Er zijn ondertussen zo veel verschillende menstruatiecups te koop, dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder vind je de meeste cups die in Nederland en België te koop zijn. Zo kun je ze vergelijken en jouw perfecte cup vinden.
Welke menstruatiecup? Test!
Weet je niet waar je op moet letten? Doe dan eerst onze Cupkiezer. Met deze quiz vinden we met 5 vragen jouw perfecte cup.
Op zoek naar menstruatiedisks?
Alle informatie over menstruatiedisks (een soort platte, brede menstruatiecup die geen vacuüm nodig heeft om te blijven zitten) lees je in Menstruatiedisc en menstruatiecups: het verschil. Daar vind je ook een vergelijkingstabel.
Of vergelijk je liever alle verschillende menstruatieproducten met elkaar? Hier vind je alle menstruatieproducten op’n rij.
Vergelijk alle menstruatiecups
Onder de tabel vind je de legenda. De tabel is het best zichtbaar op een breed scherm.
Uitleg menstruatiecup-tabel
Lengte: De lengte van de cup. Dit is exclusief de steel. (Die je er af kan knippen). Meer info.
Inhoud: Hoeveel ml er in de cup kan, tot de luchtgaten gemeten. Voller kan hij ook niet zonder te lekken. Meer info.
Diameter: Is het breedste gedeelte van de cup. Meer info.
Hardheid: In drie gradaties (soft, regular, hard). Meer info.
Materiaal: Cups zijn van Siliconen, TPE of rubber. Meer info.
Dat een cup opgenomen is in deze tabel betekent niet dat wij de cup aanraden. Lees hier meer over cups en veiligheid.
Een menstruatiecup kiezen
Hoe kies ik een menstruatiecup?
Hoe meet je je baarmoederhoogte?
Dit meet je met je vinger tijdens je ongesteldheid, omdat je baarmoedermond verschuift door je cyclus heen. Gebruik geen zware zeep van te voren, want de PH-balans van je vagina kan daardoor verstoord raken.
- Ga met een schone middelvinger in je vagina en kijk of je iets kan voelen wat vlezig voelt, zoals het puntje van je neus. Misschien moet je “roeren” tijdens het voelen omdat je baarmoedermond iets naar voor of achter zit. (Dit laatste heeft geen invloed op welke cup je moet hebben.) Hoe je staat terwijl je voelt is aan jou. Staand, zittend, buigend of liggend, het kan allemaal.
- Kijk tot hoe ver je middelvinger in je vagina komt voordat je je baarmoedermond voelt. Met de knokkelregel meet je of dit. Is het laag (tot eerste knokkel), medium (tot tweede knokkel) of hoog (vanaf tweede knokkel en verder)? Als je tussen twee kootjes in zit, onthoud dat ook. Want met die kennis kun je nog beter de juiste menstruatiecup vinden.
Hoe weet je welke inhoud je nodig hebt?
Hoe groter de inhoud (ml) van je menstruatiecup, hoe langer je de cup kunt dragen zonder te hoeven legen. Want je kunt een menstruatiecup tot wel 12 uur dragen! Dit is wel persoonlijk, heb je een heftige ongesteldheid? Dan zul je de cup hoogstwaarschijnlijk vaker dan om de 12 uur moeten legen. Zeker in combinatie met een laagzittende baarmoederhals. De inhoud heeft te maken met de diameter en lengte van de cup.
Hoe weet je of jouw menstruatie licht, medium of heftig is?
Alles is relatief, dus hoe weet je nou of jouw menstruatie heftiger is dan gemiddeld? Dit kun je meten door je tampon-, maandverband- of menstruatiecupgebruik. Hoe vaak moet je die verwisselen? Tijdens een gemiddelde menstruatie komt 30 – 60 ml bloed/vocht vrij.
Gebruik(te) je tampons? Je kunt berekenen met welke tampons je gebruikte en hoe vaak je die moest verwisselen hoeveel je ongeveer menstrueert.
- Light/Regular: 6-10 ml
- Super: 9-12 ml
- Super plus: 12-15 ml
- Ultra: 15-18 ml
Ben je al een tijd niet meer ongesteld geweest (bijvoorbeeld door anticonceptie) dan is het moeilijk om in te schatten wat je huidige menstruatie is. Het is slim om dan een menstruatie af te wachten. Ook stress en ziekte hebben invloed op je hoeveelheid bloedverlies.
Waarom is deze informatie nuttig?
De inhoud van een menstruatiecup varieert van 8 ml tot wel 50 ml.
Hoe weet ik hoe sterk mijn bekkenbodemspieren zijn?
In de quiz gebruiken we de volgende regel voor de sterkte van je bekkenbodemspieren, maar jij kent je lichaam het beste. Ga bij twijfel voor “gemiddeld”.
Als je veel sport (3+ keer per week een uur), heb je waarschijnlijk sterkere spieren en kun je beter een iets hardere cup nemen. Sport/beweeg je gemiddeld, dan heb je gemiddelde spieren. Sport/beweeg je bijna nooit of heb je moeite met je plas ophouden? Kun je bijvoorbeeld tijdens het plassen niet kort je plasstraal onderbreken? Dan heb je waarschijnlijk zwakke bekkenbodemspieren en kun je beter een zachte cup nemen.
Ook als je een gevoelige vagina of blaas hebt kun je beter voor een zachtere cup gaan, omdat je hem anders zult voelen.
Gevoelige vagina in combinatie met sterke bekkenbodemspieren is een lastige combinatie. Hier wat tips:
- Probeer eerst een gemiddelde cup qua hardheid.
- De Claricup is een redelijk zachte cup met lijnen. Dit ontwerp zorgt er voor dat de cup makkelijker uitklapt. Die cup kan wellicht werken in jouw geval.
Benaming van harde en zachte cups
De hardheid heeft vaak een andere naam. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte termen.
Zachte cups: soft
reguliere cups: classic of regular
harde cups: sport of hard
Wat is het verschil tussen de hardheden?
Menstruatiecups worden van verschillende materialen gemaakt. Ook zijn er speciale zachte en stevige cups, naast de reguliere cups.
Als je een te zachte cup koopt terwijl je sterke spieren hebt, kan de cup moeilijk uitvouwen en zal je gaan lekken. Een te harde cup kan moeilijker inbrengen en er uithalen zijn.
Zijn alle cups even hard of zacht?
Nee, zeker niet. Er zijn zelfs reguliere cups die harder zijn dan de sport-editie cups van andere merken (verwarrend he).
In de Cupkiezer wordt uitgegaan van de drie hardheden (soft, regular, hard) maar we proberen van alle verschillende merken meer informatie te krijgen.
Welke menstruatiecupmerken zijn er?
Een menstruatiecup wordt ook wel de Moon- of Divacup genoemd maar dat zijn merknamen. Zo zijn er ook de MeLuna, OrganiCup, Lunette, MamiCup, SuperJennie, Yuuki, Ladycup en Eve cup. Er zijn veel meer merknamen maar deze cups zijn makkelijk verkrijgbaar via Nederlandse en/of Belgische shops, dus die zul je sneller tegenkomen.
Een lijst met alle menstruatiecupmerken kun je op deze awesome (engelse) website vinden.
Wat is het verschil tussen menstruatiecupmerken?
Verschillende merken maken verschillende cups. Zo kan de inhoud, grootte, vorm, kleur, ontwerp en het materiaal verschillen.
Deze engelse site heeft een mooie vergelijking van de cups naast elkaar op.
Welke kleuren menstruatiecups zijn er?
Elk merk heeft bijna een andere kleur. Sommige hebben maar één herkenbare kleur (zoals De Groene Cup) en andere hebben heel veel keuze in kleuren (zoals MeLuna). Alle kleuren zijn compleet veilig om te gebruiken, ook de glitter- of regenboogcups.
De kleur heeft niks met de werking van de cup te maken. Dus kijk eerst welke maat je nodig hebt en kies dan pas een kleur die in jouw maat is, in plaats van andersom!
Welke maten menstruatiecups zijn er?
Dit verschilt per merk. Veel merken hebben maar twee maten, (één Small/1/voor bevalling en één Large/2/na bevalling) maar bijvoorbeeld MeLuna heeft acht maten.
Waarom twee maten cups?
Dat veel merken twee maten hebben heeft met de mythe te maken dat er één cup geschikt is voor niet bevallen mensen onder de 30 en één voor 30+ers of mensen die bevallen zijn. Dit vinden wij onzin omdat het in de praktijk ingewikkelder zit en elk lichaam anders is. Wij baseren de uitslag van de Cupkiezer op feiten van jouw lichaam ipv op gemiddelden van leeftijdgenoten.
Welke uiteinden hebben cups en wat maakt dat uit?
Bijna alle cups hebben een steeltje als uiteinde. Maar er zijn ook cups die helemaal geen uiteinden hebben. De merken MeLuna, Holycup, Selena en Silja hebben, naast het standaard steeltje, ook een ring en knopje. Het verschil tussen deze cups is dat MeLuna van TPE gemaakt is en de rest een siliconenkopie daarvan is.
Het is heel persoonlijk wat jij prettig vindt qua gebruik en materiaal. Je hebt het steeltje niet nodig om een cup eruit te halen, want dat moet je doen door aan de cup zelf te trekken. Lees hier meer over bij het kopje “Hoe gebruik je de menstruatiecup?”.
Van welke materialen worden menstruatiecups van gemaakt?
- Siliconen
- TPE (ThermoPlastisch Elastomeer)
- Rubber
De meeste menstruatiecups zijn gemaakt van medische graad siliconen. Maar er worden ook cups van ThermoPlastisch Elastomeer (TPE) gemaakt, waar ook speentjes van gemaakt worden. In een heel enkel geval worden cups van rubber gemaakt (de Keeper cup).
Ik wil een vegan cup die niet op dieren is getest. Kan dat?
Sommige cups hebben het VEGAN logo of geven dat op een andere manier aan. Echter is het moeilijk om te weten of cups echt niet op dieren getest zijn. Het materiaal waar ze van gemaakt zijn (het zogeheten Medical Grade Silicone of TPE) is getest op dieren. Hoewel de cups zelf niet op dieren worden getest, testen de leveranciers die het materiaal voor de cups leveren wel op dieren.
De materiaalleveranciers van de volgende cups vallen in ieder geval hieronder:
– Gaia
– Ladycup
– MeLuna
– Mooncup UK
– Yuuki
Wat is een one4one cup?
Je kent het one4one-principe misschien wel van het schoenenmerk Toms. Als jij een paar schoenen koopt, doneren zij een paar aan iemand die dat nodig heeft.
Er zijn menstruatiecupmerken die one4one cups aanbieden. Dat betekent dat wanneer je één cup voor jezelf koopt er één wordt gedoneerd aan iemand die een cup nodig heeft, maar niet kan betalen. Zoals aan meisjes in ontwikkelingslanden die niet naar school kunnen tijdens hun ongesteldheid. Vaak kunnen die ongesteldheidsproducten niet kopen omdat ze geen geld hebben of omdat het niet verkrijgbaar is. Met een menstruatiecup kunnen ze 10 jaar doen, wat een geweldige oplossing is. Zo lopen ze geen onderwijsachterstand op.
In Nederland zijn de merken die One4one doen: De Groene Cup en de Ruby Cup.
Hoe breed zijn menstruatiecups? Welke diameter heb ik nodig?
Ik zou beginnen met een gemiddelde diameter (35mm – 45mm), tenzij je een hele lage baarmoedermond hebt. Dan is een bredere cup wel fijn, omdat die meer inhoud heeft. Maar helaas kies je een cup niet op inhoud. Je kiest een cup die bij jouw lichaam past.
Een te brede cup kan vervelend zijn omdat je de cup dan wellicht voelt. Het kan ook voorkomen dat een te brede cup niet goed kan uitklappen.
Een te smalle cup kun je ernaast lekken en hij kan uitzakken. Wat bij jouw lichaam werkt leer je door menstruatiecups te proberen. Bij twijfel zou ik voor gemiddeld gaan.
Hoe breed zijn menstruatiecups?
Menstruatiecups kunnen erg in breedte verschillen. De cups in de cupquiz gaan van ~31 mm tot aan ~51 mm in diameter. Bekijk onze “menstruatiecups vergelijken” pagina voor meer informatie.
Waarom zitten er gaatjes in de menstruatiecup?
Er zitten luchtgaten in je cup om tijdens het indoen lucht door te laten, om je cup volledig te laten uitklappen. Ze helpen bij het creëren van het vacuüm, wat nodig is om je cup goed te laten zitten. Bij het eruit halen zorgen de gaten er voor dat het vacuüm makkelijker verbroken kan worden.
Luchtgaten zijn niet essentieel voor het goed laten uitklappen van je menstruatiecup, maar het maakt het wel makkelijker. Niet elke cup heeft luchtgaten, maar de meeste cups hebben ze wel. Het aantal luchtgaten en de grootte van de luchtgaten verschilt per cupmerk.
Het schoonmaken van de luchtgaten werkt goed door de cup met water te vullen, en dan de bovenkant met je hand af te sluiten. Knijp met je andere hand in de cup, zodat het water door de gaten naar buiten spuit. Let er wel op dat je dan niet alles nat maakt. 🙂 Lees hier meer over hoe je je cup schoonmaakt.
Welke menstruatiecup is het beste?
Welke cup het beste voor jouw vriendin is, hoeft zeker niet de beste voor jou te zijn. Echt lichaam is uniek. Doe daarom onze quiz of selecteer hierboven uit alle cups jouw ideale cup.
Meer vragen? Bekijk onze FAQ