menstruatiecup en tampon

Milieueffecten van menstruatiecups en -disks

gepubliceerd op 1 augustus 2023 door Nynke

[deze blogpost is geschreven in samenwerking met ChatGPT]

Menstruatiecups en -disks zijn herbruikbaar. Dat is makkelijk voor jou, want dan hoef je niet steeds nieuwe producten te kopen en maar te hopen dat wanneer je onverwachts ongesteld wordt, je nog een tampon in je jaszak hebt zitten. Maar die herbruikbaarheid heeft ook nog veel ecologische voordelen ten opzichte van wegwerpmaandverband en tampons. Zoals:

Milieueffecten menstruatiecup

  1. Minder afvalproductie: Menstruatiecups zijn herbruikbaar en gaan meestal jarenlang mee (als ze goed worden onderhouden). In tegenstelling tot wegwerpmaandverband en tampons, die na één keer gebruik worden weggegooid, belanden menstruatiecups niet als afval op stortplaatsen of in de oceanen.
  2. Beperkte grondstofconsumptie: De productie van wegwerpmaandverband en tampons vereist grote hoeveelheden grondstoffen, waaronder houtpulp, katoen en plastic [bron]. Menstruatiecups zijn meestal gemaakt van medische kwaliteit siliconen, TPE of rubber, wat de behoefte aan deze materialen aanzienlijk vermindert.
  3. Verminderde CO2-uitstoot: De productie en distributie van wegwerpmaandverband en tampons hebben een aanzienlijke ecologische voetafdruk. De transportkosten, verpakking en energie-intensieve productie dragen bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Omdat menstruatiecups herbruikbaar zijn, is de CO2-uitstoot per menstruatieperiode veel lager in vergelijking met wegwerp-opties.
  4. Bescherming van mariene ecosystemen: Wegwerpmaandverband en tampons zijn een belangrijke bron van vervuiling in oceanen en rivieren. Plastics en synthetische materialen uit deze producten kunnen langzaam afbreken tot microplastics, die schadelijk zijn voor mariene ecosystemen en het zeeleven. Menstruatiecups, die geen plastic bevatten, dragen niet bij aan dit probleem.
  5. Minder waterverbruik: De productie van wegwerpmaandverband en tampons vereist veel water, zowel voor het kweken van katoen als voor het verwerken van pulp en andere materialen. Menstruatiecups hebben geen vergelijkbare waterbehoefte, wat bijdraagt aan waterbesparing.
  6. Minder chemicaliën: Veel wegwerpmaandverband en tampons bevatten chemicaliën, zoals bleekmiddelen en geurstoffen, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en de gezondheid. Menstruatiecups zijn meestal gemaakt van veilige materialen zonder schadelijke toevoegingen.
  7. Langere levensduur: Omdat menstruatiecups jarenlang kunnen worden gebruikt, hoeven mensen minder vaak producten te kopen, wat leidt tot minder verpakkingsafval en een lagere behoefte aan productie.

Zelf kiezen wat je gebruikt

Hoewel menstruatiecups ecologische voordelen bieden, is het belangrijk om te beseffen dat ze niet voor iedereen geschikt zijn. Iedereen maakt eigen keuzes en het is belangrijk die te respecteren. Sommige mensen kunnen fysieke of persoonlijke redenen hebben om wegwerp-artikelen te kiezen. Het is wel belangrijk om menstruatieproducten te normaliseren en mensen bewust te maken van de verscheidenheid aan menstruatieproduct-opties, zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken die het beste bij hun behoeften en waarden past. Als die ook beter voor het milieu is, is dat mooi meegenomen!


Disclaimer: ChatGPT

Voor dit artikel heb ik voor het eerst ChatGPT (AI) gebruikt. Dit maakt het schrijven een stuk sneller, maar het maakt de tekst ook minder persoonlijk. Ik weet nog niet precies wat ik er van vind, heb jij er een mening over? Laat die dan vooral weten op Instagram @cupkiezer.

Ik vind het wel essentieel dat het er altijd bij vermeld wordt. Net als wanneer je stockfoto’s gebruikt. Als ik het gebruik, wordt het er altijd bij vermeld!


Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!