor de menstrueerders zonder sanitaire voorzieningen, heeft de eerste anti-bacteriële menstruatiecup op de markt gebracht!

bfree menstruatiecup die anti-bacterieel is

Nieuw ontwerp

Ook hebben ze een uniek cup-ontwerp. Zo heeft de cup geen luchtgaten, zodat bacteriën zich daar niet kunnen ophopen. Ze zeggen dat doordat bacteriën zich niet aan het materiaal kunnen hechten, het niet nodig is om de Bfree cup iedere cyclus te steriliseren. Tijdens het gebruik, veeg je bij het uit- en indoen de cup schoon met een schoon doekje of schoon wc-papier. Lees meer op hun website over het materiaal van de bfree cup.

bfree menstruatiecup

bfree cup

  • vier maten (0, 1, 2, 3)
  • vier kleuren (Rood, paars, zwart en transparant)
  • €22.67. Maar ik geloof dat je ze per twee moet kopen.
  • Bedrijf zit in Canada

Koop hier je Bfree cups! (met Couponcode “Cupkiezer” krijg je 20% korting!)

Ben jij op zoek naar de CUP die bij jou past?

Met 5 vragen weet ik jouw cup te vinden.

Doe de cupquiz

Ben jij op zoek naar de DISK die bij jou past?

Met 4 vragen weet ik jouw disk te vinden.

Doe de diskquiz


One Response

  1. […] Benieuwd hoe dit anti-bacterieel siliconen nou precies werkt? Ik schreef hier al eerder een blogpost over. […]