Nederlandse disk! Bamboozy verkoopt eigen menstruatiedisks.

gepubliceerd op 18 april 2022 door Nynke

Eindelijk zijn er nu ook Nederlandse menstruatiedisks te koop. Bamboozy verkoopt twee disks (M en L), naast hun assortiment van cups. Disks waren al wel te importeren uit Amerika, maar dan zit je met importkosten en terugsturen is lastiger. Het was een kwestie van tijd voordat een Nederlands bedrijf ook inzag wat voor geweldig product de disk is. 🙂 Benieuwd wat het precies is? Lees dan verder!

Disclaimer: Ik heb 3 cups en 2 disks gratis opgestuurd gekregen om op te meten. Alle meningen die je leest zijn 100% mijn eigen. Deze blogpost bevat affiliatie links.

↑ Twee Bamboozy disks, een Nixit disk (al noemen ze het zelf een cup) en een Ziggy disk.
Twee Bamboozy disks, een Nixit disk (al noemen ze het zelf een cup) en een Ziggy disk.

De menstruatiedisk

De menstruatiedisk is, zoals de naam doet vermoeden, een diskvormig siliconen bakje die je menstruatie opvangt. Net als een cup is een disk buigbaar en kun je hem tot 12 uur dragen om hem daarna te legen, af te spoelen en terug in te brengen.

Het grootte verschil met de cup is dat hij blijft zitten doordat je hem achter je schaambeen klemt. Een cup blijft zitten door het vacuüm wat gecreëerd wordt.

De dikte van de rand van een disk is wat dikker, maar het opvangbakje is slechts 0.35mm dik. Dat maakt een disk erg flexibel. Dit is wel een reden waardoor de disk waarschijnlijk iets korter meegaat dan de cup. Maar nog zou hij het 5-10 jaar moeten uithouden voordat je hem moet vervangen!

Benieuwd naar nog meer verschillen? Ik schreef al eerder over de verschillen en overeenkomsten tussen de menstruatiedisk en menstruatiecup.

↑ De drie menstruatiecups (S, M en L) van Bamboozy, en de twee disks.
De drie menstruatiecups (S, M en L) van Bamboozy, en de twee disks.

Hoe kies je een menstruatiedisk?

Als je bekend bent met cups, dan is een disk kiezen een verademing. Het is een stuk simpeler! Je hebt wel verschillende diameters, maar eigenlijk is er wel een “one size fits all”. Met een uitzondering voor mensen met een echt lage baarmoedermond.

Weet je van jezelf dat je niet een hele lage baarmoedermond hebt? Kies dan de “L”, of een disk met een diameter rond de 70-76mm.

Heb je een lage baarmoedermond? Dan heb je minder ruimte en dan is een disk die iets kleiner is waarschijnlijk fijner. Dus kies dan een disk met een diameter rond de 53-65mm, ook wel een “S” of “M”. De benaming verschilt per merk.

Disk met een steeltje?

Andere dingen waar je rekening mee kan houden bij disks is de vorm en of ze een jouwtje/lusje hebben om het eruithalen makkelijker te maken. De cups die in Nederland te krijgen zijn, hebben dat allemaal niet. Maar de Amerikaanse Hello disk heeft een lusje. En de Lumma Unique een touwtje.

Bamboozy menstruatiedisk
Bamboozy menstruatiedisk

Bamboozy menstruatiedisks

Bamboozy heeft twee disks: een M (65mm) en een grotere L (70mm).
⟶ Bekijk Een overzicht met alle disks en hun afmetingen.

Ik filmde ook mijn unboxing, mocht je de disks en cup in bewegend beeld willen zien.

Bamboozy disk M

Diameter: 65mm
Inhoud: 50ml
Materiaal: 100% Medische kwaliteit siliconen

Bestellen

Bamboozy disk L

Diameter: 70mm
Inhoud: 65ml
Materiaal: 100% Medische kwaliteit siliconen

Bestellen

↑ De binnenkant van de Bamboozy Disk heeft een interessant patroontje.
↑ De binnenkant van de Bamboozy Disk heeft een interessant patroontje.
Het hele assortiment disks en cups van Bamboozy
Het hele assortiment disks en cups van Bamboozy

Wil je reageren op dit bericht of wil je persoonlijk advies? Kom in onze besloten Facebookgroep!