Mijn ervaring met Modibodi menstruatieondergoed

gepubliceerd op 9 april 2021 door Nynke

Ik testte twee menstruatieslips van Modibodi uit! Benieuwd naar mijn ervaring? Lees dan snel verder!

Wat is menstruatieondergoed of period underwear?

Menstruatieondergoed is ondergoed met een absorberend kruisje erin. Modibodi’s ondergoed kan tot wel 50ml opnemen (dit verschilt per model). Dat is veel capaciteit! Een gemiddelde menstrueerder verliest 30 tot 50ml bloed in 5 dagen samen! De onderbroeken voelen niet zweterig en ik ben (nog) niet doorgelekt. Ze zitten ook lekker.

Modibodi menstruatieslip gewassen

Waarom een menstruatieonderbroek?

Gemiddeld gooien menstrueerders 10.000 tampons en/of maandverbanden weg, wat gelijk staat aan zo’n 240 tampons per jaar. Met een menstruatieonderbroek bespaar je afval. Ook zitten ze lekker, zijn mooi, stinken niet en hebben ze veel capaciteit. Je kunt ze als back-up gebruiken of gewoon als hoofd menstruatie-opvang-methode.

Lekvrije menstruatie onderbroek

Ik heb twee Modibodi onderbroeken getest, en ben 0 keer doorgelekt! Ik testte eerder al THINX onderbroeken, dat lees je hier. Aangezien ik benieuwd was naar hoe de onderbroeken van verschillende merken zijn, heb ik meerdere merken getest. De andere reviews komen er aan! Bekijk hier het overzicht van alle verschillende menstruatieonderbroek-merken. Daar vind je ook meer basic informatie over mensturatie-ondergoed.

In het kort: Hoe menstruatieslips werken

Bekijk op de instructies van jouw merk hoe jouw menstruatieonderbroek onderhouden moet worden. Maar meestal geldt het volgende:

 1. Je trekt je menstruatieonderbroek aan.
 2. Je draagt ze 8 – 12 uur (ligt aan wat jij fijn vindt, hoe heftig je menstruatie is en aan de capaciteit van de menstruatieonderbroek).
 3. Je spoelt ze met koud water uit. (Al moet ik toegeven dat ik deze stap vaak oversla en ze gelijk te drogen hang. Maar dit wordt aangeraden.)
 4. Je bewaart ze:
  • of in een emmer met schoon water;
  • of je hangt ze te drogen.
 5. Je wast ze (met andere was) op 30 graden. Zonder wasverwachter.
 6. Laat ze in de lucht drogen (niet in de droger, niet strijken). Bij deze Modibodi onderbroeken duurde het (binnen) zo’n 24 uur voordat ze droog waren. Goedkopere merken die ik getest had deden er langer over.
 7. Bij goede verzorging gaan ze zo’n 70 wasbeurten mee!
Twee Modibodi sensual hi-waist bikini naast elkaar

REVIEW Modibodi menstruatieslips ervaringen

Ik heb de twee Modibodi menstruatieonderbroeken (die ik ontving in ruil voor deze eerlijke review) gelijk tijdens mijn eerst volgende menstruatie getest. Een voordeel van menstruatie-artikelen testen is dat ik bijna zin krijg in mijn menstruatie! Ik ben mijn menstruatie een stuk minder negatief gaan zien hierdoor.

Ik heb een hele voorspelbare cyclus en word meestal stipt, als de app Clue zegt dat ik ongesteld moet worden, ongesteld. Alleen deze keer was het net twee dagen eerder, precies toen ik niet thuis was. Wat zelden voorkomt, in deze Corona-tijden… en ik had niks bij me. Zo onhandig!

Gelukkig was ik maar 24 minuten lopen van huis, dus al free bleedend liep ik naar huis waar ik gelijk de Modibodi onderbroek met de meeste capaciteit aan deed.

Modibodi menstruatieondergoed sensual hi-waist bikini

Dag 1: Modibodi sensual hi-waist bikini

(heavy/overnight absobency) 🩸🩸🩸🩸

Ik deed hem aan en merkte gelijk de fijne pasvorm op. Hij zit echt lekker. En ik vind het kanten-elastiek aan de bovenkant erg mooi.

Het absorberende kruis gaat helemaal tot de achterkant door, omdat dit de 4-druppel-absorbsie heeft. Dat is goed voor 20ml, 3-4 tampons of 4 theelepels aan vocht! Dat lange kruis voelt wel een beetje gek, omdat het wat dikker is dan de rest van de onderbroek. Ik had een beetje een luier-gevoel. Maar ik merkte het verder tijdens het dragen bijna niet. Alleen als je er aan zit.

Verder ging alles goed met de onderbroek. Niet doorgelekt en zat lekker. Ik heb wel een paar nadelen van menstruatieondergoed ervaren, die niet per se aan Modibodi liggen. En ze gelden denk ik ook voor wasbaar maandverband, maar die verwissel je makkelijker. Om een onderbroek te verwisselen, moet ook je schoenen en broek uit. Dat is toch meer gedoe. Er zijn ook modellen met haakjes aan de zijkanten die je kan openmaken, zodat je niet je broek hoeft uit te doen. Maar ik heb geen idee hoe lekker dat zit.

De nadelen van menstruatieondergoed

Ik gebruik meestal een menstruatiecup, dus ik ben niet gewend om elke keer na het plassen ook bloed af te vegen. Dat blijft toch wel een dingetje, waardoor ik mijn cup fijner vind. Want mensturatie werkt als een soort glijmiddel, waardoor ik het met wc-papier uitveeg naar achter, in plaats van dat het opgenomen wordt. Dus ik moet best wat wc-papier gebruiken en blijven vegen voordat het weg is. Een bidet begint steeds aantrekkelijker te klinken hierdoor!

Het vloeibare gedeelte van je menstruatie wordt prima opgenomen door de onderbroek en het voelt niet nat aan, want het droogt snel. Maar de slijmerige, dikkere onderdelen van je menstruatie blijven wel op de bovenkant van de onderbroek liggen. Dit kun je er makkelijk tijdens een wc-bezoek met een wc-papiertje afhalen. Maar als je de onderbroek 12 uur gaat dragen vind ik dat wel nadelig. Geen deal-breaker, maar minder chill dan bij de cup, waar het allemaal opgevangen wordt en je het tegelijk weggooit.

Modibodi wasbaar ondergoed voor grote maten

In de nacht: THINX bikini

’s nachts droeg ik mijn THINX onderbroek omdat ik maar twee Modibodi onderbroeken had. Ik wilde ze goed testen, dus droeg ik ze liever overdag. Ik droeg het THINX bikini-model (low-waist), en merkte dat ik die van Modibodi lekkerder vond zitten. Maar goed, het zijn ook hele andere modellen, dus het is een oneerlijke vergelijking.

Modibodi menstruatieondergoed kruis

Dag 2: Modibodi sensual hi-waist bikini

(light-moderate absobency) 🩸🩸

Tijdens de tweede dag van mijn menstruatie droeg ik de Modibodi met iets minder capaciteit. Deze kon 10 ml (2 tampons of 2 theelepels) opvangen, wat voor mijn menstruatie genoeg was.

Het kruis ging een stuk minder ver door, wat ik fijner vind. Dat voelt wat minder lomp en luier-achtig. Maar als je de extra capaciteit nodig hebt, is het natuurlijk niet echt een keuze. Dat had ik gelukkig niet nodig.

De Modibodi Sensual hi-waist menstruatieonderbroeken zijn gemaakt van:

 • Onderbroek: 95% Bamboo Viscose, 5% Spandex
 • Kruis: Merino Wool, Polyester, Polyamide

Conclusie van mijn review van de Modibodi onderbroeken

Negatief – genuanceerder vind je ze in de tekst hierboven verwerkt

 • Beetje luier-gevoel bij de high absorbency.
 • Als ze vol zitten beginnen ze als een soort natte zwembroek te voelen.
 • De dikkere gedeeltes van je menstruatie blijven op de oppervlak van het kruis liggen (wel met een wc-papiertje eraf te vegen).
 • Veel wc-papier nodig om af te vegen na elk wc-bezoek.
 • Duur. Ik kreeg deze twee, maar ik heb al eens 100 euro voor 3 Thinx onderbroeken betaald. In een set zijn ze wel voordeliger.

Positieve punten:

 • Je hoeft geen menstruatieproduct in te brengen. Sommige vinden het Free bleeden.
 • Geen afval.
 • Ze gaan lang mee.
 • Ik vind ze mooi, mijn menstruatieonderbroeken zijn mooier dan mijn reguliere onderbroeken!
 • Zitten echt heerlijk.
 • Ruiken niet.
 • Je kan ze 12 uur dragen.
Modibodi menstruatieondergoed ervaring

Thinx vs Modibodi

Ik vind Thinx en Modibodi qua kwaliteit heel erg op elkaar lijken. Ik vond de pasvorm van Modibodi iets beter, maar dat kan ook aan het model liggen. Ik raad beide heel erg aan!

Unboxing video Modibodi menstruatieondergoed

In deze video unbox ik de twee Modibodi onderbroeken en zie je ze naast mijn THINX menstruatieonderbroeken. Ook vertel ik kort hoe ze werken. Ik vind het zelf altijd fijn om te zien wat je precies krijgt als je iets bestelt, dus wellicht vind jij het ook interessant!

Wil je meer unboxings zien? Abonneer je dan op Cupkiezers’ Youtube account, of volg Cupkiezer op Instagram!

Ze hebben ook zwemkleding voor tijdens je menstruatie!

Hier heb ik geen ervaring mee, en ik snap niet zo goed hoe het werkt. Het lijkt me dat het water alle capaciteit vult. En dat je er dan niet meer bij kan bloeden. Dan draag ik liever een cup, disk of tampon. Maar ze bestaan, net als sportleggings, wat ik al een stuk beter snap. Maar draag je dan geen ondergoed daaronder? Ik ben nog in de war, zoals je merkt haha.

Vragen over menstruatieondergoed die ik op instagram kreeg:

Lek je niet door met menstruatieondergoed?

Ik ben zelf nog nooit doorgelekt, maar ik vroeg het op mijn insta story, en daar hebben wel meerdere het meegemaakt. Ben je heftig ongesteld? Dan zijn menstruatieonderbroeken misschien niet ideaal voor jou. Of alleen als combi met een mensturatiecup (of ander product). Je kan ze ook alleen op de lichtere dagen gebruiken.

Lek je ook niet door in je slaap?

Ik slaap in buikslaaphouding-met-1-been-opgetrokken, en ook daarbij ben ik nog nooit doorgelekt!

Voelt het zweterig?

Nope! Ik vind van niet. Als ze echt vol zitten (bij mij op mijn eerste dag na 10 uur dragen) begint het een beetje als een nat zwempak te voelen, maar dan is het tijd om ze te verwisselen. Tijdens het dragen door droogt de bovenkant echt snel.

Wat is de prijs-kwaliteit verhouding? Blijven ze lang goed?

Modibodi zijn vrij prijzig, zo’n €30 per stuk. Gelukkig kun je ze goedkoper in een set van 5 kopen. Ik weet nog niet hoe lang deze mee gaan, maar ik heb mijn THINX mensturatieondergoed nu 3 jaar en ze zien er nog perfect uit! Ik heb ze niet elke menstruatie gedragen (want ik gebruik ook een cup) maar meestal wel op de laatste dagen.

Zijn ze ook in boy shorts modellen? Voor trans mannen?

Ja zeker! Modibodi heeft ook boy shorts en boxers. Je ziet ook veel diversiteit in hun fotografie!

Werkt menstruatieondergoed ook met strakke kleding?

Het absorberende kruis is wel wat dikker dan normaal ondergoed. Dus echt strakke kleding waar je normaal ook geen ondergoedlijnen wilt kunnen zien, gaat het wellicht opvallen. Maar bij mijn skinny jeans had ik nergens last van.

Werkt Menstruatie ondergoed ook voor zware menstruaties?

Het verschilt per model, maar Modibodi’s ondergoed kan tot wel 50ml opnemen Dat is veel! Want een gemiddelde menstrueerder verliest 30 tot 50ml bloed in 5 dagen samen!

Bij elk model staan een aantal druppels, die ook op tampons en andere menstruatie-producten staan. Zo kun je vergelijken wat de absorptie-capaciteit is.

Is er ook Wasbaar menstruatieondergoed in grotere maten

Modibodi heeft de grootste maten menstruatieondergoed die ik kon vinden. Ze gaan tot en met maat 54. Ik raad je wel aan om jezelf eerst op te meten, ipv de maat te nemen die je denkt nodig te hebben. Sommige vallen groot, andere weer klein. Ik gebruikte maat XL en XXL. En ik vond ze beide prima.

Modibodi gaat van maat 32 (3XS) tot maat 54 (6XL) (bekijk chart)
Dat betekent de volgende afmetingen:
Taille: van 58 cm tot en met 123 cm
Heup: van 78,5 cm tot en met 148 cm

Heb jij nog een vraag?

Hier vind je meer informatie over menstruatieondergoed!

Modibodi menstruatieondergoed ervaring

Zo, dat was mijn uitgebreidde review. Hopelijk heb je er wat aan! Als je nog vragen hebt ben je welkom in onze besloten Facebookgroep de Cupclub, waar we alles over menstruatie bespreken.

Benieuwd naar andere menstruatieondergoed-merken?

Disclaimer: Ik kreeg twee menstruatieonderbroeken van Modibodi in ruil voor een geschreven review. Ze hebben hem niet eerst mogen lezen of dingen aangepast. Alles wat ik schrijf is 100% mijn eerlijke mening.
Sommige links zijn partnerlinks.

Ben jij op zoek naar de CUP die bij jou past?

Met 5 vragen weet ik jouw cup te vinden.

Doe de cupquiz

Ben jij op zoek naar de DISK die bij jou past?

Met 4 vragen weet ik jouw disk te vinden.

Doe de diskquiz


One Response

 1. […] Review Modibodi menstruatieondergoed […]