Tips voor nieuwe cupgebruikers

Menstruatiecuptips voor beginners

gepubliceerd op 24 juli 2018 door Nynke

Je hebt een menstruatiecup gekocht en wilt hem gaan gebruiken. Hartstikke spannend natuurlijk, want wat als je de cup er niet uit krijgt? (Gaat niet gebeuren!) Of wat als je doorlekt? (Da’s vervelend.) Daarom tips van ervaren cupgebruikers en antwoorden op vragen die veel eerste cupgebruikers stelden.

Als eerste: Welkom bij de #CupClub! (Officieel lid worden? Dat kan op Facebook!)

Tip voor het vinden van jouw eerste menstruatiecup:

Maak onze quiz 🙂 Die is speciaal ontwikkeld voor beginnende gebruikers.

Menstruatiecuptips voor beginners

Tip 1: Geef niet (gelijk) op

Ja, de eerste keren de cup erin doen is lastig. Eruit halen is zelfs nog lastiger. Geef het niet gelijk op, maar probeer minstens drie menstruatiecyclussen. Het is iets wat je moet leren, maar als je het eenmaal geleerd hebt wil je niet meer zonder. 🙂

Tip 2: Je kunt de cup alvast in- en uitdoet voordat je ongesteld bent

Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld bent. Je kunt de cup altijd dragen, zolang je hem na 12 uur dragen leegt/omspoelt. 

Het voordeel van hem van te voren indoen, is dat je alvast kan oefenen met in- en (vooral) uitdoen. Zonder dat er bloed in zit! Je kunt eventueel glijmiddel (op waterbasis) gebruiken om het wat makkelijker te maken. Maar water helpt ook al bij het inbrengen.

Sidenote: Je baarmoedermond verschuift door de maand heen.

Tip 3: Probeer eerst een dag/nacht thuis uit

Ongesteldheid is al vervelend genoeg zonder dat je elke seconde wilt checken of je niet doorgelekt bent. Probeer daarom eerst de cup uit in een omgeving waar je je veilig voelt. En je makkelijk de cup opnieuw kunt indoen.

Je kunt ook als backup maandverband of een menstruatieonderbroek gebruiken.

Tip: knip je nagels. Vooral bij het eruit halen is het vervelend om lange nagels te hebben. Je wint geen wondjes in je vagina krijgen, dan vergroot je de (kleine) kans op TSS.

inbreng tips

Inbreng tips

Er zijn verschillende vouwmethodes voor de cup. Welke voor jou fijn is, moet je ontdekken.
Dit geldt ook voor de verschillende houdingen om in te staan/zitten/liggen om de cup erin te doen. Probeer ze uit! En lek je door bij een? Geef het niet gelijk op, probeer eerst een paar andere vouwmethodes.

Wil je weten of je cup goed is uitgevouwen?
Voel dan na het indoen met een vinger langs de rand of je geen deuken voelt. Als je nog duidelijk een deuk/vouw voelt, haal de cup er uit en doe hem er opnieuw in. Je kunt een andere vouw of andere houding proberen.

Je hoort de cup niet te voelen tijdens het dragen.

 • Heb je een cup met een steeltje en voel je het steeltje zitten? Dan kun je die (voorzichtig) afknippen. Je kunt veel cups ook binnenstebuiten dragen om te voelen of je hem dan niet voelt zitten. (Dit is wel lastiger eruit halen, omdat daar geen ribbels zitten.)
 • Voel je de cup zitten? Probeer hem dan wat hoger te duwen.
 • Zakt de cup naar beneden? Dan is de cup misschien te lang of te zacht. Lees hier meer over.

Lost dit niks op? Dan heb je waarschijnlijk een te grote of te harde cup.

Openbare-wc tips

Neem een waterflesje mee 

Voor het geval er geen kraantje in de wc zit, kun je een waterflesje meenemen om je cup (en eventueel handen) schoon te maken. Je kunt dit ook met een wc-papiertje doen als je geen flesje mee hebt. Je hebt ook speciale vochtige doekjes hiervoor zoals baby wipes of de OrganiCup wipes.

Leg een wc-papiertje neer voordat je je cup leegt

Net als met poepen is dit een goede tip. Leg eerst een wc-papiertje neer, zodat daarop het bloed (en zo) komt te liggen en het makkelijk doorspoelt. Anders heb je kans dat het aan de wc-pot blijft zitten, en je wilt geen bloed-remspoor achterlaten.

Ik heb een andere vraag

Tips bij de cup eruit halen 

Je moet het vacuüm verbreken voordat je de cup eruit trekt. Anders doet dit pijn!

Het kan zijn dat je niet goed bij de cup kunt, omdat hij wat omhoog is geschoven. Met persen krijg je de cup weer naar beneden. Geen zorgen, je kunt de cup niet kwijt raken.
Als je bij het uiteinde van je cup kunt kun je die wat naar beneden trekken. Pak daarna met twee vingers de onderkant van de cup vast, en duw die in. Op die manier verbreek je het vacuüm en kun je de cup er helemaal uittrekken.

Lukt het nog niet? Dan kun je bijvoorbeeld op bed liggen en daar het nog eens rustig proberen. Ontspan je.
Of je kunt met een been tegen de muur gaan staan, met de ene hand de cup aan het steeltje naar beneden trekken, en met de andere hand de cup indrukken. Zodra je het vacuum hebt verbroken gaat de cup er makkelijk uit. Dus je moet leren hoe je dat kunt doen.

Heb je een spiraaltje? Let dan wel extra goed op dat je het vacuüm verbreekt en dat je niet de touwtjes vast hebt

Lek je door?

Hier kunnen heel veel redenen voor zijn. Een paar veel voorkomende redenen met oplossingen zijn:

 • De cup is niet goed uitgevouwen. Oplossing: Probeer een andere vouwmethode, en voel met je vinger langs de rand of die wel goed is uitgeklapt.
 • De cup komt tegen je baarmoedermond aan. Oplossing: Probeer een andere houding bij het indoen. Heb je een lage baarmoedermond, dan heb je een korte cup nodig.
 • De cup is te zacht, waardoor de cup niet uitvouwt of je de cup met je spieren plet. Oplossing: Probeer een andere cup. Je kan je cup tijdelijk steviger maken met koud water, waardoor deze makkelijker openklapt. Lees alles over hardheden.
 • De cup is te hard, waardoor de cup niet openvouwt. Je kunt de cup tijdelijk zachter maken met warm water. Lees hier meer over hardheden.

FAQ voor beginnende gebruikers

Voel je de menstruatiecup tijdens het gebruik?

Tijdens het dragen zou je jouw menstruatiecup niet moeten voelen. Voel je de cup toch? Dan zou je het steeltje wat korter kunnen knippen of hem binnenstebuiten kunnen dragen (ja, echt). Als je jouw cup dan nog steeds tijdens het dragen voelt, kan het zijn dat de cup te lang en/of te stevig is. Als dit echt vervelend is kun je een andere cup overwegen.

Kan ik de menstruatiecup ook dragen als ik niet ongesteld ben?

Dat kan zeker. Dit is vooral handig omdat je de cup al kan inbrengen voordat je ongesteld wordt. Maar je kan de cup ook gebruiken om je afscheiding op te vangen. Je moet de cup nog steeds om de 12 uur legen.

Als je een menstruatiecup draagt wanneer je niet ongesteld bent, kan het zijn dat de cup niet fijn zit. Dit komt omdat je baarmoedermond lager of hoger kan zitten dan tijdens je ongesteldheid. 

Kan ik een menstruatiecup dragen tijdens het zwemmen?

Ja, je kan zwemmen met een menstruatiecup in. Zonder te lekken! 

Er kan wel wat water in de cup komen, waardoor het kan zijn dat je cup sneller vol zit. Dus leeg na het zwemmen de cup. Sowieso wil je geen chloor/natuur-water in je vagina dragen.

Het kan zijn dat als de cup niet goed zit, je er een beetje naast lekt. Dit zal in een zwembad echt niet opvallen. Als je er bang voor bent, leeg dan de cup voor het zwemmen. Zo verklein je deze kans en dan hoef je daar niet steeds op te letten.

Hoe vouw je de cup?

Zonder te vouwen is de menstruatiecup te groot om in te brengen. Er zijn verschillende manieren om jouw buigbare cup te vouwen. Hier afgebeeld staan de bekendste. Onderaan de pagina vind je een video met de 8 beste vouwen uitgelegd. Je kunt ook glijmiddel (op waterbasis) gebruiken om het makkelijker te maken. Of de cup even onder koud water te houden, om hem tijdelijk wat steviger te maken. Lees hier meer tips over het vouwen en inbrengen.

Wil je cup niet gelijk openklappen na het inbrengen?

Probeer de cup na het indoen, dan wat te draaien. Dat doe je door de cup aan de onderkant vast te pakken en die zachtjes een klein beetje, te draaien. Mocht dat ook nog niet genoeg zijn, zet dan een paar grote stappen of doe een squat. (Ook wel bekend als de cup-dans). Op die manier heeft de cup wat meer ruimte om open te klappen. Je kunt ook je vaginawand indrukken met je vinger om je cup wat meer ruimte te geven.

 

Vouwmethodes voor menstruatiecups

De gebruikte cup hiervoor is Genialday L.

Meer manieren om je menstruatiecup te vouwen zien?

Bekijk dan deze uitleg-video:

Je kunt je menstruatiecup op verschillende manieren vouwen. Welke vouw bij jouw cup en jouw lichaam passen, moet je zelf ontdekken. Een hardere cup heeft vaak een andere vouwmethode dan een zachtere cup.

Ik laat je de in deze video de 8 beste (en 1 minder goede) vouwmethodes zien. De volgende vouwen laat ik zien:

 • C-vouw (♥-vouw of u-vouw) Kan met 1 hand gevouwen worden.
 • Indruk-vouw = goede beginnersvouw
 • 7-vouw
 • Dubbele-7-vouw (Tulp-vouw)
 • Triangel-vouw = goed voor stevigere cups
 • Labia-vouw =goed voor zachtere cups
 • Vlieger-vouw
 • Halve-diamant-vouw
 • S-vouw (raad ik niet aan, staat wel vaak in instructieboekjes)

Lees hier meer instructies.

Hoe lang kan je de cup dragen?

Tot 12 uur.

Maar het verschilt per persoon hoe lang je de cup kan dragen tot deze overstroomt. In een cup past vaak 20 – 30ml en dat is meer dan een gemiddeld persoon per dag menstrueert. Maar als je heftig menstrueert zul je deze vaker moeten legen.

Het is dus niet raar als je je cup vaker moet legen dan om de 12 uur, omdat hij vol zit. Zeker niet in de eerste dagen als je menstruatie het heftigst is.

Ik voel het steeltje zitten, wat nu?

De meeste steeltjes kun je afknippen naar jouw gewenste lengte.

Doe dit niet gelijk te kort, er kan altijd meer af maar je kan het er niet meer aanplakken. Voordat je dit doet kan je ook proberen of het nut heeft door de cup binnenstebuiten te dragen. (ja dit kan echt) Dit maakt de cup iets korter. Let er wel op dat het eruit halen wellicht lastiger is, omdat de ribbels dan aan de binnenkant zitten.

Hoe haal je de cup er weer uit?

Het is belangrijk dat je het vacuüm verbreekt voordat je de cup eruit trekt. Er zijn twee technieken om de cup er uit te halen:

 1. een vinger inbrengen en achter de bovenrand haken om het vacuüm te verbreken.
 2. met twee vingers in de bodem knijpen om het vacuüm te verbreken.

Sommige mensen doen dit op de wc, anderen onder de douche. Het is persoonsafhankelijk wat voor jou het beste en meest comfortabel is. 

 1. Pers een beetje en voel met je vingers of je de cup kunt voelen. Knijp in de onderkant bij de rand, en verbreek het vacuüm. Dit is heel belangrijk, als je het vacuüm niet verbreekt voelt het niet goed als je hem er dan uittrekt, dat doet zelfs pijn!
 2. Trek de cup helemaal uit je vagina en leeg de inhoud.
 3. Maak de cup schoon met wat water/papier en doe de cup weer in. Indien je veel bloedverlies hebt met bijvoorbeeld klonters, kan je van tevoren wc-papier in de wc leggen en daarop je inhoud legen, zodat het in zijn geheel beter doorspoelt.

Als je alleen aan het steeltje trekt verbreek je het vacuüm niet en je loopt het risico om de inhoud van je cup te laten morsen, omdat je de cup niet stabiel vast hebt. Dit is kan ook heel pijnlijk zijn! En als je een spiraaltje draagt kan die ermee uitkomen.

Zit de cup te hoog?

Wanneer je baarmoedermond hoog zit kan je wel een klein beetje aan het steeltje trekken om de cup binnen handbereik te krijgen. Persen zorgt er ook voor dat hij wat naar beneden gaat. Maar daarna zal je de cup moeten vastpakken, indeuken (om het vacuüm te verbreken) en dan eruit trekken met je vingers. De rand heeft (meestal) ribbels die je genoeg grip bieden om de cup vast te kunnen pakken en daarmee de cup te kunnen verwijderen.

Hoe weet je of de cup vol is?

Hier hebben cupgebruikers verschillende ervaringen mee.

De menstruatiecup zit vol als…

 • “ik de cup voel klotsen”
 • “de cup lager gaat zitten omdat hij zwaarder wordt”
 • “de cup ‘scheetjes’ gaat laten”

Het is dus vooral een kwestie van uitproberen hoe vaak je de cup moet legen. Doe het in het begin vaker, bijvoorbeeld bij elk toiletbezoek, en kijk of de cup vol is.

Elk lichaam is anders dus je moet echt zelf proberen voordat je weet hoe vaak je jouw cup moet legen. Het kan zijn dat je minder bloedverlies hebt dan gedacht of juist veel meer.

Hoe maak je hem tussendoor schoon zonder wasbak?

Als je op een openbare wc zit zonder wasbak kun je

 • een flesje water meenemen en het boven de wc schoonspoelen.
 • de cup met wc-papier afvegen.
 • Wanneer je je comfortabel genoeg voelt: de gedeelde wastafels gebruiken.
 • Een (glazen) pot met deksel meenemen gevuld met water (en evt cup wash). Doe je cup daarin, doe de deksel er op en schud een paar keer goed. Op die manier wordt je cup al een stuk schoner!

Meer tips over buitenhuis je cup verschonen lees je in de Cupervaring van Jolien.

💩Kan ik plassen en poepen met de cup in?

Jazeker. Je menstruatiecup zit in je vagina bij je baarmoederhals en niet in je plasbuis of je anus. Dat zijn verschillende gaten. (Zie afbeelding hieronder)


Wel kan het zijn dat je hem liever uit doet voor het poepen omdat je misschien bang bent dat je hem kwijtraakt tijdens het persen. Dit verschilt per persoon, bij sommige gaat hij eruit of lager zitten. Anderen hebben er helemaal geen last van.

Als je cup te hard voor je is, kan hij op de blaas gaan drukken. Waardoor soms plassen lastiger wordt, of dat het constant voelt alsof je moet plassen. Dan kun je hem eruit halen tijdens het plassen of een zachtere cup overwegen.

Vagina dwarsdoorsnede met uitleg

 

Mocht je cup toch in de wc-pot zijn gevallen, maak de cup dan eerst goed schoon! Er zitten veel bacteriën in een wc. Schoonmaken kan je doen door de cup uit te koken. Meer info over schoonmaken vind je onder het kopje “Verzorging van je menstruatiecup“.

Ik lek toch door, waar komt dat door?

Dit kan verschillende redenen hebben. De meest voorkomende oorzaken hebben we hier kort en krachtig beschreven.

De cup is niet goed uitgevouwen
Oefen met een vouwtechniek die voor jou goed werkt. Het kan zijn dat de ene beter werkt dan de andere, dit verschilt per persoon. Per cup kan de ideale vouwtechniek ook verschillen, zeker als het om andere materialen gaat.

De cup komt tegen je baarmoederhals aan
Het kan zijn dat de cup je baarmoederhals mist en het daardoor erlangs lekt.

Bij mensen met een lage baarmoeder kan het zijn dat de baarmoederhals zelf ín de cup zit. Hierdoor heeft de cup minder capaciteit en moet je de cup vaker legen. Check dus of je cup niet te lang is en controleer waar je baarmoederhals zit. Bij het kopje “Een menstruatiecup kiezen” vind je hier meer info over.

De cup is niet volledig geopend
In veel gevallen de cup niet volledig geopend. Hoe weet je of dat zo is? Door het vacuüm te checken! Dit doe je door met je vinger langs de rand van de cup te voelen. Voel je dat de cup niet helemaal open is of er deuken in zitten? Dan moet je de cup opnieuw in doen en eventueel een andere vouwmethode proberen.

Om je cup extra te helpen met volledig openvouwen kun je de cup wat naar beneden trekken na het inbrengen. Draai de cup daarna 360 graden door aan het steeltje te draaien.

De cup is te hard of zacht
Dit komt door het materiaal van de cup. Zachte cups zijn wat moeilijker te openen en vereisen dan wat extra werk. Je kan je cup tijdelijk steviger maken met koud water, waardoor deze makkelijker openklapt. Met warm water kun je de cup tijdelijk zachter maken wat fijner kan zijn als het wat gevoeliger is daar beneden.

Veel mensen rapporteren dat als ze sterke bekkenbodemspieren hebben, ze de cup ook beter inhouden. Maar er is ook de kans dat je de cup als het ware plet. Waardoor de cup niet alles kan opvangen. Een stevige cup zal hier veel beter werken dan een zachte cup.

Indien je bekkenbodemspieren niet zo sterk zijn is het geen probleem natuurlijk, dan moet je alleen een zachtere cup gebruiken.

Je bent niet ontspannen
Wat je kan doen is je mond opendoen terwijl je de cup inbrengt! Raar maar waar, dit zorgt ervoor dat je je spieren meer ontspant. Waardoor de cup langzaam op de juiste plek terechtkomt.

Je hebt niet de juiste cup

Dit kan natuurlijk voorkomen. Met onze cupquiz hopen we te helpen met de juiste eerste cup te vinden maar ook daar kan het (omdat het allemaal om gemiddelden gaan) toch mis gaan. Er zijn diverse maten en vormen van cups. Een te grote cup of te stevige cup zal oncomfortabel zijn. Een te grote cup zal niet volledig uitklappen en kan zelfs pijnlijk zijn bij het dragen ervan. Probeer na te gaan waar het aan ligt dat je toch doorlekt en probeer een nieuwe cup uit.

 

Hoe kom je erachter wat het is?

Voelen, voelen, en nog steeds eens voelen. Ga met je vinger over de rand van je ingebrachte cup heen en kijk of je de volledige 360 graden langs de rand kan gaan. Indien dit niet lukt is het heel waarschijnlijk dat de cup niet volledig geopend is. Een veelgebruikte oplossing is de cup weer in en uitdoen en opnieuw proberen.


Lek je nog steeds? Stuur ons gerust een mail en we zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.

Waar bewaar ik mijn menstruatiecup?

Bij bijna alle menstruatiecups krijg je een klein katoenen tasje meegeleverd om deze in te bewaren. Bewaar jouw cup daarin, op een droge locatie.

Je kunt je menstruatiecup bewaren in het tasje wat je erbij krijgt

Je kunt je menstruatiecup bewaren in het tasje wat je erbij krijgt

Hoe moet je je cup niet bewaren?

Bewaar de cup niet luchtdicht, in plastic of op vochtige locaties (zoals de badkamer). Bewaar de cup buiten het bereik van kleine kinderen (verstikkingsgevaar) en huisdieren. Die kunnen het zien als speelgoed en het kapot maken.

Hoe maak ik mijn menstruatiecup schoon?

Voor en na je menstruatie kun je jouw cup vijf minuten schoonkoken. Dit kan in een pannetje met water op het fornuis. Je hebt ook speciale bakjes voor de magnetron. Let er dan wel op dat jouw cup past in het bakje wat je koopt. Er zijn verschillende per merk.

Je menstruatiecup schoonmaken door te koken

Tip: Als je de cup in een garde stopt blijft hij helemaal onderwater.

Gebruik in ieder geval geen normale zeep! Dit is niet goed voor de PH-waarde van je vagina. Je hebt wel speciale schoonmaakmiddelen zoals de DivaWash.

Het koken en schoonmaken is optioneel. Afspoelen met water zou voldoende moeten zijn. Maar het kan zijn dat je je er prettiger bij voelt om de cup steriel te koken voor en/of na gebruik.

Om de gaatjes schoon te spoelen

Vul je de cup met water. Sluit de bovenkant af met je hand en knijp in de cup. Op deze manier spuit het water uit de gaatjes.

Uitgebreider lezen over hoe je cup moet schoonmaken? Lees dan deze blogpost.

Hoe verbreek je het vacuüm van je cup?

Zeker in het begin is het even uitzoeken wat voor jou de beste manier is. De één verbreekt het vacuüm heel makkelijk, de ander heeft er meer moeite mee.

Er zijn verschillende technieken om de cup er uit te halen, zoals:

 1. een vinger inbrengen en achter de bovenrand haken om het vacuüm te verbreken.
 2. met twee vingers in de bodem knijpen om het vacuüm te verbreken. (Je kunt de cup een beetje heen en weer wiebelen, tot hij naar beneden komt)

Tips/Ervaringen van andere cupgebruikers:

Tip 1: Probeer verschillende houdingen

De een vindt op de wc zittend, met de hand van voren handig. De ander moet met één been ergens op staan. Je kunt ook squatten, op die manier maak je je vagina-kanaal het kortst. Probeer uit wat voor jou fijn is.

Tip 2: Persen

Pers, zoals tijdens het poepen. Op die manier gaat de cup wat lager zitten en kun je de cup er bijvoorbeeld squattend uit halen.

Tip 3: Leeg hem onder de douche

Vind je het lastig om de cup er op de wc uit te halen? Probeer het eens onder de douche, staand met één been tegen de muur.

Nynke: “Onder de douche pers ik de cup omlaag, pak met de ene hand het steeltje, en met mijn andere hand duw in de cup in met mijn (wijs)vinger. Op die manier verbreek ik het vacuüm. Met de andere hand trek ik de cup er dan voorzichtig uit. Omdat je toch al onder de douche staat maakt het ook niet uit als je wat morst.”

De cup zakt naar beneden

Heb je dat de cup naar beneden zakt terwijl je hebt draagt? Dan kan dat aan een paar dingen liggen. Want je hoort de menstruatiecup niet te voelen tijdens het dragen.

De menstruatiecup is te lang

Voel je het steeltje zitten tijdens het dragen? Dan kun je die meestal afknippen.
Wil je eerst zeker weten dat het daar aan ligt? Dan kun je de meeste cups binnenstebuiten dragen. Op die manier wordt de cup wat korter en heb je geen steeltje.

Let op: het eruit halen wordt wel wat lastiger, omdat de cup geen grip-randen meer aan de buitenkant heeft. En geen steeltje.

De menstruatiecup is te zacht

Het kan zijn dat je de cup naar beneden duwt met jouw spieren. Door een siliconen cup vaak te steriliseren kan het zijn dat het materiaal wat zachter wordt. Dit geldt bij TPE ook wanneer. Wanneer je de cup langer hebt kan het zijn dat hij wat zachter wordt door gebruik.

De cup wordt wat harder met koud water. Maar tijdens het dragen zal hij weer warmer wordt. Een oplossing is een hardere cup kopen. Leer hier over hardheden.

Heb je nog meer vragen? Check de FAQ-pagina voor 50+ beantwoordde vragen. Wil je liever persoonlijke hulp? We hebben een Facebookgroep waar experts je helpen. De groep is besloten, dus alleen mensen in de groep zullen je vragen te zien krijgen.


3 Responses

 1. […] Hopelijk heb je genoeg informatie om je menstruatiecup te vouwen. Supertof dat je begonnen bent met het cuppen. Lees hier tips om je transitie makkelijker te maken. […]