Alle menstruatieproducten op’n rij

Ben je op zoek naar een manier om je menstruatie op te vangen? Er zijn verschillende menstruatieproducten, waarvan veel totaal niet bekend zijn! Tampons ken je, maar wist je dat ook sponsjes of disks zijn? Hier vind je een overzicht van alle manieren en middelen die er zijn om je menstruatie op te vangen. Gesorteerd op herbruikbaar en duurzaam en wegwerp-artikelen.

Duurzame menstruatie-producten
(herbruikbaar)

Klik op het product om er meer over te lezen.

Alle niet duurzame wegwerp menstruatieproducten

Menstruatie-producten
(wegwerp)

Klik op het product om er meer over te lezen.

Overzicht van alle menstruatieproducten

wdt_ID Afbeelding Wat? Herbruikbaar? Kosten per stuk Gaat hoe lang mee? Kosten per maand? Kosten per 10 jaar Nodig per menstruatie? Gaat hoeveel maanden mee? Materiaal Inhouden tijdens (penetratie)seks? Veilig? Overige Link

Uitleg tabel menstruatieproducten

  • Kosten per maand en jaar: Berekend voor iemand die 5 dagen per maand ongesteld is en gemiddeld menstrueert. Berekend over 10 jaar.
  • “inhouden tijdens seks” met seks wordt penetratie bedoelt door het ruimtegebrek. Er zijn uiteraard veel meer seksuele handelingen dan alleen penetratie. Daarbij kun je de rest ook gewoon inhouden. 🙂

Herbruikbare menstruatie-producten

Menstruatieproduct

Menstruatiecup

Een menstruatiecup is een flexibel en opvouwbaar kuipje om je menstruatie mee op te vangen. Je kunt de menstruatiecup tot 12 uur aaneengesloten in je vagina dragen. De menstruatiecup is herbruikbaar en gaat tot wel tien jaar mee!

Je moet een cup vouwen voordat je hem kan inbrengen. Eenmaal in je vagina klapt de cup open en vanaf dan wordt de cup op z’n plek gehouden door het vacuüm wat gecreëerd wordt. Om de cup eruit te halen moet je dat weer verbreken. Dan leeg je de cup, spoel je hem onder de kraan met koud water af en brengt hem weer gevouwen in.

Omdat lichamen in verschillende vormen en maten komen, komen menstruatiecups dat ook. Welke cup bij jou past hangt o.a. af van je baarmoedermondhoogte, bekkenbodemspieren en eventuele allergieën. Wil je weten welke bij jouw lichaam past? Doe dan onze onafhankelijke quiz. Al je antwoorden blijven anoniem.

Cup zijn gemaakt van: silicone, TPE of (natuur)rubber.

Voordelen:

  • 10 jaar herbruikbaar
  • Bevat geen absorberende middelen of toevoegingen

Nadelen:

  • Leercurve
  • Zonder kraan op de wc is het verschonen lastiger

Lees meer over de menstruatiecup

Menstruatiedisk

De menstruatiedisk is een flexibele schijf. Qua gebruik lijkt hij op de menstruatiecup (12 uur draagbaar en herbruikbaar) en hij ziet er ongeveer uit als een pessarium.

Je vouwt de menstruatiedisc tot een ovaal en brengt hem, net als een tampon in, in je vagina, maar dan wat schuiner. De disc komt tussen de achterwand van de vagina en het schaambeen te liggen, daar bedekt het de hele baarmoedermond. Je klemt hem achter je schaambeen, om hem op z’n plek te laten zitten. Je kunt hem daar tot 12 uur achtereenvolgend dragen. Dan haal je hem eruit door een vinger achter de rand te klemmen, en trekt hem zo uit je vagina. Je leegt hem, spoelt hem met koud water af en brengt hem weer in. De kans dat er wat menstruatie op de vingers komt te zitten tijdens het eruit halen is groter dan bij de menstruatiecup.

Discs-merken zeggen dat je een disc kan inhouden als je (penetratie)seks wilt hebben tijdens je menstruatie.

Herbruikbare disks worden gemaakt van silicone.

Voordelen:

  • Tot 10 jaar herbruikbaar
  • Kun je inhouden tijdens penetratie

Nadelen:

  • Je menstruatie komt op je vingers bij het eruit halen
  • Leercurve

Lees meer over de disk.

Wasbaar maandverband

Wasbaar maandverband lijkt qua vorm op wegwerp maandverband met vleugels. Op de vleugels zitten drukknopjes. Je legt het maandverband in je onderbroek net zoals je met wegwerp zou doen. Dan vouw je de vleugels naar de onderkant van je onderbroek en klik je ze vast. Onderbroek weer optrekken en klaar. Je draagt een maandverband maximaal 8 uur en spoelt ze na gebruik met koud water af. Ben je onderweg? Dan heb je daar speciale zakjes voor. Thuis was je ze en dan kun je ze weer gebruiken.

Wil je ze niet gelijk wassen? Dan kun je ze in de tussentijd in een emmer (met deksel) en wat koud water laten weken. Ververs wel elke dag het water.

Bij goede onderhoud (niet in de droger, niet strijken) kunnen ze wel 2 – 5 jaar mee gaan. (Zo’n 75 wasbeurten)

Waar wasbaar maandverband van gemaakt is verschilt per merk. Meestal zijn ze van (biologisch) katoen flanel, Polyester fleece, bamboe of wol met of zonder een PUL-laagje gemaakt.

Voordelen:

  • Herbruikbaar (75 wasbeurten)
  • Bijna geurloos

Nadelen:

  • Onderweg wat onhandig
  • Je moet ze binnen drie dagen na gebruik wassen

Menstruatie-ondergoed

Een onderbroek met (een soort) ingebouwd maandverband in het kruis. Dit kruisje vangt het menstruatiebloed op en bestaat uit meerdere lagen. Je draagt deze maximaal 12 uur en spoelt hem daarna met koud water uit om hem vervolgens te wassen met je andere kleding. Er zijn verschillende modellen (net als bij normale onderbroeken) en per model verschilt het hoeveel vocht ze kunnen absorberen. Let hier goed op wanneer je ze koopt. Zoals met veel andere producten: hoe meer je menstrueert, hoe vaker je ze zult moeten verschonen.

De meeste menstruatie-onderbroeken zijn van katoen of nylon. Meestal zit er een waterdichte ademende laag PUL (poly urethaan laminaat) in. De absorberende ingenaaide kruisjes zijn meestal van katoen of bamboe gemaakt.

Voordelen:

  • Herbruikbaar (wasbaar)
  • tot 12 uur draagbaar

Nadelen:

  • Onderweg wat onhandig met verwisselen
  • Je maat vinden kan lastig zijn

Lees meer over menstruatieonderbroeken.

Winkeloverzicht: waar koop je menstruatieondergoed?

Wasbare tampon (stof of gehaakt)

Tampons gemaakt van stof, zodat je ze kan wassen. Wij raden dit niet aan. Er is nog te weinig onderzoek naar of dit veilig is, omdat je ze wel inwendig draagt.

Vaak is het een langwerpige katoenen lap, met een touwtje die je zelf moet oprollen en knopen tot een tampon-vorm. Omdat ze absorberen kan het indoen lastig gaan, zeker als je vaginakanaal droog is.

Je kunt ze maximaal 8 uur dragen en daarna wassen op 60 graden.

Voordelen:

  • Wasbaar
  • Zelf te maken

Nadelen:

  • Te weinig onderzoek of dit veilig is
  • Indoen kan lastig gaan, als je vagina droog is.

Menstruatie-zeespons

De zeespons is een wasbaar organisme uit de zee en kan je tot 4 maanden hergebruiken. De echte zeesponsen zijn gemaakt van de overblijfselen van sponsdieren: primitieve, meercellige dieren die op de zeebodem leven.  Daarom is geen exemplaar hetzelfde.

De kleine zeesponsjes zijn biologisch afbreekbaar. De gezondheidsrisico’s van de zeesponzen zijn niet duidelijk aangezien ze zand, grind en bacteriën kunnen bevatten. Het verband met TSS moet nog worden uitgezocht.

Voor gebruik maak je het sponsje nat en knijp je het uit voor het inbrengen. Droog voelt de spons wat hard en stug, maar nat is het zacht en flexibel. Daarnaast hebben de sponsjes een grote absorptie capaciteit, ze moeten om de acht uur verwisseld worden. Maar als je heftig ongesteld bent moet je deze vaker verwisselen. Of je kunt er twee in doen, las ik.

Je kunt er een touwtje aan binden, omdat het anders nog lastig kan zijn als de spons hoog in je vaginakanaal gaat zitten. Let er wel op dat je de spons niet doormidden trekt als je aan het zelf gemaakte touwtje trekt. Je wilt wel alle stukjes spons uit je vagina halen.

Gemaakt van: overblijfselen van sponsdieren.

Voordelen:

  • Biologisch afbreekbaar
  • Tot vier maanden herbruikbaar

Nadelen:

  • Kan zand, grind en bacteriën bevatten
  • Niet vegan: het zijn overblijfselen van sponsdieren

Labia pad

De labiapad is een klein bladvorming stukje katoen die je vouwt en draagt tussen je schaamlippen. Ze houden zo’n 2-5ml vloeistof vast, vergelijkbaar met een mini tampon. Ze worden vaak als extra aanvulling op een cup of tampon gebruikt.

Je vouwt of rolt de (inter)labiapad en brengt hem tussen je schaamlippen en vagina-opening. Je kunt ze ook tegen lichte incontinentie gebruiken, dan moet hij ook voor je plasgaatje zitten.

Je kunt ze 8 uur laten zitten, maar het lijkt me dat je ze elke keer dat je naar de wc gaat wilt verschonen. Anders stop je weer een vieze labiapad tussen je schaamlippen.

Voordelen:

  • Wasbaar
  • Ook bij incontinentie handig

Nadelen:

  • Elk wc-bezoek verschonen
  • Weinig opvang (2-5ml)

Free bleeden

Beter bekend als: niks.

Free bleeden (engels voor: vrij bloeden) betekent dat je het bloed gewoon laat lopen. Sommige menstrueerders doen dit als (feministisch) statement (zoals sporters), andere vinden dit gewoon fijner. Bijvoorbeeld om één met de natuur te worden. Pas wel op met hygiene: Als het bloed langs je benen loopt kun je echter schimmelinfecties oplopen.

Wat precies free bleeden is, verschilt ook per persoon. Sommige vinden dat je freebleed als je niks absorberends gebruikt om je menstruatie op te vangen. In dat geval telt een menstruatiecup of -disk dragen al als freebleeden.

Andere vinden dat een menstruatieonderbroek telt als free bleeden, aangezien je geen maandverband of tampon draagt.

Persoonlijk vind ik het pas Free Bleeden als je echt niks extra’s gebruikt dan als je niet ongesteld bent.

En wat betreft de “iewl-factor”: Als je als wielrenner je poep en plas gewoon mag laten gaan tijdens een wedstrijd, dan hoort menstruatie daar ook gewoon bij. Je hebt dan geen tijd om “even” je cup te verschonen of tampon te verwisselen. Ik vind het hypocriet als dat dan wel ineens vies is.

Voordelen:

  • Gratis
  • Geen extra producten nodig (ligt aan je definitie van het woord)

Nadelen:

  • Je lekt wellicht door, wat je dan moet wassen
  • Vatbaar voor schimmel-infecties

Niet zo duurzame menstruatie-producten (wegwerp):

Menstruatie-spons (synthetisch)

Een menstruatie-spons voelt als een soort schuimrubber en lijkt een beetje op een afwas-spons maar dan compacter. Je hebt verschillende merken, zoals de Beppy spons die gebruikt wordt door sekswerkers.

Je kunt ze maximaal 8 uur dragen, en je moet ze daarna weggooien.

Wanneer je de spons gaat gebruiken druk je de spons eerst samen. In die vorm kun je hem inbrengen als een tampon. Je zou hem niet moeten voelen tijdens het dragen.
Het verschilt per merk, maar sommige hebben een eruithaal-lusje waarin je je vinger kan klemmen, om de spons er weer uit te halen. Omdat je de spons ook tijdens penetratie(seks) kan dragen, kan hij hoger gaan zitten. Dat maakt het eruit halen een stuk lastiger. Een truc is dan persen, om hem naar beneden te krijgen. Of de spons nat te maken met een vaginale-douche. Zodat hij zwaarder wordt.

Voordelen:

  • Kun je inhouden tijdens penetratie
  • Vormt naar je lichaam

Nadelen:

  • Wegwerp-artikel
  • Duur: meer dan €1 per stuk

Tampons (biologisch katoen)

Tampons zijn bekend, maar wist je dat het niet verplicht is om op de verpakking te zetten waar ze van gemaakt zijn? En dat er bijvoorbeeld bleekmiddelen worden gebruikt om tampons en maandverband wit te maken. En soms zit er zelfs parfum bij… zonder dat je dat dus weet!

Daar komen tampons van biologisch kantoen verandering in maken. Die zetten duidelijk de ingrediënten op de verpakking en zorgen dat er geen stoffen in zitten die schadelijk voor je vagina zijn. Maar wel het gebruiksgemakt hebben van “normale” tampons. Zo heb je Yoni tampons, die ook in de supermarkten en drogisten liggen.

Tampons van biologisch katoen zijn gemaakt van… biologisch katoen. Ze bevatten geen bestrijdingsmiddelen en geen plastic.

Voordelen:

  • Geen bestrijdingsmiddelen
  • Gebruiksgemak

Nadelen:

  • Wegwerp-artikel 
  • Absorbeert ook nuttig en gezond vaginaal vocht

Maandverband (biologisch katoen)

Bij maandverband van biologisch katoen geldt hetzelfde als tampons van biologisch katoen. Hierbij weet je wat in je product zit en dat ze vrij zijn van bestrijdingsmiddelen.

Maandverband heeft voordelen: je ziet het als het vervangen moet worden, het is nauwelijks zichtbaar in ondergoed, het is goedkoop, het moet niet worden ingebracht, het kan nooit vergeten worden en het is makkelijk te verwisselen. 

Voordelen:

  • Geen bestrijdingsmiddelen
  • Gebruiksgemak

Nadelen:

  • Wegwerp-artikel
  • Geurt snel

Wegwerp menstruatiedisk

De wegwerpvariant van de herbruikbare menstruatiedisk. Deze wegwerp kun je gebruiken om te testen of het wat voor je is. Maar de herbruikbare is veel fijner omdat die zachter is.

Vaak is de rand een stuk harder dan de herbruikbare siliconen disks. Je kunt ze 12 uur dragen en daarna gooi je ze weg.

Voordelen:

  • Kun je inhouden tijdens penetratie
  • 12 uur draagbaar

Nadelen:

  • Wegwerp-artikel (er is een herbruikbare variant)
  • Duur: meer dan €1,50 per stuk

Lees meer over de disks.

Tampons

Reguliere tampons (niet-biologisch). Lees meer over tampons bij de biologische tampons.

Maximaal 8 uur te dragen, daarna moet je ze weggooien. Spoel ze nooit door de wc, daar kunnen ze verstoppingen veroorzaken.

Voordelen:

  • Gebruiksgemak
  • goedkoop (op de korte termijn)

Nadelen:

  • Wegwerp-artikel
  • Absorbeert ook nuttig en gezond vaginaal vocht

Maandverband

Regulier maandverband (niet-biologisch) is absorberend, en heeft aan de onderkant een plakstrook, waarmee het aan de onderbroek kan worden vastgemaakt. Er zijn ook varianten met “vleugels” zodat je die aan de onderkant van je onderbroek kan vouwen om hem beter op z’n plek te houden.

Je kunt ze tot 8 uur dragen. Dan moet je ze weggooien. Maar meestal begint het na 4 uur al te ruiken.

Nadelen zijn dat het een wegwerpproduct is, wat dus afval creëert. Ook moet altijd een extra maandverband bij je hebben om het te verwisselen. Ook gaat een maandverband na een tijdje geuren. Dit is bij wasbaar maandverband een stuk minder. En bij de menstruatiecup helemaal niet.

Voordelen:

  • Gebruiksgemak
  • Goedkoop (op de korte termijn)

Nadelen:

  • Wegwerp-artikel
  • Geurt snel

Algemene informatie over menstruatieproducten

  • Het aantal druppels op de verpakking laat zien hoe absorberend het betreffende product is.
  • Spoel de producten nooit door de wc! Dan kunnen ze een verstopping veroorzaken.
  • Het verschilt per persoon wat het fijnst is. Wat jij gebruikt is heel persoonlijk, en laat niemand je vertellen dat je iets MOET gebruiken. Jouw lichaam, jouw keuzes.
  • Hopelijk draagt deze pagina bij aan het feit dat je een geïnformeerde keuze kan maken.

Zijn er nog producten die ik gemist heb? Laat ze dan vooral weten! Je kunt ons vinden op Instagram, Twitter en Facebook als @Cupkiezer.

Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!